Hlavní obsah

Vévodkyně Kate navrhla v Sandringhamu hřiště pro děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželka britského prince Williama, vévodkyně Kate, se již v roce 2019 představila na Květinové přehlídce v Chelsea jako návrhářka dětských hřišť. Její tehdejší expozice sklidila úspěch, a tak není divu, že se vévodkyně z Cambridge pustila do většího projektu. Tentokrát jím je nového velké hřiště pro děti na pozemcích královnina venkovského sídla v Sandringhamu. Hřiště je v současnosti ve výstavbě.

Foto: Profimedia.cz

Na pozemcích královnina venkovského sídla Sandringham vzniká hřiště podle návrhu vévodkyně Kate.

Článek

Do panství Sandringham v anglickém hrabství Norfolk ročně zavítá okolo půl milionu návštěvníků. Jejich děti měly k zábavě vyhrazeno malé hřiště, které ale už bylo zastaralé.

Návrh nového si tedy vzala na starosti vévodkyně Kate. Její předloňský příspěvek ke Květinové přehlídce v Chelsea, zahrada nazvaná Zpět k přírodě, prokázal, že umí zajímavým způsobem zkombinovat dva důležité aspekty – vymyslet zábavné prostředí, které děti zároveň nenásilnou formou přivede k zájmu o přírodu a potažmo navede na myšlenku, jak důležitá je její ochrana.

Stejné cíle má proto i nově vznikající hřiště na královniných pozemcích. Hřiště vzniká v části, kterou obklopují vzrostlé stromy, jejichž stín je bude v horkých dnech chránit před prudkým sluncem, a zároveň poskytnou i příjemné závětří.

Čtyři okolní pamětihodnosti

Na snímcích, které dosud byly zveřejněny, je možné vidět první dřevěné stavby hřiště. Většina jich ještě není zcela hotova, u některých už je ale zřejmé, co mají ztělesňovat.

V podobě prolézaček se tu totiž objeví i zmenšeniny čtyř významných staveb v okolí. Dominantou je již téměř dokončená replika Appletonské vodárenské věže vysoká 8 metrů a doplněná 14 metrů dlouhou klouzačkou.

Foto: Profimedia.cz

Dominantou centrální části hřiště je už skoro hotová zmenšenina Appletonské vodárenské věže.

Další významnou stavbou z okolí, která se na hřišti objeví, je kostel svaté Máří Magdalény, který královská rodina pravidelně navštěvuje na Štědrý den. Přibudou rovněž ruiny kostela sv. Marie, jež mohou návštěvníci Norfolku objevit poblíž městečka West Newton.

Zatím na uzavřeném místě se teprve chystá napodobenina tzv. Hnízda královny Alexandry, tedy letního domku postaveného na skalnaté vyhlídce rovněž v Norfolku.

Nové hřiště má mít i tzv. vodní zónu, lanovku, nejrůznější druhy houpaček, a samozřejmě piknikovou zónu.

Šikovný tatínek postavil pro děti jako prolézačku Titanic

Zahrada

Ptáci a netopýři

Kromě místně-zeměpisných znalostí hřiště dětem rozšíří obzory také v oblasti přírodovědy a nabídne jim možnost pozorovat nejrůznější živočichy v jejich přirozeném prostředí.

Součástí hřiště jsou plochy osázené divoce rostoucími květinami, mezi nimiž mají být zastoupené i druhy zajímavé pro netopýry plus další drobné savce a samozřejmě hmyz. Konkrétně to například bude břečťan, ostružiny, třešně, mýdlovky či pupalky.

Pro netopýry budou pak na území hřiště rozmístěné i tři budky a s nimi také dvě ptačí budky.

Datum zahájení provozu je zatím nejasné

Výstavba hřiště je rozdělena do několika fází, centrální část s dřevěnými stavbami je součástí té první, která měla být podle plánů dokončena a uvedena do provozu v letošním roce. S ohledem na protikoronavirová opatření, kdy byly stavební práce přerušeny, není v tuto chvíli zřejmé, kdy a za jakých podmínek bude hřiště otevřeno.

„Jakékoli otevření hřiště v budoucnosti přichází v úvahu až tehdy, kdy si bude sídlo jisté, že je to bezpečné a v souladu s vládními opatřeními platnými v dané době,” sdělil mluvčí Sandringhamu britskému webu Daily Mail.

Anketa

Chodíte rádi s dětmi na velká hřiště v přírodě?
Ano, a pravidelně.
43,9 %
Občas, když na nějaké narazíme.
28,7 %
Ne, vystačíme si s normálními.
3,5 %
O žádných velkých hřištích nevíme.
13,6 %
Nemáme důvod tam chodit.
10,3 %
Celkem hlasovalo 4123 čtenářů.

Reklama

Související články

Zabavte děti kreativní hrou

I když jsme doma v karanténě, zkusme být pozitivní. Rodina je pohromadě, nikdo nespěchá. Máme čas kreativně tvořit, společně vařit a s dětmi hrát hry. Ty budou...

Výběr článků

Načítám