Hlavní obsah

Vytvarujte si zahradu podle svých představ

Právo, Dana Jakešová

Není vaše zahrada v dokonalé rovině? Má naopak ostřejší spád? Je namístě zvážit zajištění svahu různými zídkami. Jakých a z jakého materiálu, to závisí na sklonu, velikosti a výšce svahu.

Foto: Cs beton

Kombinací štípaného povrchu a specifického procesu ostařování nabývá betonový blok Naturblok vzhledu nahrubo otesaného přírodního kamene. Přirozený vzhled je umocněn barvami Naturcolor, které dokonale imitují barvy kamene.

Článek

Po zahradě ve svahu se obtížněji pohybuje, navíc může vlivem nepříznivého počasí hrozit sesuv půdy. Výstavbou opěrné zídky nejen že zabráníte erozi půdy, ale získáte i funkční prostor pro výsadbu vegetace. Možností je hned několik.

Tzv. nasucho, tedy bez použití malty lze vytvořit nižší opěrné zídky. Maltu v tomto případě nahrazuje směs zeminy, štěrku a písku, která slouží jako drenáž. Na stavbu můžete použít různé druhy lomového kamene, skály, bludné balvany, pramenné kameny nebo kamenné desky.

Chcete-li potlačit strohost zídky, do mezer můžete vysadit různé rostliny. Nejvhodnější jsou skalničky nebo některé plazivé dřeviny.

Zkuste to s tvárnicemi

Vhodným materiálem jsou bednicí tvárnice, a to i tehdy, kdy je svah prudší. Dají se totiž zpevnit ocelovými pruty.

Čím ohraničit záhon, cestu, trávník

Jak na to

Bednicí tvárnice se prodávají ve více velikostech a díky zámkovému systému do sebe při kladení snadno zapadnou. Velkou výhodou je, že použitím bednicích tvárnic se nespotřebuje tolik betonu jako při klasickém bednění.

Na bednicí tvárnice můžete lepit i obklad. Fantazii se meze nekladou. Je jen na vás, jestli zvolíte obklad kamenný, cihlový nebo imitaci kamene.

Foto: Hornbach

Pomocí svahových tvarovek Rundolf je možné zpevnit a vytvarovat svah podle potřeby. Je také možné je použít pro tvorbu skalek a stupňovitých zahrádek. Jsou z betonu, takže jsou velmi pevné a odolné proti opotřebení.

Pokud byste raději variantu, která je dekorativní sama o sobě, sáhněte po svahových tvárnicích. Jsou vhodné pro zpevňování svahů, ozdobné ohraničení výškových rozdílů pozemků, ale i jako nízké ozdobné květináče. Osázet květinami nebo třeba okrasnou trávou je můžete ve všech případech.

Využít můžete samozřejmě i různé stavební systémy, např. z betonových bloků.

Gabiony a palisády

Rafinované úpravy zahrady umožňují rovněž gabiony, které jsou velmi moderní. Jde vlastně o drátěné koše nebo klece, jež se spojují několika úchopy bez nutnosti použití nářadí. Oproti jiným řešením však vyžadují více místa. Pro malé zahrádky tak příliš vhodnou volbou nebudou. Naopak těm velkým budou slušet.

Koše se plní kameny, které by měly být mrazuvzdorné a větší než oko košíku. Na viditelnou plochu se používají přírodní kameny a dovnitř se často sype recyklovaná stavební suť.

Foto: Hornbach

Donedávna byly gabiony v zahradách spíše exkluzivní záležitostí. Dnes už to ale neplatí.

Široké uplatnění mají v zahradní architektuře i palisády. Jsou dostupné v různých výškách, barvách a tvarech. Kulaté, půlkruhové, hranaté, špičaté nebo zkosené, jednořadé či dvouřadé. Možnosti návrhů jsou tak téměř nekonečné.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Udatna prospívá ve stínu i na jílu

Rádi byste dali tmavému koutu svěží jiskru? Nastěhujte tam udatnu! Když rozkvete, prosvítí tmu jako světlušky o svatojánské noci a nezastaví ji v tom ani půda...

Venkovní osvětlení zpestří noc na zahradě

Se správnými exteriérovými svítidly vytvoříme na zahradě, terase, u bazénu nebo jezírka příjemnou atmosféru i po setmění. Odborníci ale říkají, že máme při...

Výběr článků

Načítám