Hlavní obsah

Vinice, kde byste ji nečekali – na střeše domu uprostřed New Yorku

Novinky, Jana Nesvadbová

První vinici na střeše domu ve městě mají v americkém New Yorku. Jde o start-up projekt, jehož autorem je Devin Shomaker. O možnosti využít některou ze střech uprostřed města k založení vinohradu uvažoval už od svých studijních let ve vinařské škole. V Brooklynu se mu jeho sen splnil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V New Yorku vznikla první střešní vinice na světěVideo: Reuters

 
Článek

„Máme tu na budově Brooklyn Navy Yard k dispozici 15 000 stop čtverečních (cca 1400 m² – pozn. red.) střechy. Máme tu 42 na zakázku vyrobených truhlíků. Do každého z nich se vejdou čtyři stromky vinné révy. Takže tu na tomto minivinohradu máme dohromady 168 stromků,” řekl redaktorům agentury Reuters Devin Shomaker.

Střecha na čtyřpodlažní budově v samém srdci New Yorku je podle 34letého podnikatele přímo ideální k provozování vinohradu. Je to nejteplejší takto využívané místo v celém státě New York.

„Díky tomu jsme schopni nechat dozrávat tyto červené odrůdy do vyššího stupně než kterýkoli jiný vinohrad v našem státě,” pokračoval Shomaker s vysvětlením, že jeho hrozny mají pak díky tomu vyšší obsah cukru a díky vyšší teplotě také hrozny rychleji rostou.

Na první sud vína si ovšem mladý muž bude muset ještě počkat. Dříve než v příštím roce jej totiž neuvidí. Jeho podnik zatím tedy nabízí vína z hroznů pocházejících z jiných částí státu New York nebo jiných značek.

Shomaker očekává, že z hroznů vypěstovaných na střeše získá dohromady okolo 300 láhví. Každou z nich plánuje prodat po 1000 dolarech, tedy zhruba za 22 tisíc korun. „Exkluzivita si takovou cenu žádá,” poznamenává k tomu.

Vinohrad nazvaný Rooftop reds (Červené ze střechy) je otevřen veřejnosti. Lidé si sem mohou přijít odpočinout, poležet v hamakách, udělat si piknik u stolečků nebo se jen zabořit do křesílek a obdivovat nádherný výhled na mrakodrap Empire State Building. U toho si pak mohou vychutnávat vzorky vín z oblasti Finger Lake, kde Devin vystudoval vinařskou školu.

Vinařství kromě toho pořádá i týdenní akce v podobě promítání pod širým nebem nebo kurzy jógy. Asi málokoho překvapí Devinovo ujištění, že tyto akce jsou pravidelně vyprodané.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Zkusili jsme tady z toho udělat takovou oázu ve městě. Dvorek, který Newyorčané nemají. Anebo prostě místo k odpočinku, které se bude snažit odstraňovat nálepku snobismu, kterou vinařský průmysl má,” říká Shomaker.

Reklama

Výběr článků

Načítám