Hlavní obsah

Výstavní zahrada za pár minut

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásné počasí sebou nepřináší jen odpočinek v pohodlném zahradním nábytku nebo grilování s přáteli, ale také drobné práce na zahradě. Právě teď je ideální čas zastřihnout živé ploty a keře. Připravte se, plotové nůžky do ruky a střih.

Foto: Mountfield, .

Aby živý plot a keře na vaší zahradě vypadaly zdravě a udržovaně, je potřeba se o ně pravidelně starat. Vezměte na pomoc plotové nůžky.

Článek

S kvalitními plotovými nůžkami můžete provádět zmlazovací prostřihy nebo tvarovat jednotlivé okrasné keře. Vhodné „plotovky“ jsou lehké do ruky, snadno se ovládají a stříhají přesně.

Vybrat si můžete z nůžek elektrických, akumulátorových a benzinových, které se dále dělí podle výkonu motoru a délky střižné lišty. Zatímco krátké lišty se hodí na dokonalé a přesné tvarování keřů, dlouhé využijete na úpravu větších ploch.

Foto: Ikra, .

Práce s plotovými nůžkami není těžká, a proto ji zvládnou i ženy. Stačí jen vybrat ten správný model.

Jděte s dobou

Módní, ale především praktické jsou akumulátorové plotové nůžky. Proč? „Jsou velmi lehké, mobilní, a tak s nimi díky Li-Ion baterii můžete pracovat kdekoliv na zahradě. Obslužné prvky jsou ergonomicky tvarované a hmotnost nářadí je optimálně rozložena, takže ruka zůstává uvolněná a neunaví se.

Nůžky mají velkou průtažnou sílu, která zajistí vynikající výsledek stříhání a reprezentativní vzhled upraveného porostu. Doba práce záleží na konkrétním modelu, ale nůžky vydrží pracovat až 60 minut čistého času,“ říká Aleš Mostecký ze společnosti Mountfield.

Soustřeďte se na výkon

Ať už si vyberete nůžky akumulátorové, elektrické nebo benzinové, zaměřte se na výkon. Na trhu běžně dostanete modely s výkonem od 400 do 900 wattů. S výkonem souvisí i délka střižné lišty, která je považována za srdce plotových nůžek. Proto byste měli volit kvalitní lišty vyráběné laserovou technologií nebo takové, které mají nože broušené diamantem.

Foto: FlexoTrim , .

Teleskopické nůžky dosáhnou až do 4,5 metru. Floru tak nyní zvládnete zastřihnout bez riskování ve výškách.

Obvyklé délky střižných lišt se pohybují v rozmezí 400 až 600 mm. Čím je poměr výkonu k délce lišty větší, tím se dají plotové nůžky považovat za pracovně efektivnější.

Až do nebe

S plotovými nůžkami dosáhnete až do nebe. Nevěříte? Pořiďte si teleskopické plotovky, které dosáhnou až do výšky 4,5 metru. Díky těmto specifickým modelům je konec s nestabilními žebříky a stoličkami.

Teď zvládnete celou práci s pevnou půdou pod nohama. Teleskopické modely disponují možností nastavení až do 6 poloh, a proto je práce pro uživatele vždy komfortní, a to ať pracuje pod jakýmkoliv úhlem.

Reklama

Související články

Tam, kde bydlí andělé

Zahrada keramiků Jana a Ivany Bambasových je protáhlý obdélník šplhající do kopce. Poněkud problematický pozemek je ozvláštněný terasami, orámovanými vznosnými...

Pohodlí ve stínu slunečníku

Máte na zahradě či terase pěkný nábytek, ale stále k němu něco chybí? Možná to spraví pohodlné potahy a ochrana před sluníčkem v podobě pěkného slunečníku.

Ráj skalniček

Na pozemku pana Čepičky rostly kopřivy, plevele a stromy, které měly nejlepší léta už za sebou. Ke změně a vytvoření současné skalky ho inspirovala až zahrada...

Výběr článků

Načítám