Hlavní obsah

Vybíráte sekeru? V kurzu jsou moderní materiály

Novinky, Dana Novotná

V ruce ji jednou za život měl snad každý. Sekera je jedním z nejdéle používaných nástrojů lidstva, ale pokud čekáte, že v obchodě najdete dřevěné topůrko a železnou čepel, budete překvapeni. Výrobci sázejí na moderní technologie a materiály, aby práce se sekerami byla co nejefektivnější, nejpohodlnější a aby sekera svému majiteli déle vydržela.

Foto: Mountfield, .

Sekera je nástroj, který najde uplatnění na každé zahradě.

Článek

Unikátní povrch čepele

Speciálně vyvinutý flourplastový povlak, to je tzv. XylanPro. Materiál, kterým výrobci seker potahují čepele. Unikátní povrchová úprava zajistí to, že čepel má velmi nízký koeficient tření, pronikne do dřeva až o 45 % snadněji a lehce ho rozštípne.

„Xylan je účinnější než teflon a najdeme ho na německých sekerách, které jsou v současnosti novinkou na českém trhu. Oproti teflonu xylan chrání čepel dvakrát účinněji před korozí a také před extrémními teplotami a slunečním zářením,“ říká odborník na zahradní techniku Michal Makalouš. Kromě speciálního povrchu můžeme na čepelích moderních seker najít i praktickou hlavu pro zatloukání hřebíků nebo očko na vytahování hřebíků ze dřeva.

Dřevěné topůrko? Minulost

Odolné vůči ohybu, tlaku, stárnutí i vůči klimatickým podmínkám. A oproti dřevu lehčí – taková jsou topůrka v současnosti prodávané nové generace seker. Dřevo nahradil plast a nejnovější modely mají propracovaná topůrka ze speciálního kompozitního materiálu vyztuženého skelnými vlákny. Díky dokonalé ergonomii topůrko skvěle padne do ruky.

Čepel je s ním navíc napevno spojena, takže nehrozí, že při práci se dřevem nečekaně vypadne. Některé ze seker mají na topůrku i metr, který může být užitečný v případě, že potřebujeme naštípat polena stejné délky.

Jakou sekeru vybrat?

Připravujete dřevo do kamen? Nebo chcete spíš univerzální nástroj, se kterým zvládnete různorodou práci na zahradě? Při výběru sekery je nutné si ujasnit, na co jí budeme potřebovat. Na štípání menšího množství dřeva se hodí sekera nejmenší, která je poměrně univerzální a dá se použít prakticky na každé zahradě. V případě, že nás čeká práce s větším množstvím dřeva, je ale mnohem lepší vybrat sekeru větší.

„Zákazníkům, kteří topí dřevem, potřebují rozštípat špalky a připravit dřevo na zátop, doporučujeme největší model z řady německých seker. Nese označení XL a má širokou čepel, díky které se špalek bez větší námahy rozštípne,“ dodává Makalouš.

Stejně dlouhá, ovšem s užší čepelí, je pak sekera s označením L, vhodná pro univerzálnější práce na zahradě – dá se s ní naštípat dřevo nebo s ní můžeme například odvětvovat kmeny.

Reklama

Související články

Králové pro každou zahradu

Kdo by se ještě před nějakými patnácti lety nadál, že se po českých zahradách budou běžně prohánět natolik ušlechtilé stroje, jako jsou zahradní traktory....

Jdete si pro pilu? Vybírejte pečlivě

Stále víc domácností topí dřevem. Je snadno dostupné a v porovnání s plynem či elektřinou i levnější. Ale tomu, než si do kamen přiložíte, je potřeba dřevo...

Výběr článků

Načítám