Hlavní obsah

Stromem roku se stala Chudobínská borovice, u níž po nocích vyhrává nečekaný muzikant

Novinky, nes

V pořadí již 18. Stromem roku se stala Chudobínská borovice, která roste na skalnatém výběžku levého břehu Vírské přehrady na Vysočině. Výsledky celostátní ankety vyhlásili zástupci pořádající Nadace Partnerství ve čtvrtek 3. října během slavnostního večera v Brněnské hvězdárně a planetáriu. Veřejného hlasování v anketě se zúčastnilo celkem 16 tisíc lidí.

Foto: Marek Olbrzymek

Chudobínská borovice, Vysočina - 1. místo

Článek

Vítězný strom každého ročníku veřejné ankety čeká odborný zásah a také postup mezi sedmnáctku evropských vítězů v anketě Evropský strom roku.

Chudobínská borovice

Chudobínská borovice je stará 350 let a její obvod kmene činí 177 cm. V konkurenci dalších jedenácti finalistů zvítězila díky hlasům 4394 lidí.

„Své jméno nese po zatopené obci Chudobín, která byla obětována ve prospěch výstavby vodní nádrže. Podle pověsti tradované mezi obyvateli zaniklé vesnice hraje u borovice za noci čert na housle. To místní nejspíš poslouchali silné větry vanoucí svrateckým údolím. Borovice je nejen významným orientačním bodem, ale i působivým důkazem vysoké odolnosti vůči rozmarům klimatu i působení člověka,” píše se v popisu stromu na stránkách ankety.

Jehličnan je významným exemplářem borovice lesní. Strom je kvůli ochrannému vodnímu pásmu nepřístupný, místní jej ale znali už dlouho před napuštěním Vírské přehrady. Je také častým objektem děl výtvarných umělců a fotografů.

Žižkův dub v Náměšti

Druhé místo v letošním ročníku přidělily hlasy veřejnosti dalšímu stromu z Vysočiny, Žižkovu dubu v Náměšti nad Oslavou. Pro něj hlasovalo 2500 fanoušků. Tento velikán je starý více než 800 let a obvod jeho kmene je 1010 cm.

Foto: Marek Olbrzymek

Žižkův dub, Vysočina - 2. místo

Impozantní listnáč „stráží silnici vedoucí na zámek v Náměšti nad Oslavou. Ještě na počátku 15. století zde stál gotický hrad. Ten se podle pověsti pokoušeli dobýt husité možná se samotným Janem Žižkou. Slavný český vojevůdce prý pod dubem přespal nebo si k němu přivázal koně. Jak to bylo doopravdy, to ví už jen sám Žižkův dub”, uvádí Nadace.

Zámecký dub

Také strom, jenž skončil jako třetí v pořadí, je dub, konkrétně dub cer a roste v parku zámku Žádlovice u Loštic v Olomouckém kraji. Je starý 300 let a kolem kmene mu bylo naměřeno 460 cm. Hlasovalo pro něj 1926 účastníků ankety.

Foto: Marek Olbrzymek

Zámecký dub, Olomoucký kraj - 3. místo

Zámecký dub, jak se mu říká, je nejstarším žijícím svědkem 300leté historie žádlovického zámku. Pod jeho korunou se procházeli slavní páni, diplomaté, továrníci i kolaboranti. Poslouchal příběhy mladých učňů a studentek nebo se přátelil se spisovatelkou Marií von Ebner-Eschenbach, rakouskou literární sestrou Boženy Němcové. Nyní cenný park, který je jeho domovem, zpustl a chátrá, a tak spolu s místními patrioty doufá v lepší časy, lze se dočíst na stránkách Nadace.

Stromy pro budoucnost

Nejen letošní vítěz, ale všech dvanáct hrdých finalistů v anketě Strom roku pojí silný příběh i zájem okolí o ně.

„Naším cílem je nejen dostat do nejširšího povědomí význam péče o významné nebo ohrožené stromy, ale také zdůrazňovat, že stromy jsou jedním z nejúčinnějších nástrojů, jak zmírňovat dopady změn klimatu,“ popisuje koordinátorka ankety Andrea Krůpová z Nadace Partnerství.

Právě energii spojenou se vztahem ke stromům s historickou pamětí chtějí v Nadaci Partnerství zaměřit na budoucnost a stromy nové.

„Chceme v České republice vysadit deset milionů stromů mimo les, a to do pěti let. Těmto stromům chceme zprostředkovat co nejlepší péči, a kdo ví, třeba se i nějaký z nich jednou stane šampionem Stromu roku,“ přibližuje zrod spolupráce projektů Sázíme budoucnost a Strom roku strategický ředitel nadace Miroslav Kundrata.

Všech dvanáct finalistů si prohlédněte v naší galerii, kde se dozvíte i jejich konečné pořadí.

Anketa

Který strom se nejvíce líbí vám?
Chudobínská borovice
32,8 %
Žižkův dub
3,1 %
Zámecký dub
2,2 %
Rohanova douglaska
17 %
Přílepský habr
5,7 %
Chebský hradní buk
2,4 %
Veselská víla
4,2 %
Památný platan v Lužánkách
5,8 %
Muchova lípa
2,1 %
Stará hruška
13,5 %
Buk lesní červenolistý v Lešné
4,7 %
Babiččina vrba
6,5 %
Celkem hlasovalo 3435 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Čarověníky se stanou šperkem každé zahrady

Čarověníky jsou zhuštěné větvičky rostlin, které žijí na stromech a keřích. Často mají odlišné zbarvení a uspořádání listů či jehlic. Větve stromů, ze kterých...

Pozvěte ježka do zahrady

Nikdy není zahrada krásnější a úplnější než ve chvíli, kdy se v ní zabydlí živý tvor. A když tím nájemníkem je užitečný ježek, můžeme se radovat o to víc....

Výběr článků

Načítám