Hlavní obsah

Vzpomínky na Japonsko

Novinky, Monika KRÁLOVÁ , časopis Pěkné Bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel navštívené zahrady se s kulturou Japonska setkal již jako dorůstající chlapec. Před dvaceti lety ho naplno zasáhla vlna bojového umění karate.

Článek

Bojové umění ho přivedlo i k zájmu o Japonsko a jeho buddhistické tradice. Umínil si, že tuto zemi jednou navštíví. Podařilo se to až během vysokoškolských studií, kdy tam strávil téměř půl roku. Kromě zážitků a zkušeností si přivezl nový sen. Rozhodl se, že jestli si jednou bude zařizovat vlastní bydlení, podřídí ho východním principům.

Hledání ráje

Stalo se tak asi před osmi lety, kdy mu po synovi do „dvoupokojáku“ přibyla dcera. Několikaleté úvahy o novém bydlení začaly nabývat konkrétních kontur. Domeček se zahradou hledali s manželkou asi tři čtvrtě roku. Kromě vhodné lokality rozhodl i terasovitý terén městské zahrady a existující zeleň. Japonské zahrady totiž bývají kopcovité. Rekonstrukci se nejdříve podrobil dům a až po nastěhování přišla na řadu zahrada. Nevznikala rychle ani najednou. Byla to postupná proměna v několika fázích.

Ve vlastní režii

Sehnat zahradníka na zahrady asijského typu není tak snadná úloha. Majitel se pustil do studia sám. Obstaral si několik knih, vrátil se i k fotografiím a filmům z cest. Věnoval se hlavně celkové kompozici zahrady a jejím prvkům. Promýšlel vstup, umístění jezírka, skalní scenérie a okružní cestičky. Až poté se obrátil na zahradního architekta, který mu pomohl s výběrem materiálu. Kromě toho vypracoval kompletní projektovou dokumentaci včetně detailů a doporučil realizační firmu.

Proměna

Původní terasovitá zahrada plná maliní, aster a jalovčí prošla velkou změnou. Co zůstalo téměř nedotčeno, jsou stromy a keře po obvodu zahrady, které zajišťují dostatek soukromí.

V první fázi realizace firma odstranila ty rostliny a dřeviny, s nimiž se v návrhu nepočítalo. Za oběť padly především porosty keřů z místa dnešního jezírka a kamenné suti. Vykopali též kameny tvořící terasy, které v druhé etapě využili při stavbě jezírka a vodopádu. Voda jako symbol proměnlivosti totiž v japonské zahradě nesmí scházet.

Nenahraditelný je i kámen jako symbol stálosti. Velké balvany a štěrk dostali na pozemek skrze plot v dolní části zahrady. Naštěstí existuje z té strany dobrý přístup z cesty a původní plot nebyl zděný. Dobrým nápadem bylo vytvoření cestičky, kterou se lze vydat na okružní průzkumnou cestu.

Na japonskou notu

Třetí, stejně důležitý prvek zahrad východního kontinentu je i správný výběr rostlinného materiálu. Protože se s Japonskem nacházíme na přibližně stejné zeměpisné šířce, cítí se tu mnohé druhy jako doma. K povinné výbavě patří červené javory, bambusy, rododendrony, borovice a jiné druhy jehličnanů, které se dají tvarovat. Chybět nesmí ani bonsaj.

Vitamin K

Čím by byla japonská zahrada bez typických kamenných doplňků? Sošky Buddhy a kamenné lampy pomohl majiteli obstarat kamarád z dob aktivního sportu. Kdysi soupeři na soutěžích, dnes dobří známí. Vlastní totiž obchody s etnonábytkem a doplňky, které kromě jiného vozí přímo z Japonska i Číny.

Chcete-li mít zahradu jako z Japonska, nevynechte:

kámen jako symbol stálosti a věčnosti

impozantně řešený vchod

doplňky v podobě japonských můstků, kamenných lamp, sošky Buddhy a napajedla

typické rostliny, jako jsou červené javory, borovice, nízké jehličnany, bambusy, sakura, magnólie, rododendrony, pivoňky, mechy, trávy, vodní rostliny

bonsaje

kopce, kopečky a terénní vlny

Reklama

Související články

Dokonalé zahrady ve West Dean

Zahradnické návštěvy ve Velké Británii mají v sobě cosi podivného, záhadného a velkorysého zároveň. Země je přímo poseta zahradnickými klenoty a každý z nich...

Zahrada se srdcem

Některá zahrada se ukáže v celé své kráse na první pohled, jiná odhaluje své kouzlo postupně – při každém dalším kroku vás čeká nějaké překvapení.

Zahrada jako originální obraz

Uprostřed travnatá plocha a kolem ní záhony s okrasnými keři vysypané drcenou kůrou - dnes už obvyklá rutina. Prostě klasická moderní zahrada. Ne každá však...

Výběr článků

Načítám