Hlavní obsah

Stylová opěrná zídka je nejen praktickým doplňkem zahrady

Právo, Gisela Růžičková

Potřebujete oddělit okrasnou zahradu od užitkové opěrnou zídkou a přitom nemáte dostatek vhodných kamenů? Neházejte flintu do žita a poohlédněte se po tvarovkách, připomínajících starověké kamenné zdi. Jsou vyrobeny z vysokopevnostního betonu, který při své kvalitě vypadá jako přírodní kámen.

Foto: archív KB Blok, Právo

Tvarovky jsou vhodné pro stavby plotů a menších zídek, zahradní architekturu a dají se využít i jako pochozí dlažba, KB Blok.

Článek

Zahrada ozvláštněná terasou nebo opěrnou zdí získá na plastičnosti a kráse. Postavit takovou zeď není dnes žádný problém a díky zámkovému systému zvládne její stavbu i amatér.

Ucelené výrobní programy z kvalitního betonu vytvářejí systém opěrných zdí a nabízejí požadovanou pružnost a mnohostranné použití. Opěrné zdi jsou ideálním řešením zajištění svahů v jakémkoli terénu, ale tvarovky se používají k řešení nejrůznějších ploch v zahradě.

.: Výhodou dutinových tvárnic z prostého vibrolisovaného betonu je odstranění složitého bednění, úspora betonu a u pilířových tvárnic ruční výstavba bez použití mechanizace.foto: Právo/archív firem Betonové stavby, KB Blok a Novabrik

Tvarovky bez malty

Vyznačují se vysokou pevností, nízkou nasákavostí, snadnou stavbou a nezbytnou vysokou životností. Některé tvarovky nevyžadují při stavbě maltu, lepidla ani kotevní šrouby nebo kolíky. Bloky se jednoduše skládají na sebe a mezi sebou jsou spojeny patentovaným perem a drážkou, které zajišťují jejich přesné uložení a pevné spojení.

Tvarovky jsou vhodné jak pro méně namáhané opěrné zídky s výškou do 1,5 m bez použití armovací sítě, tak pro vysoce namáhané opěrné zdi v dopravním stavitelství s výškou přesahující 8 m za použití armovací sítě. Základ se nevyzdívá. Na trh se dodávají v různých barevných odstínech.

Tvarovky osazené zelení

Hodí se při stavbě nižších opěrných stěn, které lze řešit jako terasovité s více stupni, kde se jednotlivé terasy mezi stěnami využívají k osazení zeleně. Z tvarovek lze stavět opěrné stěny rovné i obloukové, ale maximální výška by neměla přesahovat 90 cm.

Tvarovky se zakládají do štěrkopískového lože. Prvky se kladou na vazbu a po celou dobu výstavby se dorovnávají. Za zadní část tvarovek se provádí štěrkový zásyp. Jednotlivé prvky se mohou osazovat svisle nebo s libovolným odskokem.

.: Prvky systému Geostone se prodávají ve štípaném a hladkém provedení a jsou navrženy tak, aby bylo možné je mezi sebou libovolně kombinovat.foto: Právo/archív firem Betonové stavby, KB Blok a Novabrik

Velké opěrné zdi lze vyřešit vyztužením geomříží za použití konstrukčního systému Geostone. Systém je vhodný i pro stavbu malých zídek a opěrných stěn, které se dají různě tvarovat. Kombinací jednotlivých prvků dosáhneme esteticky zajímavých tvarů s možností ozelenění jednotlivých teras.

Reklama

Související články

Když zahrada žízní

Sezóna, kdy bude vaše zahrada potřebovat pravidelný pitný režim, se nezadržitelně blíží. Jste na ni připraveni?

Uzdravte svůj trávník

Mech, houby nebo skvrny? Divíte se, proč má celý trávník žluté nebo dokonce modravé zbarvení? Péče o něj je hotová věda a my vám alespoň trochu poodhalíme její...

Výběr článků

Načítám