Hlavní obsah

Vše o vánoční hvězdě

Novinky, Kateřina Nová, časopis Domov

V období Vánoc nechybí snad v žádné domácnosti. Je milým dárkem i typickou dekorací. Může být roztomile drobná, nebo majestátně mohutná, v desítkách barev. To je vánoční hvězda neboli poinsettie. Víte, odkud pochází, jak a kde se pěstuje nebo jak vznikl její název?

Článek

Přestože je vánoční hvězda oblíbená po celém světě, její domovinou je vzdálená Jižní Amerika. K jejímu „globálnímu“ rozšíření přispěla především diplomacie. Několik poinsettií totiž věnoval před přibližně 200 lety botanické zahradě ve Filadelfii Joel Poinsett, první americký velvyslanec v Mexiku, zároveň lékař a vášnivý botanik – na jeho počest dostala jméno „poinsettie“. Ve Spojených státech dokonce oslavují den, kdy tento muž zemřel, 12. prosinec, jako „Den poinsettie“. Během tohoto svátku se lidé obdarovávají vánoční hvězdou a tento zvyk se začíná prosazovat i v Evropě.

Cesta do Evropy

Počátkem 19. století přivezl poinsettii do Evropy přírodovědec Alexander von Humboldt. Zde ji ředitel berlínské botanické zahrady pojmenoval botanickým názvem, a to „Euphorbia pulcherrima“ – nejkrásnější z rodu euphorbias. Zbývá dodat, že ve své rodné zemi, Mexiku, se nazývá „Flores de Noche Buena“ – květina svaté noci. Zde ji najdete spíše ve formě až metrového keře v zahradách než v květináčích. Volně rostoucí ji ale můžete potkat i blíž Evropě – v období Vánoc zdobí její červené vrcholové listy také zahrady a plážové promenády na Kanárských ostrovech či na Madeiře.

V kytici i v květináči

Na začátku 20. století začal poinsettii pěstovat a prodávat Paul Ecke, německý emigrant usazený v Americe, protože byl uchvácen červenou květinou divoce rostoucí poblíž jeho farmy. Zajímavé je, že už tehdy ji prodával jako vánoční rostlinu. Jeho syn pak „hvězdu“ přivedl do luxusních obchodů v Los Angeles. Poinsettie se začaly pěstovat také pro prodej v květináčích. Co se týče Evropy – jako domácí květina se začala komerčně pěstovat v sousedním Německu dokonce až v roce 1950.

Legenda o červené

Podle aztécké legendy kapičky krve jedné bohyně, která zemřela na zlomené srdce, skropily vrcholové listy poinsettie a daly jí nezaměnitelnou červenou barvu. Dnes sahá škála barev od tradiční červené přes odstín bordeaux, růžovou, meruňkovou, rosé, citrónově žlutou a krémovou až po poinsettie ve dvou barevných tónech s „mramorovaným“ vzhledem nebo bílé s barevnými skvrnkami. K dostání je dnes více než stovka různých barev, tvarů a velikostí této rostliny. A stále se objevují nové barvy a nové druhy, rostlina je také díky dlouholeté kultivaci schopná přežít v podmínkách, na něž není ze své domoviny zvyklá.

Nejen červená

Zatímco listeny – lístky tvořící květ – divoce rostoucích poinsettií jsou pouze červené, poinsettie pěstované v květináčích jsou k dostání v již zmiňované široké škále barev ve variantách dvoubarevných. Různé druhy jsou rozdílné také, pokud jde o růst, velikost a tvar listů. Od známých “mini” a standardních velikostí až po plné koše keřů. Poinsettie jsou k dispozici s normálními, ale také s ostrými, vroubkovanými, zkadeřenými či dub připomínajícími listy. Tyto rostliny rostou přímo, jsou extrémně robustní a trvalé, a proto jsou velice vhodné jako stolní dekorace i jako řezané květiny.

Přes rozmanitost tvarů a barev je nejpopulárnější klasická poinsettie s červenými květy a zelenými listy. V současnosti se každoročně v Evropě prodá okolo 100 000 milionů poinsettií, a to v různých barvách i velikostech. S pěstováním na komerční úrovni se začíná již od května, aby bylo zajištěno dostatečného množství rostlin, které by uspokojilo obrovskou poptávku na počátku říjnové sezóny. Pro evropský trh se pěstují rostliny v slunných regionech východní Afriky a jižní Evropy.

Ta správná péče

První ze dvou pravidel správné péče o vánoční hvězdu zní: chránit před chladem a průvanem. Rostliny, které jsou v prodeji ve vchodových obchodních zónách či přímo venku, mají malou šanci na zachování krásného olistění. Před nepříznivým počasím ji chraňte i během transportu domů.

Pravidlo druhé: vláhy akorát. Poinsettie bude prospívat při pravidelném a opatrném zalévání vlažnou vodou. Pokud se kořenový bal vysuší, zareaguje poinsettie ztrátou listů. Když ji ovšem opět zalijete, většinou se vzpamatuje. V průběhu květu nepotřebují poinsettie hnojivo. Postačuje jednou za měsíc přidat do zálivky běžný živný roztok.

Určitá pravidla musíte dodržovat i v případě, že chcete, aby vám vánoční hvězda opětovně vykvetla. Aby měla nádherné barevné listy v období Vánoc, musí být umístěna v naprosté tmě, nejméně dvanáct hodin denně a nejméně osm týdnů před Vánoci. I nejmenší osvětlení povede k tomu, že nevykvete.

Překvapivě dlouho vydrží čerstvě řezaná vánoční hvězda. Musíte však konec stonku bezprostředně po uříznutí namočit do vroucí vody a podržet nad plamenem svíčky.

Reklama

Související články

Co zahrádkáře potěší pod stromečkem

Vymýšlet každoročně vhodný vánoční dárek pro své blízké je - řekněme si otevřeně - docela fuška. Jsou-li ovšem rodiče, snachy, zeťové, děti či strýcové a tety...

Výběr článků

Načítám