Hlavní obsah

Zdi porostlé rostlinami působí v zahradě magicky

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdi jsou podobně jako vzrostlé stromy vertikálními dominantami zahrady. Kromě mnoha dobrých vlastností jsou významné i esteticky, záleží ale na zvoleném stylu a kvalitním provedení. Přinášíme několik inspirativních řešení.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Stará dobrá klasika

Článek

Stará dobrá klasika

Klasika osvědčená několika tisíci lety. Kvalitní plné pálené cihly (mohou být i recyklované) působí ze všech materiálů nejpřívětivěji. Hřejivá barva poskytuje ideální pozadí rostlinám se svěže zelenými listy. Výhodou je snadná manipulace s malými jednotkami, které umožňují vytvářet precizní detaily a efekty, stejně tak jako zaoblené křivky.

Kamenná zídka

Kámen se v zahradní architektuře vyskytuje odnepaměti. Masivní zdi si v dávných dobách mohli dovolit pouze zámožní lidé. I dnes brzdí jeho častější využití vysoká pořizovací cena. Zpravidla jde o nejsolidnější a nejtrvanlivější materiál, který postupem času nabývá na kráse tím, jak jej pokrývá lišejník a mech.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kamenná zídka

Gabiony

Zajímavou bariéru lze zhotovit z drátěných košů vyplněných oblázky (popř. jiným materiálem), tzv. gabionů. Spojení přírodního materiálu s dráty umožňuje širší využití, nejlépe se však tento typ hodí do prostředí s novou výstavbou. Dobře propouští vodu a dá se rychle ozelenit. Domov v gabionech naleznou i mnozí drobní živočichové.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Gabiony

Zelené fasády

Zdi s živou fasádou nabývají na popularitě především v místech s nedostatkem prostoru pro obvyklou výsadbu. Využívají se k tomu speciální plachty s vysazovacími kapsami a zabudovaným zavlažovacím systémem. Rostlinám, jako jsou dlužichy, bergénie, skalníky, kapradiny, okrasné trávy a mnohé skalničky, vertikální život zcela vyhovuje.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zelené fasády

Stavební bloky

Zdi z velkých stavebních bloků šetří čas i peníze, ovšem neobejdou se bez fasády. Nejpraktičtější je ta s hladkým povrchem, protože se nejsnadněji natírá a neusazují se v ní nečistoty. Architekti v tomto případě zvolili bílou barvu, která odráží nejvíce světla. Průhledy narušují monolitičnost, přidávají na zajímavosti a umožňují nahlédnout do prostoru za zdí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Stavební bloky

Efektní vodní prvky

Mnohým pnoucím rostlinám skýtá zeď efektivní oporu. Když na ni nainstalujeme ještě vodní prvek, postaráme se o neobyčejný vizuální i zvukový zážitek.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Efektní vodní prvky

Proč zvolit zeď

  • jasně definuje hranice
  • pomáhá chránit majetek
  • zajišťuje soukromí
  • poskytuje ochranu před nepřízní počasí
  • účinně tlumí hluk
  • absorbuje a postupně uvolňuje teplo ze sluneční energie
  • vytváří optimální mikroklima pro různá společenství rostlin
  • vyniká extrémní odolností a trvanlivostí
  • navyšuje cenu nemovitosti

Reklama

Související témata:

Související články

Jak v zimě pohostit hladové ptáčky

Ptáčkům, kteří nemají to štěstí odletět si na několik měsíců někam k jihu, nastávají těžké časy. Přírodních zdrojů potravy rychle ubývá, je tedy na nás...

Výběr článků

Načítám