Hlavní obsah

Strunová óda na perfektní trávník

Novinky, Dana Novotná

Trápí vás vysoká tráva kolem stromů, okrasných keřů nebo podél cest či plotu? Nevíte si rady se zarostlými místy, kam se s rotační sekačkou dostáváte jen s největšími obtížemi? Potom pro vás máme jednoduché řešení. Strunové sekačky.

Foto: Mountfield, .

Článek

Se strunovou sekačkou se sečení trávy stane mnohem rychlejší a především snazší a pohodlnější. Už se nebudete muset složitě proplétat mezi okrasnou květenou, natahovat se, namáhat nebo přemísťovat některé předměty jako např. zahradní nábytek aj.

„Strunovou sekačku lze využít prakticky na každé zahradě u rodinného domu. Vždycky se totiž najde nějaké to zákoutí, kde oceníte nízkou hmotnost a široké možnosti polohování stroje,“ říká Aleš Mostecký, odborník na strunové sekačky.

Pokud potřebujete zkracovat trávu například kolem stromů, pod zahradní lavicí, podél cest, plotu, bazénu nebo pokud ruší vzhled zahrady neupravená zákoutí a jiné nedokonalosti na špatně přístupných místech, jsou strunové sekačky dobrou volbou. Díky své již zmiňované nízké hmotnosti a jedinečnému konstrukčnímu řešení s nimi pohodlně dosáhnete téměř všude.

Výbava těchto strojů může zahrnovat opěrné kolečko pro vedení strunové hlavy při ořezávání okrajů trávníku např. podél obrubníku, kloubovou a otočnou strunovou hlavu pro práci v těžko přístupných místech, výškově nastavitelnou rukojeť podle individuálních potřeb, pojezdová kolečka pro maximální komfort při práci a mnoho dalších prvků.

Foto: Archiv, .

Pojezdová kolečka při práci kolem okrasného keře.

„Na trhu se můžete setkat se ´strunovkami´ ve dvou variantách – s elektromotorem nebo s akumulátorem. Prvně zmiňované stroje jsou u nás běžné, nicméně akumulátorové modely si získávají stále větší oblibu,“ doplňuje Mostecký.

Aku „strunovky“ bodují především tím, že ke svému provozu nevyžadují přívod elektrické energie, přičemž u dnešních moderních strojů není na místě obava z nedostatečné kapacity baterií. Nejlepší modely s lithium-iontovými akumulátory zvládnou i 45minutovou práci na jedno nabití, což je i pro větší zahradu naprosto dostačující.

Elektrické i aku „strunovky“ se vyznačují tichým chodem, minimálními vibracemi a nízkými provozními náklady. V posledních letech se výrobci snaží maximálně akcentovat uživatelský komfort a správnou ergonomii. To je u tohoto typu zahradní techniky velmi důležité. „Strunovka“ zkrátka musí dobře padnout do ruky, v jiném případě by byla práce zbytečným trápením. Při výběru konkrétního stroje může sehrát podstatnou úlohu také vzhled – i v této oblasti jsou výrobci důslední a usilují o co nejširší designovou paletu modelů, z níž si může každý vybrat podle vlastního vkusu.

Reklama

Související články

Pohodlí ve stínu slunečníku

Máte na zahradě či terase pěkný nábytek, ale stále k němu něco chybí? Možná to spraví pohodlné potahy a ochrana před sluníčkem v podobě pěkného slunečníku.

Barevné jaro

Někdy bývá jaro pozvolné a nesmělé, v posledních letech vždy ale spíš poskočí rovnou do léta. A přesně taková je i naše květnová floristická inspirace...

Výběr článků

Načítám