Hlavní obsah

Štípačky dřeva: Stroje pro ulehčení práce

Novinky, Dana Novotná

Pro majitele krbů či krbových kamen je dnes štípačka dřeva v podstatě nutností. Jen málokdo si v dnešní době může dovolit trávit dlouhé hodiny a často i dny ve společnosti sekyry a kalače. Objem dřeva, který v potu (nejen) tváře zdoláte s těmito nástroji za celé odpoledne, zvládne štípačka za hodinu. Je totiž přibližně 5x rychlejší.

Článek

Ze současné nabídky je na výběr mezi horizontální a vertikální variantou štípaček, přičemž v obou případech zajišťuje pohyb štípacího klínu hydraulická mechanika.

Horizontální modely disponují obecně menším štípacím tlakem – kolem 5 tun. Jejich výhodou je snadná obsluha, nižší hmotnost a menší velikost, takže je lze uskladnit téměř kdekoli. Vyhoví uživatelům, kteří přitápějí dřevem jen příležitostně. Největší délka štípaných polen se v tomto případě pohybuje okolo 50 cm.

Vertikální štípačky dřeva jsou určeny pro zpracovávání většího objemu dřeva. Ty nejlepší stroje zvládnou naštípat špalky v rozpětí délky od 30 do 130 cm. Takto velký rozsah umožňuje polohování pracovního stolu.

Kvalitní štípačky se vyznačují moderními technickými řešeními, kvalitou materiálů a zpracování, mobilitou, bezpečností a celkovým komfortem při práci. Jde o stroje celokovové konstrukce, které jsou vybaveny funkčními koly pro případné přesuny, bezpečnostním obouručním úchopem, polohovacím pracovním stolem a variabilním štípacím klínem, který dává na výběr, zda polena půlit, nebo rovnou čtvrtit.

Co se pohonu týče, lze doporučit hydraulické štípačky s elektromotorem. Tato spolehlivá, výkonná a osvědčená varianta je nenáročná na údržbu. Elektrické štípačky existují jak v provedení 230 V, tak i 400 V u výkonnějších a větších modelů. Výkonnější varianty (tlak 8 a více tun) by měly být vybaveny třífázovými elektromotory, jež účinně zamezují přetěžování domácí elektrické sítě a případným výpadkům proudu.

Štípačky dřeva v sobě snoubí dva protichůdné elementy – robustnost a sofistikovanou techniku. Kromě toho jsou určeny pro dlouhodobé užívání. Z toho důvodu byste měli vybírat u prověřených prodejců, kde nehrozí problémy s kvalitou a spolehlivostí. Vodítkem při výběru konkrétního stroje by mohly být také garanční záruky a servisní možnosti. Jen u kvalitních výrobků si může prodejce takovouto zodpovědnost dovolit. Na tuzemském trhu existují štípačky dřeva až se sedmiletou zárukou.

Reklama

Související články

Úklid zahrady? Ostříhat a nadrtit

Než uložíte zahradu k zimnímu spánku, je potřeba ji uklidit. Zrýt a urovnat záhony, shrabat listí a pustit se můžete i do prostřihu stromů, živých plotů či...

Zima bez bolesti a ztráty času

Fyzická únava, bolest zad a velká časová investice – že právě to jsou vaše strašidelné vzpomínky na loňskou zimu? Pak možná letos zvolíte pro boj s bílými...

Výběr článků

Načítám