Hlavní obsah

Vyséváme pelargonie

Novinky, Prof. Ing. A. Jakábová, CSc., časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes není problém si kdykoli během jara koupit sazenice pelargonií různých druhů, barev i velikostí. Ale kdo si zvykl pěstovat tyto rostliny ze semen, nedá na tento způsob dopustit. Samozřejmě musíte mít alespoň minimální zahradnické zázemí. Jak tedy na to?

Článek

Pelargonie všech typů kralují po dlouhé roky mezi balkonovými květinami, výborně vypadají i na záhonu. A jejich vláda hned tak neskončí – o tom svědčí hned několik podstatných věcí. Jsou oblíbené pro svou pěstitelskou nenáročnost, mají také velice široký sortiment. Každoročně se na trhu objevují nové odrůdy, které se liší nejen barvou květů, ale v posledních letech dokonce i barvou listů.

Ilustrační foto

Pokud si chceme pelargonie vypěstovat sami, jde u obou nejčastěji pěstovaných typů (Pelargonium zonale i Pelargonium peltatum) o semena F1 hybridů. Pelargonie velkokvěté (Pelargonium grandiflorum), které známe jako „angličanky“ ze semene nepěstujeme.

Pelargonie ze semen

Semena si obstaráme u zahradnických firem – doma získané semena nepoužíváme, protože rostliny z nich vyrostlé by málo kvetly a navíc by byly velmi nevyrovnané. Semena vyséváme opravdu brzy, již na přelomu ledna a února – použijeme sadbovače nebo malé květináčky. Při teplotě 20 až 22 °C rostlinky vzejdou za týden až deset dní. Do větších květináčků (průměr 10 až 12 cm) rostliny přesadíme, až když mají tři až čtyři páry pravých listů. Opravdu silné, dobře zakořeněné pelargonie můžeme přesadit rovnou do truhlíků. Vývoj rostlin od výsevu do květu trvá 90 až 120 dní – podle odrůdy. Pelargonie jsou náročné na výživu, proto je pravidelně přihnojujeme; mladé rostlinky dvakrát týdně, dospělé ještě častěji. Ven je vyneseme až v květnu, kdy už nehrozí jarní mrazíky. Rostliny kvetou velmi bohatě, jejich další kvetení si zajistíme pravidelným hnojením a vyštipováním zvadlých květenství.

Ilustrační foto

Takto vypěstované pelargonie téměř netrpí chorobami a nenapadají je škůdci. Přezimování rostlin F1 hybridů, které se ze semen vypěstujeme, se nevyplácí, rostliny valem hynou. Můžeme se pokusit o zachování vzácných kultivarů, ale to se nám podaří jen v případě, máme-li k dispozici chladnou (teplota mezi 4 - 9°C), světlou místnost. Před zimou je zkrátíme asi o třetinu. Zálivku omezíme na minimum, ale rostliny nesmějí zcela vyschnout. Platí zásada, že čím je místnost světlejší, tím rostliny potřebují více vody a tepla.

Ilustrační foto

Co s přezimovanými rostlinami?

Již na přelomu ledna a února, hned jak začnou pelargonie rašit, je sestřihneme na tři očka, vyměníme vrchní vrstvu zeminy v nádobách za čerstvou a začneme rostliny trochu zalévat. Zálivku postupně zvyšujeme a když má pelargonie pěkné bohaté olistění, můžeme začít i s postupným přihnojováním.

Ilustrační foto

O pelargoniích se říká, že to jsou děti slunce. Nejlépe se jim povede na slunečném, vzdušném stanovišti, kde při pravidelném hnojení krásně kvetou. Moderní odrůdy jsou vyšlechtěny pro pěstování v lehkých, rašelinových substrátech, proto nesmíme zapomínat na pravidelné přihnojování.

Reklama

Související články

Tajemné tulipány

Připadá vám tento titulek nadsazený? Pak znáte asi jen ty červené nebo možná jejich bratříčky se žlutým žíháním. Ale barevná škála tulipánů - králů mezi...

Begonie do truhlíku, záhonu i do bytu

Begonie zahrnují mnoho desítek odlišných druhů. Vedle botanického dělení se užívá i praktičtější dělení - podle vytrvalosti rostliny, zásobních orgánů, místa...

Bramboříky ve všech variacích

Bramboříky známe jako sezonní hrnkové květiny, které kupujeme krásně nakvetlé. Když je ale umístíme v teplém bytě, většinou rychle odkvetou. Vhodnější by byla...

Výběr článků

Načítám