Hlavní obsah

Zabraňte škodám z jarního tání

Novinky, Dana Novotná

Rychle tající sníh je noční můrou každého, kdo má zahradu nebo dům poblíž nějakého vodního toku nebo nádrže. Špinavá voda se z nich během chvíle dokáže rozlít do sklepů, garáží i skleníků. Jediným rychlým řešením je vzít na pomoc kalové čerpadlo.

Foto: Mountfield

U kalového čerpadla je podstatné, aby dokázalo rychle čerpat velké objemy vody.

Článek

Na trhu je docela slušný výběr. Ale jak už to bývá i u jiných technických výrobků, je důležité zvolit takové, které bude kvalitou a schopnostmi přesně odpovídat našim potřebám.

„Aby vám čerpadlo sloužilo k plné spokojenosti, je nezbytné zvolit správný typ se správnými parametry,“ potvrzuje odborník na čerpadla Filip Werner. A dodává, že neméně významné je vyhnout se laciným asijským výrobkům a vsadit na čerpadlo od renomovaného výrobce.

Jaké by mělo být?

Předně si řekněme, že kalová čerpadla jsou určena k čerpání znečistěné vody. A to záplavové, tedy ze sklepů, garáží nebo terénních prohlubní. Ale také z bahnitých jezírek, kalových jímek nebo septiků. Z toho je patrné, že často pracují v těžkých podmínkách a odčerpávaná voda většinou obsahuje i pevné příměsi. „Z toho důvodu mají pevnou konstrukci a jsou vyrobeny z trvanlivých materiálů. I díky tomu jim nevadí, že v čerpané tekutině se často nacházejí také pevné částice. A to do velikosti až 30 milimetrů,“ vysvětluje Werner.

Kvalitní kalové čerpadlo poznáte i podle toho, že je vybaveno plovákovým spínačem, tepelnou pojistkou a přípojkou pro napojení hadic různých rozměrů.

Vysát a vytřít…

Zajímavostí je, že některé typy kalových čerpadel mají sací otvor umístěný tak nízko, že je integrovaný plovákový spínač samočinně vypne až ve chvíli, kdy hladina v nádrži, do níž byly ponořeny, klesne až k jednomu milimetru. Takže jsou schopna vodu doslova vyluxovat. A vy můžete zbylou vlhkost jednoduše setřít hadrem.

Jen z kamenného obchodu

S výběrem konkrétní značky a konkrétního modelu by nám měli poradit v prodejně. Tam by nám také měli odpovědět na všechny otázky, které se týkají parametrů výrobku, jeho kvality a tomu odpovídající spolehlivosti. Co se týče délky záruky, jsou k dostání čerpadla, na něž prodejce poskytuje až 7 let dlouhou garanci. Vyhnout bychom se měli nákupu na internetu, kde není možnost poptat se na vše důležité.

A jak dodává Filip Werner, důležitá je také dostupnost servisu, abychom v případě poruchy nemuseli kvůli opravě cestovat přes půl republiky. Prodejce by měl rovněž garantovat dostupnost originálních náhradních dílů.

Reklama

Související články

Tradiční výroba kachlí pokračuje

Krbová kamna se opět stávají součástí českých domácností. Lidé se čím dál častěji vrací k tradičnímu způsobu vytápění dřevem. Z několika typů kamen se tak na...

Zásoby dřeva kdykoli si vzpomenete

Došlo vám uprostřed topné sezony palivové dřevo? Nevadí. Máme pro vás tip, jak tento problém rychle a s minimálními náklady vyřešit. Se štípačkami dřeva...

Výběr článků

Načítám