Hlavní obsah

Zahrady mezi nebem a zemí

Právo, Adéla Taitlová

Být hvězdám o kousek blíž, toulat se očima do široka daleka a těšit se přitom z pocitu dokonalého soukromí. To všechno můžeme, když si založíme zahradu na střeše.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zelená oáza s dalekými výhledy. Plochá střecha s vysokou nosností se proměnila v příjemný prostor pro relax o samotě i s přáteli.

Článek

Zahrádek vysoko nad zemí přibývá díky dostupnějším technologiím a bezpočtu výhod, které nabízejí. Typově je dělíme na extenzivní a intenzivní.

To, jakou z nich si dům vyšperkujeme, záleží především na nosnosti střešní konstrukce. Tu určí odborná firma, které bychom se neměli zříkat ani při samotné realizaci.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Břidličná štěpka. Pokrývá dno a okraje mělkého jezírka. Kvůli vysoké hmotnosti se nehodí pro extenzivní úpravy.

Pro lepší kvalitu života

Ozeleněné střechy budovám sluší, zlepšují jejich zvukově i tepelně izolační vlastnosti a tím šetří náklady na energii. Podobně jako popínavé rostliny na fasádách pomáhají regulovat teplotu uvnitř domu.

I vprostřed velkoměsta se díky zdravějšímu mikroklimatu, které střešní zeleň vytváří, můžeme cítit spokojeně jako v zahrádce na venkově, v parku nebo na louce.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Krásná a bezpečná. Návštěvníky chrání před pádem bytelné zábradlí z kovu, opticky zjemněné pásem rozevlátých třtin (Calamagrostis).

Střešní zahrada není skvělá jen k opalování na lehátku, můžeme na ní hrát minigolf, dokonce i včelařit. Než tedy odborníkům dáme k poměrně komplexní realizaci zelenou, ujasníme si, jak ji chceme využívat a kolik jsme ochotni do ní investovat peněz a času na potřebnou údržbu.

Rozhodně nepodceňujeme hydroizolaci, kvalitu ochranných vrstev ani složení substrátu a mulčovacího materiálu, které volíme v závislosti na nosnosti střešní konstrukce.

Zelená střecha takřka bez práce

Pod pojmem extenzivní střešní zahrada si představte souvislý porost, rostlinný koberec pokrývající střechu, ať rovnou, či šikmou, jenž imituje travní step, květinovou louku či skalku bez těžkých balvanů.

Vrstva substrátu činí jen několik málo centimetrů, proto se tento způsob ozelenění dobře hodí pro střechy s nízkou nosností. Vesměs se zde uplatňuje společenství vytrvalých, kompaktních rostlin s mělkými kořeny, vysokou odolností vůči suchu, horku a s pramalými nároky na péči. Zcela bez péče to ovšem aspoň zpočátku nepůjde, ledaže bychom si pořídili předpěstovaný hustý koberec, který specializované firmy nabízejí v rolích.

Hnojení nutné není, než se ale rostlinky ujmou a zapojí, musíme z obnaženého substrátu poctivě odstraňovat plevel a při dlouhotrvajícím bezdeštném období jim dopřát zálivku. Později už jen dáváme pozor, aby se mezi nimi neusadily náletové dřeviny.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Plošná výsadba z kostřav. Pohledná a nenáročná nízká tráva se hodí jak pro extenzivní, tak intenzivní ozelenění.

Doporučené rostliny: netřesk (Sempervivum), rozchodník (Sedum), tařice skalní (Aurinia saxatilis), skalkový flox (Phlox subulata), trávnička přímořská (Armeria maritima), rožec plstnatý (Cerastium tomentosum), kociánek dvoudomý (Antennaria dioica), jestřábník chlupáček (Hieracium pilosella), čistec vlnatý (Stachys byzantina), hvozdík kartouzek (Dianthus carthusianorum), mateřídouška, ostřice nízká (Carex humilis), kostřava (Festuca), kavyl Ivanův (Stipa pennata).

Souvislé kvetoucí porosty rychle přivábí čmeláky, včelky samotářky, motýly. Když na střechu umístíme hmyzí domečky, zkrášlíme ji a užitečným pomocníkům poskytneme zázemí k množení.

Park na střeše? Ale jistě!

Daleko pestřejší výběr a nápaditější ozelenění umožňuje tzv. pobytová neboli intenzivní střešní zahrada, která je pochozí a má prakticky stejné využití jako terasa. Tento typ zahrad, kde ve vysoké vrstvě substrátu mohou vedle vzrůstných trvalek a okrasných trav vegetit keře včetně růží, ba i menší stromy, lze zakládat jen na střechách s vysokou nosností. Je také mnohem dražší. Pěkně tu působí terénní vlny či zvýšené záhony, v nichž se krom okrasných rostlin daří zelenině, bobulovinám i bylinkám.

Péče o intenzivní zelenou střechu se neliší od běžné zahrady. Rostliny stříháme, zaštipujeme, hnojíme, plejeme, čistíme pochozí plochy, vyhrabáváme listí. U stromů dbáme na důkladné ukotvení. Většinou se za zemní bal uvazují ke kari sítím.

Vzhledem k větší spotřebě zálivkové vody při dlouhodobém suchu se rozhodně vyplatí investice do automatické kapkové závlahy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hrátky s vodou. Finančně náročné, ale velmi efektní vodní plochy zvlhčují vzduch, který dělá dobře nám i vegetaci.

Doporučené rostliny: Fantazii se zde meze nekladou, je ovšem praktičtější vybírat rostliny nenáročné, odolné vůči suchu a větru. Patří sem trvalky jako kontryhel měkký (Alchemilla mollis), šanta (Nepeta), rozrazil (Veronica), echinacea, kohoutek plamenný (Lychnis chalcedonica), dále narcisy, okrasné česneky, půdopokryvný barvínek (Vinca) a plejáda okrasných trav včetně ozdobnic (Miscanthus), třtin (Calamagrostis) a dochanů (Pennisetum). Z keřů jsou to mochna křovitá (Potentilla fruticosa), zimostráz (Buxus), svídy (Cornus), skalníky (Cotoneaster), brsleny (Euonymus).

Mezi stromy vedou druhy s deštníkovitou korunou, jakou má platan (Platanus hispanica) s katalpou (Catalpa bignonioides), pak s krásným podzimním aspektem, jaký nabízejí okrasné jabloně (Malus) nebo javory (Acer), a také ty s celoročním efektem, který oceníme u tisů (Taxus) či borovic.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jarní aspekt. Narcisy nevyžadují hlubokou půdu a dobře si poradí i s delším obdobím sucha. Zcela se obejdou bez naší péče.

Daleké výhledy si užijeme z pohodlného venkovního nábytku. Zpestření přinášejí osázené mobilní nádoby, dekorativní mulče nebo třeba vodní hladina. Milovníci golfu si tu mohou založit green, včelaři zase postavit úly.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Mobilní zeleň. Pochozí plochu zkrášlují zakrslé borovice ve vysokých nádobách, které lze přesouvat, kam se nám zlíbí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám