Hlavní obsah

Zahrada s detaily

Novinky, Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez hezkých detailů by zanikl i velkolepý prostor. Pojďte se s námi podívat, jaké možnosti vymysleli a využili majitelé dnešní zahrady.

Článek

Tato zahrada vypovídá o svých tvůrcích a majitelích i beze slov. Oba ji milují, ale neradi o ní mluví, i když jsou jejími „rodiči“ už 18 let. Rozlehlou zvlněnou zahradu byste našli na anglickém venkově prakticky uprostřed přírody, mezi bohatými lesy. Působí velice příjemně, pečlivě upravené plochy se střídají s přírodními partiemi.

Pro pozorného návštěvníka je na každém kroku připraven nějaký drobný detail. A právě propracovaná zákoutí nás nutí postupovat touto milou zahradou pomalu, abychom si doslova vychutnali pečlivou zahradnickou práci.

Úcta k tradici

Velmi hezky v zahradě působí také staré hospodářské stavby, které jsou pečlivě zrestaurované; některé jsou staré více než tři sta let. Je to dobrý příklad i pro zahrady na našem venkově – není třeba se za každou cenu zbavovat něčeho, co je se zahradou spjato od nepaměti, i když dnešní zahrady podobné stavby již nepotřebují. Vždy je možné je nějak využít, v zahradě budou vždy působit lépe než nové stavby, kterými je často bezhlavě nahrazujeme.

Se stejnou úctou a pozorností je zapojen také další stavební materiál – pražce a staré dlaždice. Zahrady na anglickém venkově mají ještě jeden charakteristický rys, a to je pozornost k živým tvorům a ústa k zahradnickému řemeslu.

O tomto přístupu svědčí i kout v zahradě, který působí zcela neudržovaně – to je ale záměr, který má do zahrady nalákat ptactvo a hmyz. Také zahradnické „zázemí“ - na rozdíl od našich zahrad, kde jsme zvyklí ho schovávat – je přirozenou součástí zahrady. Skleník a kompostér slouží k pečlivé recyklaci a opětovnému využití veškeré organické hmoty, kterou zahrada během roku poskytne.

Reklama

Související články

Vesnická zahrada

Ještě nedávno si sotva kdo vzpomněl na vesnickou zahradu jako na jeden ze vzorů zahradnického umění. Dnes se na ni však mnozí začínáme dívat s nadějí, že právě...

Chodníčky a cesty

Je mnoho druhů materiálů, z nichž můžeme udělat chodníček či cestu v zahradě, a každý má své výhody a nevýhody.

Velká změna malé rodinné zahrady

Před lety zahradu obývaly pouze dvě řady tújí, trávník a tři nevelké ovocné stromy. Uprostřed stálo malinké dětské pískoviště se skluzavkou. Pak nastaly změny.

Výběr článků

Načítám