Hlavní obsah

Vyčarujte kouzelné dekorace z větviček

Právo, Adéla Mclintock

Jakmile vítr sfoukne poslední list, sáhneme po nůžkách s pilkou a vyrazíme na lov. Zacílíme na krásné větve a výhony ze stromů, keřů i lián. Sotva bychom našli dostupnější přírodní materiál, který je tak inspirativní a poddajný. Z jakých rostlin vyčarujeme ty nejkrásnější dekorace?

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Klubíčko z přísavníku. Je trvanlivé, takže ho uplatníme jak s vánočním stromečkem, tak v rozkvetlém zátiší na jaře a v létě.

Článek

Bříza (Betula), to je panenka ustrojená do čistě bílých šatů a s bohatou hřívou tmavých vlasů, někdy tak dlouhých, že si je můžeme pohladit. Kdo jednou smýčil zápraží nebo chodníček metlou z březového proutí, po jiném koštěti už nesáhne.

Metly se vyrábějí ze suchého proutí, kdežto k tvorbě dekorací, jako jsou věnce nebo třeba srdíčka, která po upevnění k tyčce slouží jako zápichy do záhonu, potřebujeme čerstvé pruty. Z těch dlouhých uvijeme věnec stočením do kruhu, bude krásně hladký.

Vyrobte si adventní věnec s vůní zahrady

Vánoce

Uličnicky střapatý věnec zase vznikne, když z krátce střižených haluzek naděláme otýpky, které postupně přivážeme k základně vytvořené ze silnějšího drátu. Kdo by chtěl březový motiv ještě víc zdůraznit, zakomponuje do aranže pár křídově bílých polínek.

Líska a jíva

Líska obecná (Corylus avellana) je už od podzimu ověnčena jehnědami vyhlížejícími novoroční oblevu. Jakmile se v únoru, někdy už v lednu, dostaví, rozzáří se celý keř zlatým pylem a vůbec mu nevadí, že zem je ještě zabělená sněhem. Vrba jíva (Salix caprea) je opatrnější.

Chundelatými kočičkami se sice často chlubí už začátkem roku, než ale vykvetou, objeví se v kalendáři duben. Obě dřeviny dávají potravu včelám, nám zase pružné výhony různé tloušťky. Báječně se hodí pro záhonové obruby či plůtky. Jak na ně?

Miniaturní světy ve velkých nádobách aneb Odhalte kouzlo skalniček

Zahrada

Silnější větve zapíchneme ostře seříznutým koncem hluboko do země v mírných rozestupech. Tenčí výhony mezi nimi proplétáme do kýžené hustoty či motivu. Větve můžeme vést křížem krážem, případně je svázat motouzem.

Použijeme-li čerstvé vrbové výhony, je možné, že se plot, průchozí oblouk nebo paraván pro lavičku na jaře zazelená. Snadno totiž zakořeňují, je-li půda kyprá a vlhká.

Černý bez

Povídá se, že komu na zahradě roste keř černého bezu (Sambucus nigra), ten má klíč k celé lékárně. A ta vůně! Když se na jaře promění v obří svatební kytici, utopí celou zahradu v medově ovocném parfému, jehož intenzitu oceníme v léčivém čaji nebo sirupu.

V létě na něm uzrávají šťavnaté plody, neodolatelné pro drozdy a černé kosy. Nakonec náš domácí keř bez velkých cavyků shodí listy a odhalí hrubou borku. Korunu je občas nutné buď prosvětlit a zbavit přestárlých větví, nebo vytvarovat a zmenšit.

Proměňte zimní zahradu v ptačí bistro

Zahrada

Větve uvnitř skrývají měkkou bělavou dřeň, staré, usychající větve bývají duté. Toho využijeme a při aranžování jimi lehce protáhneme drátek nebo šňůrku.

Takové vánoční stromečky z nich vyrobené vtipně dozdobí stůl či parapet domácnosti v chalupářském i v populárním skandinávském stylu.

Přísavník

Stále zelenému břečťanu trvá mnoho let, než se ke šplhu vůbec rozhodne, kdežto přísavník (Parthenocissus) za stejnou dobu vytvoří oponu z listů tak hustou, že se pod ní úplně ztratí kmen stromu, plot i domovní stěna. Je to živel, a pokud ho chceme udržet pod kontrolou, musíme na něj vytasit nůžky minimálně dvakrát do roka.

Když si jeden z řezů necháme na pozdní podzim či konec zimy, získáme senzační šlahouny, které se ohýbají stejně vláčně jako těsto při pletení vánočky.

Platí to jak pro přísavník trojcípý (P. tricuspidata) s velkými lehce vykrajovanými listy, jenž si při šplhu pomáhá lepkavými destičkami, tak přísavník pětilistý (P. quinquefolia), který k cestě vzhůru využívá pevné úponky.

Šlahouny dlouhé klidně i 15 m přímo vybízejí ke smotání do hnízd a klubíček, která půvabně dozdobí nejrůznější zátiší. Dlouho vydrží, takže je využijeme i v letních kompozicích.

Zapojte se do naší přehlídky vánoční výzdoby oken

Máte na Vánoce hezky vyzdobená okna? Rádi byste ostatní inspirovali a třeba se i trochu pochlubili? Pošlete nám fotografii své vánoční okenní výzdoby a my z nejpovedenějších příspěvků vytvoříme přehlídku, na kterou se můžete těšit během svátků v rubrice Bydlení.

Své fotografie, třeba i s krátkým popisem či příběhem, posílejte do redakce na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám