Hlavní obsah

Vánoční hvězda je osvědčenou sváteční dekorací

Novinky, Text a foto: Stars for Europe, časopis Pěkné Bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční hvězda (Poinsettia) patří již tradičně mezi slavnostní dekorace Vánoc či mezi oblíbené dárky našim blízkým. Aby vydržela co nejdéle čerstvá a krásná, měli bychom jí věnovat náležitou péči a pozornost.

Článek

Pečlivý výběr vánoční hvězdy se vyplatí. Pouze zdravé, silné rostliny s hustými zelenými listy bez viditelných vad jsou v dobré kondici. Svěšené listy a příliš mokrý či naopak suchý kořenový obal jsou jasným varováním, abychom rostlinu nekupovali. Podle malých žlutých kvítků v okvětních lístcích, které by měly být rozpučené, poznáme, zda je květina čerstvá.

Protože poinsettia nemá ráda chladno a průvan, nekupujme rostliny, které jsou umístěny blízko vchodových dveří nebo dokonce venku. Průvanu vystavené kousky po pár dnech ztrácejí listy a mohou zvadnout úplně. Poinsettii bychom si z obchodu měli odnášet velmi pečlivě zabalenou v papíře a co nejrychleji ji dopravit do bytu.

Co vánoční hvězda potřebuje?

Nemá ráda sucho, ovšem stání ve vodě snáší ještě hůře. Je velmi citlivá, a když je zcela nasáknutá vodou, uhnívají jí kořeny, žloutnou listy, opadají a v nejhorším případě odumře úplně. Pokud je příliš suchá, listy opadají také, ale většinou se dá zachránit. Když ji přiměřeně zalijeme, rychle se vzpamatuje. Vánoční hvězda má nejraději mírnou zálivku vlažnou vodou.

V období květu ji není nutné přihnojovat. Jakmile odkvete, stačí jednou za měsíc přidat do zálivky obvyklou dávku hnojiva. Poinsettia je vděčná za teplé a suché místo. Přímé sluneční světlo nemá ráda. Ideální je pro ni teplota mezi 15 a 22 stupni Celsia, aby nám květina znovu vykvetla.

Ilustrační foto

Radost na dlouho

Vánoční hvězda je trvalka, může vykvést opakovaně. Přesto se jí často zbytečně zbavujeme poté, co odkvete, a okvětní lístky opadají. Víte, co rostlina potřebuje, aby o dalších Vánocích znovu zazářila? Minimálně 8 týdnů před vánočními svátky musí být uložena v úplné tmě, nejlépe 14 hodin denně. Bohužel stačí i lehounký záblesk světla v průběhu této „tmavé periody“, který zabrání rostlině vyprodukovat nové okvětní lístky. Důležitá je i teplota, která v tomto období nesmí být příliš vysoká. S ohledem na náročnost celého postupu je tedy pro většinu z nás jednodušší pořídit si každý rok novou květinu.

Vytvořte si vlastní aranžmá s vánoční hvězdou.

Stane se originální dekorací vašeho vánočního interiéru a ohromí jistě všechny návštěvy.

Středně velkou dřevěnou krabičku vyložte plastovou folií a vložte do ní aranžovací hmotu Oasis. To vám zaručí, že krabička zůstane suchá a čistá.

Růžovou poinsettii jemně seřízněte a držte ji nad plamenem svíčky, dokud z ní nepřestane vytékat mléčná tekutina a stonek se dokonale neuzavře.

Naaranžujte květiny do aranžovací pěny a ozdobte je suchým mechem.

Abyste dosáhli co nejrustikálnější vzhledu vašeho aranžmá, přidejte kousky březové kůry.

Drobné vrbové větvičky ozdobte malými skleněnými perličkami.

A tip na závěr…K dřevěné krabičce s hotovým aranžmá přidejte ještě jednu, větší, do ní pár svíček jemné krémové barvy a několik decentních vánočních ozdob…

Reklama

Výběr článků

Načítám