Hlavní obsah

Štípání dřeva už není úmorná dřina

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpracovat větší množství palivového dřeva můžete i bez dřiny, litrů potu a bolavých zad. Nevěříte? Potom jste ještě neviděli při práci hydraulickou štípačku na dřevo. Ta vám pomůže zpracovat i pořádnou hromadu špalků snadno, rychle a bezpečně.

Článek

Proto není divu, že je o štípačky obrovský zájem. Skvěle si vedou především vertikální modely – robustní stroje vybavené silným třífázovým motorem, s nímž prakticky nehrozí, že „vyhodíte pojistky“. Zpracovat přitom umí polena dlouhá až 130 cm s průměrem do 40 cm.

Snadno a bezpečně

Obsluhovat je navíc může každý, protože práce s nimi je velmi jednoduchá. Spustíte elektromotor, špalek položíte na polohovatelný pracovní stůl a pomocí ovládacích prvků zvládnete vše ostatní. Potom už zbývá jen odložit naštípané kusy.

Rychlost štípání je opravdu obdivuhodná, za necelou čtvrthodinu „naporcujete“ v pohodovém tempu deset metrových špalků. Do těch byste se za normálních okolností museli pustit se sekerou, kalačem a klíny. A dřina by trvala minimálně hodinu…

S vertikální štípačkou se nemusíte bát ani o prsty. Díky propracovaným ovládacím ramenům a upínací čelisti je práce naprosto bezpečná. Při nákupu byste přesto neměli zapomenout ani na ochranné pomůcky – pracovní rukavice a brýle, případně štít.

Reklama

Související články

Jak si správně vybrat motorovou pilu

Komerční článek - Přípravy dřeva na zimu jsou v plném proudu. Není se tedy čemu divit, že roste poptávka po motorových pilách, a to především benzinových. Ale...

Dřevo na zimu

Dřevo z pokácených stromů je nutné pořezat a naštípat. Tuhle práci zvládneme za pár víkendů. Přesto by se polínka měla dostat na oheň, až když je dřevní hmota...

Výběr článků

Načítám