Hlavní obsah

Zahradní odpad ukliďte do drtiče

Novinky, Dana Novotná

Zima už je za dveřmi, a tak je nejvyšší čas začít myslet na to, jak zahradu uložit k zimnímu spánku. Ze všeho nejdřív je ji ovšem třeba zbavit větví, větviček po prostřihávání stromů, sestřihu živých plotů či keřů. Nejjednodušší a nejefektivnější je takový zahradní odpad zhodnotit v drtiči nebo štěpkovači.

Článek

Mít zahradu jako ze škatulky by chtěl mít každý. Ale každoročně se nám na ní nashromáždí celé hromady zahradního odpadu, kterého se musíte zbavit. Jenže kam s ním, když pálit ho nesmíte a do sběrného dvora je to většinou daleko? A co z něj za pomoci drtiče nebo štěpkovače „vyrobit“ něco užitečného, co se na zahradě bude ještě hodit?

Zahradní drtič nebo štěpkovač?

Odpadu vás rychle a ekologicky zbaví oba stroje, rozdíl je jen ve výsledném produktu zpracování. Výběr tedy záleží na tom, na co ho chcete použít. Drtič systémem řezného disku s jedním nebo dvěma noži větve zpracuje na jemnou drť, která dobře poslouží jako mulčovací materiál, tedy podestýlka kolem květin, keřů a stromů. Účinně tam zamezuje růstu plevele a navíc v půdě drží vodu. Stejně dobře drť poslouží i jako základ kompostu.

Štěpkovač je osazen pomaluběžným ozubeným kolem, které vložený materiál nařeže na větší kousky – štěpky. Ty se velmi dobře dají použít na topení v krbech nebo krbových kamnech, a tak zlevní vytápění.

Vyberte si pohon

U obou typů strojů si můžete vybrat mezi benzínovým nebo elektrickým pohonem. Stroje s elektrickým motorem mají jednoduchou obsluhu a najdou uplatnění všude tam, kde je dobrý přístup ke zdroji. Pří výběru je třeba zvážit jak silné větve chceme zpracovávat a podle toho volit výkon motoru. Platí přímá úměra, že čím je výkonnější, tím silnější větve je schopen drtícím ústrojím tvořeným ozubenými koly zpracovávat. Nejsilnější si dokáží poradit i s větvemi o průměru 4,2 cm.

Stroje s benzínovým pohonem mají výhodu, že nejsou vázány na přívod elektrické energie, takže je s nimi možné pracovat všude tam, kde potřebujete. Mají většinou robustnější konstrukci a jsou osazovány výkonnějšími motory, takže dokáží zpracovávat větvě o průměru až 8 cm. Stejnou pozornost jako výkonu je ovšem při výběru třeba věnovat i materiálu použitému na podavač a kryt stroje. Na běžné použití je praktičtější lehčí plast, protože se stroj snáze přenáší.

Reklama

Související články

Nůžky, pily, pilky na zahradě

S příchodem jara každého chalupáře i majitele zahrady čeká prořezávání keřů a ovocných stromů. Na trhu existuje široká nabídka nářadí s přesně seřízenými...

Kam s větvemi? Do drtiče!

Jaro se zvolna blíží a přichází tedy čas začít připravovat zahradu na procitání ze zimního spánku. Prosvětlujeme koruny stromů a upravujeme okrasné dřeviny…...

Vše o kompostování na zahradě

Domácí kompostování, nebo též domovní kompostování, je způsob kterým si domácnost obvykle vyrábí kompost z bioodpadů produkovaných v domácnosti a na zahradě.

Výběr článků

Načítám