Hlavní obsah

Tipy, jak si vylepšit a zkrášlit zahrádku

Právo, Adéla Taitlová

S novým rokem přicházejí nové myšlenky a přání, jak si zahrádku zase o něco vylepšit. Právě teď, když je zima na vrcholu, máme spoustu času si vše dobře promyslet a naplánovat. Nechte se inspirovat našimi tipy!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zeď s novou tváří

Článek

Přítel na celý život

Stromy jsou po staletí symbolem bezpečí a jistoty, a je-li to jen trochu možné, měly by být součástí každé zahrádky. Dodávají jí hodnotu, pocit stability a klidu. Venkovnímu prostoru dominují svou výškou a strukturou, obohacují ho o zvuk, barvy listů, květů, plodů a borky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Přítel na celý život

Říká se, že nejlepší doba pro výsadbu stromu byla před dvaceti lety, druhá nejlepší je teď. Není to nic těžkého. Důležité je vybrat správný druh na správné místo a vědět, do jaké velikosti vyroste, aby nás ze zahrádky časem nevystěhoval.

Sehraný tým

Jestliže máme oblíbenou barvu, měli bychom jí dát šanci prosadit se. Na zahradě se pak budeme cítit mnohem příjemněji. Nikdy ji však do stejné barvy „neoblékáme“ celou, protože by nám zevšedněla.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Sehraný tým

Raději vytvoříme opakující se ostrůvky anebo jeden záhon s rozličnými odstíny a tvary, podobně jako na snímku, kde půdopokryvné kakosty spolu s kulatým květenstvím okrasného česneku a závěsem voňavých růží splývají do harmonického celku.

Přitažlivá výstavka

Sbírku květináčů s milými a nenáročnými rostlinami, jako jsou netřesky, drobné traviny nebo veselé a barevné violky, nenecháme zastrčenou někde v koutě, ale vystavíme ji pěkně očím. Třeba na dřevěných schůdcích hned vedle domovních dveří, na stolku na terase, na širokém parapetu nebo zdi.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Přitažlivá výstavka

Pěkná galerie vznikne také ze zvláštních kamenů, dekorativních nádob či starobylého náčiní po dědečkovi. Vkusně a nápaditě uspořádaná výstavka překvapí návštěvníky zahrady stejně jako zajímavá zahradní plastika.

Živá střecha

Drobné zahradní stavby, garáž, kůlna, dokonce i bouda pro pejsky získají zcela jiný ráz, když je do přírody začleníme pomocí střechy s odolnou zelení. K méně náročným řešením patří střecha s 6 až 20 cm vysokou vrstvou půdy, na které se daří nízkým suchomilným rozchodníkům, lomikamenům a netřeskům se sukulentními listy, ale také dobromysli či mateřídoušce, které výborně odolávají slunci, vysokým teplotám a větru. Vždy je ale nutné dodržet nosnost střechy a skladbu spodních vrstev ochranných materiálů!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Živá střecha

Pěkná a praktická cesta

Zelený pruh trávníku nebo pěšina s drcenou kůrou vypadají pěkně, ale častým sešlapáváním trpí.

Pro frekventované zahradní cesty proto volíme pevný, trvanlivý materiál.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pěkná a praktická cesta

Kromě finančně a stavebně náročnější dlažby se v různých barvách a velikostech nabízí sypaný kačírek a štěrk.

Vrstva by měla být dostatečně vysoká a udusaná, aby neprosvítala holá zem. Kdyby se cesta zdála příliš jednotvárná, vyskládáme do ní obrazce z dlažebních kostek a ohraničíme ji dekorativními obrubníky.

Zeď s novou tváří

Stěna garáže s oprýskanou omítkou nebo ošklivá betonová zeď potřebuje kamufláž, aby nekazila vzhled celé zahrádce. Řešením může být nový nátěr nebo mříž s popínavkami. Ovšem nabízí se i neotřelý způsob, jak využít dřevo z pokáceného stromu.

Polínka naskládáme těsně ke stěně a zajistíme kovovými pásky nebo dlouhými větvemi. Vznikne tak přirozená kulisa pro rostliny a ráj pro užitečné živočichy. Hřejivé odstíny dřeva časem získají elegantní šedavou patinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Šest předsevzetí pro zahrádkáře

Rok 2013 je tady a spolu s ním novoroční předsevzetí! Ani zahrádkářům nejsou nové cíle cizí: něco opravit, založit nebo vylepšit se na zahrádce dá vždycky!...

Devět tipů, jak mít hezkou zahradu v zimě

Právě teď je ideální doba ke kritickému zhodnocení naší zahrady. Pozemek totiž zůstal nejholejší z celého roku, a tak hned vidíme, kde je zapotřebí něco nového...

Výběr článků

Načítám