Hlavní obsah

Zahrada radost pohledět

Novinky, J. Štastná, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo si zahradu nechá vytvořit od architekta, jiný by se jen nerad připravil o potěšení postupně ji vytvářet vlastními silami.

Foto: R. Voleman

Ilustrační foto

Článek

Zahradu, kterou jsme navštívili, najdete v malém městečku Ledeč nad Sázavou. Má rozlohu kolem 600 m2 a vznikla před více než 30 lety. Zpočátku byla hlavně zahradou užitkovou, jen menší část tvořily kvetoucí letničky, převážně muškáty. V roce 2003 dostala svoji novou, dnešní podobu. Majitelé se nechali inspirovat japonským stylem a proto si přáli zahradu převážně okrasnou, se zakrslými dřevinami. Pouze vlastní prací začali svoje nápady realizovat a posléze přetvořili prostor do dnešní podoby.

Foto: R. Voleman

Ilustrační foto

Správné rozvržení

To, jestli se bude zasazeným rostlinám dařit, nezáleží ani tak na naší péči, ale na tom, jestli jsme vybrali na konkrétní místa ty správné rostliny. A to se majitelům zahrady opravdu podařilo. Zahrádka před domem je situována na jih. V této části majitelé vybudovali krásnou skalku, jezírko s lekníny a rybičkami, vysadili čarověníky a drobné jehličnany. Skalničky zdobí skalku hlavně na jaře, rozkvétají zde hořce a lewizie.

Partii jehličnanů dominuje smrk ‘Conica’, který byl zasazena před 20 lety. Zadní část zahrady, která je situována na sever, je rozdělena na několik částí: nachází se zde jezírko s vodopádem osázené čarověníky, vedle jezírka se daří nádherným hortenziím, rostou tu také další dominantní dřeviny – převislý modřín a japonský javor. V rohu zahrady naleznete malý zahradní domek s altánkem, od kterého je krásný pohled na jezírko s vodopádem. Na zahradě se také báječně daří hortenziím. O jejich dobré kondici svědčí záplava květů a zdravé lesklé listy, které na rostlinách vydrží až do podzimu. Dalšími rostlinami, které má paní majitelka v oblibě, jsou klasické balzamíny – netýkavky. Ty v zahradě nezastupují překvapivě skupinu hrnkových letniček, ale najdete je jako podsadbu pod různými keři. Balzamíny se za pár týdnů rozrostou, zaplní plochu a ozdobí zahradu mnoha květy. Pod košatými rostlinami nemá plevel vůbec šanci.

Foto: R. Voleman

Užitková zahrada

Malou část zde ještě zabírá užitková zahrada, kde najdete hlavně bylinky a ovocné dřeviny, na jejichž plodech si pochutnávají především vnoučci – kanadské borůvky, maliníky a broskvoň. Roste tu základní zelenina, jako je mrkev, hrášek a celer. V této části zahrady najdete také malý skleník, který slouží hlavně jako prostor pro množení rostlin. Paní majitelka pravidelně množí celou škálu rostlin, od skalniček až po zeleninu.

V blízkosti skleníku našli majitelé místo i pro malý bazén – je pěkně při ruce, ale netvoří dominantu okrasné části zahrady tak, jak to často na zahradách v rodinných domků vidíte. Z tohoto řešení si můžete vzít příklad – hlavně malé zahrady jsou potom bazénem doslova „zaplácnuté“ a nic jiného se tam prakticky nevejde.

Foto: R. Voleman

Malá kamenná zídka je přesně to „něco“, co dodá všednímu malému jezírku zajímavý výraz a styl.

Pohoda a klid

Největším koníčkem majitelů je péče o zahrádku a vycházky do nedaleké přírody v okolí přehrady Želivky. Tam sbírají různé kameny, pařezy a další přírodniny, které dovedně zapojují do kompozice zahrady. Drobné suché přírodniny navíc šikovná paní majitelka využívá pro tvorbu různých aranžmá. Manželé tráví na zahrádce většinu svého volného času. Do budoucna již velké změny neplánují, chtějí si užívat důchodu a svojí krásné zahrady. Největší potěšení a relaxaci zažívají o letních podvečerech, kdy si sednou do zahradního altánku a zaposlouchají se do malého vodopádu, který padá do nedalekého jezírka. Společnost jim dělají kosi koupající se v jezírku a kukačka, která pravidelně několik let sedává na střeše rodinného domku.

Reklama

Související články

Máky a jejich příbuzní

Možná by se mohlo zdát, že máky na zahradě – zvláště na té okrasné – příliš velké uplatnění nenajdou. Ale opak je pravdou, tak proč je nevyzkoušet?

Tajná zahrada

Rozlehlá skalka s hvozdíky, lomikameny a hořci, potůček a rybník, to vše patří k „tajné“ zahradě manželů Doskočilových z Ostrovce u Janovic. Abyste ji uviděli,...

Které růže kralují létu

Léto v plném proudu přináší nepřebernou škálu kvetoucích letniček i trvalek. Speciální pozornost si ale zasluhují růže.

Výběr článků

Načítám