Hlavní obsah

Vyberte si strom podle tvaru, aby slušel vaší zahradě

Právo, Adéla Taitlová

Není strom jako strom. Každý sice má kmen a korunu, ale tvarově se od sebe výrazně odlišují. A dobře zvolený tvar stromu dokáže zahradě vtisknout jedinečný charakter.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nenáročné sloupovité jalovce (Juniperus) nepotřebují prořezávat. Nejlépe se jim daří na slunci.

Článek

Vyberte si s námi ten, který bude vaší zahradě slušet. Vždyť právě nastává čas výsadby stromů.

Pyramidální (kuželovitý) tvar

Stromy tohoto tvaru mají větve pravidelně i nepravidelně rozložené do pater, přičemž platí: v nejspodnější části jsou nejširší a zužují se směrem vzhůru. Vrchol může být špičatý či zaoblený. Jasné, zřetelné obrysy dodávají místu pocit formálnosti a uspořádání.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pyramidální konifery jsou zejména v dospělosti úchvatné. Vysazujeme je solitérně nebo jen do menších skupinek

  • Listnáče: lípa stříbrná (Tilia tomentosa ,Brabant‘), liliovník tulipánokvětý (Liriodendron tulipifera), turecká líska (Corylus colurna)
  • Jehličnany: cypřišek hrachonosný (Chamaecyparis pisifera ,Filifera‘), jedle bělokorá (Abies alba ,Pyramidalis‘), smrk sivý zakrslý (Picea glauca ,Conica‘)

Sloupovitý tvar

Stromy tohoto typu jsou štíhlé, strnule vzpřímené, zpravidla zavětvené těsně nad zemí. Žádná jiná silueta nepůsobí tak přísně a výrazně. Ohromující účinek mají solitérně vysazené kusy. Ve skupinové výsadbě mezi nimi ponecháme jisté odstupy, abychom nepotlačili jejich architektonický účinek. Výjimkou jsou snad jen linie živého plotu. Sloupovitou korunu lze dále rozlišovat na širokou a úzkou. Extra štíhlé exempláře se báječně hodí k výsadbě v uličkách mezi domy, dobře vypadají u vchodových dveří v roli uvítacích stromů nebo v trvalkovém záhoně.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nenáročné sloupovité jalovce (Juniperus) nepotřebují prořezávat. Nejlépe se jim daří na slunci.

  • Listnáče: buk lesní (Fagus sylvatica ,Dawyck Gold‘), jilm holandský žlutý (Ulmus x hollandica ,Wredei‘), topol (Populus nigra ,Italica‘)
  • Jehličnany: borovice lesní (Pinus sylvestris ,Fastigiata‘), jalovec skalní (Juniperus scopulorum ,Skyrocket‘), tis červený (Taxus baccata ,Fastigiata‘.)

Kulovitý tvar

Tvar glóbu lze vytvořit nůžkami z mnoha dřevin, existují ale i takové, které to svedou svépomocí. Není jich mnoho, a proto se v zahradní architektuře zvláště cení. Dokážou být výrazné, aniž by působily příliš dominantně. Uplatní se jako solitéry, pěkně vypadají v alejích. Jejich vzrůst přechází od nepravidelně tvarované koruny s nízkým kmenem po perfektní koule na vysokém kmínku, které jsou populární v předzahrádkách. V kombinaci se stromy úzkého sloupovitého rázu působí velmi dramaticky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Višeň kulovitá (Prunus x eminens Umbraculifera) si udržuje kompaktní kulovitou korunu i bez použití nůžek.

  • Listnáče: buk lesní Rohanův (Fagus sylvatica ,Rohanii‘), javor mléčný (Acer platanoides ,Globosum‘), višeň kulovitá (Prunus x eminens ,Umbraculifera‘)
  • Jehličnany: borovice černá (Pinus nigra ,Brepo‘), borovice hustokvětá (Pinus densiflora ,Umbraculifera‘), jedle balzámová (Abies balsamea ,Nana‘)

Oválný tvar

Zaoblené tvary oválu, hrušky či vejce mají schopnost místo v zahradě zjemnit, zklidnit. Stromy s touto korunou vynikají jako samostatně stojící, ale je-li k dispozici dostatek prostoru, vyplatí se vysadit několik jedinců k sobě. Jednotlivé druhy se od sebe dosti liší velikostmi i hustotou. Neproniknutelné koruny účinně blokují nepěkný výhled, naproti tomu řídká stavba, skrze kterou vidíme pozadí, působí vzdušněji a vrhá mírnější stín.

  • Listnáče: bříza užitečná (Betula jacquemontii), jasan americký (Fraxinus americana ,Autumn Blaze‘), okrasná jabloň (Malus ,Centurion‘)
  • Jehličnany: borovice limba (Pinus cembra), kryptomérie japonská (Cryptomeria japonica ,Elegans‘), smrk ztepilý (Picea abies)

Převislý (smuteční) tvar

Kaskády splývající často až k zemi nabízejí neopakovatelnou podívanou. Zahradě dodávají šarm, lehkost a pohyb. Skupinovou výsadbu tento tvar snese, jen když jde o kontrastně formované jedince nebo stromořadí, avšak jejich charakter vyniká nejlépe izolovaně.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Převislá sakura (Prunus serrulata ,Kikushidare‘) dorůstá do výšky i šířky 3 m.

  • Listnáče: hrušeň vrbolistá (Pyrus salicifolia ,Pendula‘), sakura (Prunus serrulata ,Kiku-shidare‘), vrba babylonská (Salix babylonica.)
  • Jehličnany: cedr atlaský (Cedrus atlantica ,Glauca Pendula‘), cypřišek nutkajský (Chamaecyparis nootkatensis ,Pendula‘), modřín opadavý (Larix decidua ,Repens‘)

Další tvary

Vázovitý („V“) - hloh obecný (Crataegus laevigata ,Rosea Flore Pleno‘), zelkova pilovitá (Zelkova serrata), zmarlika kanadská (Cercis canadiensis)

Houbovitý (deštníkovitý) - jabloň převislá (Malus ,Fontána‘), jilm lysý (Ulmus glabra ,Pendula‘), višeň chloupkatá (Prunus subhirtella ,Pendula‘)

Nepravidelný - dřín střídavolistý (Cornus alternifolia ,Variegata‘), smrk východní (Picea orientalis ,Aureospicata‘), trnovník akát (Robinia pseudoacacia ,Frisia‘)

Fontánový - palma (Trachycarpus fortunei)

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nepravidelná silueta dřínu střídavolistého (Cornus alternifolia) je nenásilná a vzdušná. Ve skupinové výsadbě se uplatní jako výplňový prvek.

Rady & tipy

  • Tvar stromu i jeho očekávanou výšku a stanovištní podmínky nebereme na lehkou váhu, protože je to prvek, který by měl v zahradě vydržet dlouhou dobu.
  • Forma koruny nám napoví, zda bude strom vyhovovat prostorovým podmínkám zahrady.
  • Správně zvolená silueta nám leckdy umožní osadit místa, která se zprvu zdála být pro strom nevhodná. Např. podél cesty ke garáži by široký oválný strom překážel, ale vázovitý typ místu zcela vyhovuje.
  • Seskupení tvarově odlišných exemplářů vyvolává napětí. Vzájemně si kontrastující tvary lépe vnímáme.
  • Jednotvárná výsadba, např. alejová, působí rovnovážně, poklidně.
  • Špatně zvolený tvar stromu přináší značné těžkosti - nepěkné ořezávání, někdy je zapotřebí i úplná likvidace, což bývá ve vzrostlé zahradě poměrně náročné.
  • Obrys koruny je hodnotný i v zimě a nezáleží na tom, jde-li o jehličnan či opadavý listnáč.

Reklama

Související články

Koupání i v říjnu? Žádný problém

Máte pocit, že letošní koupací sezona pro vás už skončila a je nejvyšší čas zazimovat bazén? A není to škoda, když se můžete koupat ještě celé týdny? Stačí si...

V září rozhodujete o kvalitě trávníku

Komerční článek - Možná máte pocit, že se zahrada pomalu chystá k zimnímu spánku a vy na ní začnete pracovat zase až na jaře. Ale pokud chcete mít příští rok...

Volba mezi světlem a stínem

Důraz na světlo nebo naopak na stín, to jsou zpravidla rozhodující faktory při volbě střešní krytiny na pergolu, altán či verandu. Rozhodnutí mezi střechou,...

Výběr článků

Načítám