Hlavní obsah

Z problému se stane zábava. Bez ztráty času a namožených svalů

Novinky, Dana Novotná

Sněhobílá pokrývka umí pěkně pozlobit a unavit. Z chodníků, kudy potřebujeme volně projít, nebo z vjezdů do garáže nezmizí mávnutím kouzelného proutku, ani se nerozpustí. Zvlášť je-li teplota pod bodem mrazu. Nezbývá, než vzít do ruky lopatu nebo hrablo a cestu si proházet.

Srovnávací test: lopata vs. frézaVideo: Mountfield

 
Článek

Existuje i snadnější cesta v podobě spolehlivého stroje na úklid sněhu – sněhové frézy, která je dnes už součástí výbavy většiny rodinných domů. Její hlavní devizou je rychlost, kterou sněhové nánosy odstraní. Kromě toho práce s nimi majitele fréz i baví. „Se ženou se pokaždé handrkujeme, kdo bude sníh odklízet,“ směje se pan Libor Koubek z Liberce.

Foto: Mountfield, .

Práce se sněhovou frézou je mnohonásobně rychlejší než s lopatou či hrablem. Navíc se nenadřete a ušetříte spoustu času

Na krátké asfaltové chodníky, vjezd do garáže či jiné zpevněné přístupové cesty jsou určeny tzv. „jednostupňovky“, tedy jednostupňové modely sněhových fréz, které s přehledem zlikvidují čerstvý sníh. Povrch vyčistí tak, že na cestu budete moci vkročit pomalu v plesové obuvi.

Spolehlivě a odkudkoli

Že však potřebujete vyřešit o něco tvrdší oříšek v podobě zledovatělého, mokrého nebo těžkého sněhu, který leží na chodníku už několik dní? Pak je řada na fréze dvoustupňové. Z nezpevněné cesty nebo zámkové dlažby, zkrátka z libovolného povrchu, odklidí sníh jakékoli konzistence. Zakousne se do bílé vrstvy sněhu, který odhodí tam, kam si přejete. A navíc – některé modely mají vyhřívané rukojeti a šikovným světlometem vám posvítí na cestu.

„O spolehlivost strojů nemusíte mít obavy. Zvlášť jedná-li se o sněhové frézy amerických výrobců. Tyto stroje disponují mimořádnou robustností a kvalitou použitého materiálu,“ říká specialista Aleš Mostecký.

Každý problém se dá řešit. I ten se sněhovými závějemi. Z odhazování sněhu se dokonce může stát zábava bez bolesti zad a namožených svalů.

Reklama

Související články

Jak přežít zimu? Vyhřívejte se v infrasauně

Zimní období není příliš oblíbené. A proto mnozí z nás vyhledáváme způsoby, jak si během mrazivých měsíců prohřát tělo. Jedna z možností je zajít si do sauny.

Krotitelé pralesů

Víte, že křovinořez vymysleli Američané, aby si za 2. světové války ulehčili probíjení neprostupnou džunglí na tichomořských ostrovech?

Výběr článků

Načítám