Hlavní obsah

Světlo na zahradě

Novinky, Radka Borovičková, časopis Domov

Venkovní osvětlení má tři základní funkce: orientační, užitkovou a okrasnou. Základem je výběr vhodného svítidla, barvy světla a míry osvětlení.

Článek

Světla na míru - artefakty

Jsou lidé, kteří se nespokojí s tovární výro­bou a na zahradu si nechají navrhnout originální artefakty. A nemusí to být nic drahého, cení se především nápad a také začlenění lampy do terénu. Tzv. Marťany si vyrobil na míru pro svoji terasovitou zahradu v Rozto­kách u Prahy zahradník a pasíř z nepotřebných vzorků horniny (jde o odvrtané válce z geologických vrtů).

Naopak zahradu kováře Jana Berana z Pra­hy zdobí umělecké svítidlo, zhotovené z kovu a těžkého hutního skla. Na vrcholu vysokého stojanu jsou umístěná tři sytě zelená stínidla, sloup osvětlení připomíná stylizovanou rostlinu se zelenými květy.

Zajímavý nápad jsme objevili na japonské zahradě v Dubí u Teplic. Majitel pozemek po obvodu i podél cest nasvítil vysloužilými „kandelábry“, které nakoupil při jejich likvidaci v Praze na Hradčanském náměstí.

Fantazii se samozřejmě nekladou meze - v Klánovicích u Prahy jsme objevili originální svítidlo za pár korun, zhotovené z červeně natřené komínové roury ukončené koulí od lustru. Nádherná je i lampa vyrobená z ka­mene, zejména když ladí s typem výsadby. Originál pochází z úlomků břidlice, vytvořený majitelem zahrady v Březové u Kar­lových Varů, který zahradu vyšperkoval kamennými objekty ve tvaru pyramid a do­plnil ji podobně koncipovanými svítidly.

Svíčky a kamenné lampy

Nevšední atmosféru a teplou barvu světla vnesou do zahrad obyčejné svíčky, louče a keramické lampy na svítilnový olej. Vý­hodné je zvolit svíce s obsahem silic, odpuzujících komáry. Venkovní svíčky se od interié­rových liší pouze větším rozměrem a sil­nějším knotem, aby mohly dobře plát i za mírně větrného počasí. Menší svítidla z vosku by měla být v nádobách s vyšším okrajem, který je chrání před větrem. Dobře poslouží i staré lucerny. Důležitou estetickou součástí, dokreslující styl zahrad v japonském stylu, jsou i japonské zahradní lampy z kamene například typu rankei. Svým tvarem působí pěkně i přes den, večer vytváří intimní osvětlení, zvláště když se dovnitř umístí svíčka.

Elektrická svítidla

Nejrozšířenější jsou na zahradách lampy na elektřinu. Lze je pořídit (v závislosti na velikosti) od tisíce až do pěti tisíci korun, je však třeba připočítat i náklady na elektrorozvody. Instalace lamp se standardním napětím s se­bou nese jisté riziko úrazu elektrickým proudem a jejich zapuštění by se mělo provádět za odborného dozoru elektrotechnika.

Pro lampy na nízké napětí stačí dvanáct nebo dvacet čtyři voltů a kabely není nutné zakopávat hluboko do země. Lampy s nízkým napětím jsou vhodné pro osvětlení bazénů, fontán a jezírek.

Halogenové výbojky

Pro osvětlení kvetoucí zahrady jsou nejvhodnější halogenové výbojky a kompaktní či lineární zářivky. Mají vyšší měrný výkon, dlouhou životnost (6 000 – 12 000 hodin), širokou škálu typů a výkonů. Jsou vhodné pro osvětlování keřů, stromů a barevných květů. Sodíkové výbojky se výborně hodí pro osvětlování červenolistých a žlutolistých rostlin, starobylých budov a zdí – tedy vše­ho, co má v denním světle žlutou, oranžovou nebo červenou barvu.

Solární osvětlení

K životnímu prostředí nejšetrnější jsou solární zahradní lampy, které využívají solární energii nashromážděnou přes den. Panely by měly být instalovány na místo, kam dopadají světelné paprsky pokud možno po celý den, lampa pak vydrží svítit přibližně osm hodin. Výhodou solárních lamp je jejich životnost. Na druhou stranu za nepříznivého počasí může jejich svítivost slábnout, takže jsou vhodné pouze jako osvětlení estetické, nikoli funkční.

Led svítidla

Jsou asi pětkrát účinnější než žárovka a srovnatelné s některými typy zářivek. Venkovní osvětlení osazené LED zdrojem má extrémně nízkou spotřebu elektrické energie (1 – 3 W), avšak prozatím je jeho role spíše doplňková.

Specifika venkovních svítidel

Venkovní lampy by měly být utěsněné proti prachu a vodě s jednoduchou manipulací a bezproblémovou údržbou při výměně a čištění. Musí být vybavené značkou pro provoz ve venkovním prostředí. Toto jištění se označuje zkratkou IP (International Protection) a dvěma číslicemi – první označuje stupeň ochrany před dotykem a vniknutím cizích předmětů, druhá stupeň ochrany před vniknutím vody. Čím vyšší čísla, tím lepší ochrana. Můžete vybírat od IP 23 do IP 68. Pro osvětlení fasády domu se doporučují svítidla s krytím alespoň IP 33, pro svítidla k instalaci do země IP 67 a pro svítidla k umístění pod vodní hladinu IP 68.

Umístění svítidel

Svítidla mohou být umístěna na zdech, ve zdech, na sloupcích, v zemi. Nástěnná svítidla se využívají pro osvětlování komunikací či zvýraznění architektonicky zajímavých prvků fasád, sloupková svítidla usnadňují orientaci na cestách. Přenosné reflektory, které lze směrovat, se využívají pro osvětlení stromů, rostlin, plastik a dalších nevšedních prvků v zahradě. Podle velikosti a tvaru objektu volíme typ reflektoru.

Travnaté plochy lze osvětlovat plošně: svítidly umístěnými přímo u země a orientovanými ve směru pohledu pozorovatele. Stromy a keře se osvětlují zdrojem orientovaným zdola nahoru, nejlépe zemními svítidly s možností směrování světelného kužele. Květinové záhony je možné osvětlovat jak shora, tak zevnitř zemními svítidly s nižším jasem povrchu.

Volba svítidla a světelného zdroje pro osvětlení soch závisí především na tvaru, rozměrech a barvě objektu. K osvětlování vodních ploch se používají ponorná svítidla s vysokým krytím (IP68). K osvětlení bazénu se hodí horizontálně směrovaná svítidla, umístěná asi 50 cm pod hladinou. Naopak fontány a vodotrysky se osvětlují ponornými svítidly s vertikálně orientovaným světlem.

Výkon svítidel

Jednotlivé bodové zdroje, sloužící k osvětlení chodníků a cest, by pak měly mít výkon asi 10 W a rozestupy přibližně 2 metry. U svítidel k nasvětlení zahradních partií a celků stačí 3 W, chcete-li výrazně osvítit rozvětvený starý strom, neobejdete se bez zdroje o výkonu 50 W.

Reklama

Související články

Odhalte na zahradě tajemství noci

Pomocí světel se dá v zahradě po západu slunce vytvořit nevšední atmosféra. Ta může být docela intimní, můžete však určité místo v zahradě ozářit naplno.

Výběr článků

Načítám