Hlavní obsah

V Olomouci začal podzimní veletrh Flora

Právo, Miloslav Hradil

V selský dvůr se proměnil pavilón A olomouckého výstaviště, kde byl ve čtvrtek zahájen podzimní zahradnický veletrh Flora. V ústřední expozici největší akce svého druhu v Česku představuje svou špičkovou produkci ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků 138 pěstitelů. Záštitu nad ní převzaly Ovocnářská unie ČR a Zelinářské unie Čech a Moravy.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Na olomouckém výstavišti se nyní prezentují špičkové výpěstky tuzemských ovocnářů a zelinářů.

Článek

Právě obří selský dvůr se tentokrát stal kulisou pro exponáty. Nechybí v něm ani velká stodola, ukázka tradiční jizby či řada věcí, které v minulosti sloužily lidem na vsi. „K dotvoření atmosféry nám posloužily exponáty zapůjčené mimo jiné z Hanáckého skanzenu v Příkazích,“ řekl Právu garant veletrhu Vojtěch Zahradník.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Centrální pavilón A olomouckého výstaviště se proměnil ve velký selský dvůr.

Návštěvnicky velmi lákavou je tradičně společná expozice Českého zahrádkářského svazu Barvy podzimu našich zahrad. V pavilónu G se jeho členové představují vlastními výpěstky krajových odrůd ovoce i různými druhy zeleniny. Nechybějí ani včelařské produkty, výstavka hub, zahrádkářská a mykologická poradna či zahrádkářský sklípek s moravskými víny a burčákem.

Výstavní přehlídku ovoce, zeleniny doplňuje 15. ročník festivalu gastronomie a nápojů Olima. Návštěvníkům na něm 44 vystavovatelů prezentuje svou nabídku potravin z domácí produkce, včetně ochutnávek.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Během festivalu budou oficiálně vyhlášeny i výsledky soutěže o nejlepší ovocný destilát Flora košt. Letos do ní pěstitelé přihlásili rekordních 358 vzorků. Vítězné i ostatní moky budou moci okoštovat i návštěvníci.

Souběžně probíhají od čtvrtka na výstavišti i podzimní zahradnické trhy. Přihlásilo se na ně 185 vystavovatelů, kteří v pavilónu H a na volných plochách nabízejí pestrý sortiment květin, ovoce, zeleniny, okrasných, ovocných dřevin, drobné zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Až do neděle budou na olomouckém výstavišti probíhat i podzimní zahradnické trhy.

Součásti akcí na výstavišti, které potrvají do neděle, je i doprovodný program. Návštěvníci mohou v jejich průběhu zdarma zavítat do sbírkových skleníků a botanické zahrady výstaviště. Jeho brány budou v době konání výstavních akcí otevřeny denně od 9 do 18 hodin, v neděli do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám