Hlavní obsah

Zahrada v zimě má také své půvaby

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní měsíce jsou u zahradníků nejméně oblíbené. Mráz se vtírá pod kůži, dny jsou krátké a ponuré. Ale ani v zimě se zahradě nevyhýbáme a věnujeme jí pozornost. Dokáže být totiž půvabná i v této době.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nádherná panašovaná kresba lesklých listů cesmíny (Ilex). Miluje živné, humózní půdy v polostínu či stínu.

Článek

Ze stromů setřásáme sníh, aby se větve pod jeho tíhou nelámaly, za bezmrazých dní zaléváme stálezelené a nádobové rostliny a doplňujeme zásoby opeřencům. Kam máme vstup jasně zakázán, je trávník. Jeho zkřehlé výhonky by se pod tlakem našich bot zničily a na jaře by pak uhnívaly, což prozradí na jaře nežádoucí zhnědlé plošky.

Jinovatka na trvalkách

Občas nás potěší i sluneční paprsky a umožní nám vnímat kouzelnou atmosféru zimní zahrady. Zvláště působivě vypadají jinovatkou pokrytá, uschlá plodenství trvalek, jakými jsou např. bělotrn modrý (Echinops ritro), řebříček (Achillea filipendulina), zavinutka (Monarda) nebo sápa (Phlomis tuberosa) a četných okrasných trav.

:.Dekorativní plody hlohyně (Pyracantha ‘Orange Glow’). Nenáročná, daří se jí v každé propustné půdě na slunci i v polostínu.foto: Právo/Adéla Taitlová

Mezi nimi vynikají ozdobnice čínská (Miscanthus sinensis ‘Kleine fontaine’), vousatec (Pennisetum setaceum ‘Rubrum’), nasella (Nasella tenuissima) či moskytka (Bouteloua). Okrasné trávy sestřihujeme až na jaře, abychom se nepřipravili o nevšední krásu jejich jinovatkou či sněhem pokrytých květenství.

Barevná kůra dřevin rozrazí bílou nudu

Sesadíme-li vedle sebe druhy rostlin, které svou velikostí a tvarem vzájemně kontrastují, postaráme se tak o napětí, které zimní barevnou nudu a jednostrannost dozajista vypudí. A že nám chybí barvy?

:.Honosné jehličnany dodají zahradě pocit klidu a ustálenosti.foto: Právo/Adéla Taitlová

Není nic jednoduššího, než do výsadby zapojit dřeviny s vybarvenou kůrou. Mohou to být např. svítivě červená svída (Cornus ‘Sibirica’), červenohnědý dřišťál (Berberis thunbergii) či bělokorá bříza (Betula).

Stálezelené rostliny nezklamou

Klenoty, které zahradu dokážou i v tuto dobu rozjasnit, jsou stálezelené rostliny. Mezi trvalkami, které si udržují svěží zelenou barvu, kralují bergenie (Bergenia), brambořík (Cyclamen), čemeřice (Helleborus), ale i netřesky (Sempervivum) a nejrůznější kapradiny.

:.Kapradiny rozjasní tmavý kout či místo pod stromy i v zimě.foto: Právo/Adéla Taitlová

Široká je nabídka stálezelených keřů a stromů. Zimostráz (Buxus), ptačí zob (Ligustrum), pieris (Pieris japonica), skimie (Skimmia), panašovaná cesmína (Ilex), ale i keře s plody, např. hlohyně (Pyracantha), různé druhy dřišťálu (Berberis) či skalníku (Cotoneaster).

Dejte šanci jehličnanům

Snad v žádné zahradě by neměly chybět jehličnany, které dodají pocit ustálenosti a útulnosti. Výběr záleží na našem vkusu a prostorových možnostech. Mezi nejznámější jehličnaté stromy patří borovice (Pinus), jedle (Abies), smrk (Picea), jalovec (Juniperus), tis (Taxus), túje (Thuja) a cypřiš (Chamaecyparis).

:.Při sklizni jablek máme zavčas myslet i na opeřence, ochraňující naši zahradu od škodícího hmyzu. Pár jablíček nechaných na stromě jim v zimě přijde vhod.foto: Právo/Adéla Taitlová

Reklama

Související články

Jak se pnou popínavky

Svou okrasnou úlohu mohou popínavky plnit buď jen krátkodobě, nebo na vybraném stanovišti dokážou vydržet až několik desítek let. Aby se popínavým rostlinám...

Ještě není pozdě zasadit živý plot

Listopad je přímo specialistou na mlhy a chmurné ranní i podvečerní šero. Přesto je v půdě ještě teplo, a je-li příznivé počasí, můžeme sázet ovocné i okrasné...

Výběr článků

Načítám