Hlavní obsah

Stínění zimní zahrady

Novinky, Petr Petříček, časopis Chatař a chalupář

Zimní zahrada je místem skvělé relaxace. V horkých letních dnech se však přehřívá a musíme ji účinně větrat a také stínit.

Článek

Výrobci nabízejí velké množství typů zastínění, které překvapí svou variabilitou i možnostmi obsluhy. Stínicí technika není jen ochranou proti slunci, ale i estetickým prvkem zimní zahrady či verandy. Může nás zbavit i náletů nepříjemného hmyzu. Dělíme ji na vnější a vnitřní.

Venkovní stínění

Vnější stínění je mnohem účinnější než interiérové, protože lépe reguluje teplo. Zachytí totiž sluneční záření ještě dříve, než dopadne na okenní sklo. Díky tomu nedochází k přehřívání skel a k druhotnému sálání tepla do místnosti. K zastínění zimní zahrady z venkovní strany můžeme použít různé rolety, například screenové ze skelného vlákna obaleného povlakem PVC. Díky tomu je screen pevný, omyvatelný, odolný proti vlhkosti, vysoké i nízké teplotě a práchnivění.

Další možností jsou žaluzie horizontální i vertikální nebo markýzy, které jsou sklopné a výsuvné a dodávají se v pestré škále vzorů i barev. K dostání jsou i produkty z přírodních materiálů, například dřevěné lamely.

Novou kapitolou ve stínicí technice jsou moderní systémy s dálkovým ovládáním. Například Sky-light má plynule nastavitelné klouby, díky nimž dokonale kopíruje tvar lomených prosklených ploch, a tkanina zůstává stále napnutá. Skládá se z hliníkové kazety, stínicí látky, bočních i vodicích lišt a předního profilu. Pohon zajišťuje trubkový elektromotor ovládaný dálkovým ovladačem.

Vnitřní stínění

Zvolit můžeme horizontální nebo vertikální žaluzie v nejrůznějším barevném i materiálovém provedení lamel i profilů, ovládané pomocí řetízku. Jinou možností jsou tzv. plisé žaluzie. Tvoří je harmonikově skládaná tkanina, upevněná nahoře i dole do lakovaného hliníkového profilu. Jejich výhoda je v tom, že se díky snadnému skládání přizpůsobí jakémukoliv tvaru okna – trojúhelníkovému, půlkulatému apod.

Mezi stále oblíbené patří také rolety. I ty mohou být vybaveny elektrickým pohonem. Ten je zasunutý do toče, a proto neruší vzhled okna. Vedle různobarevných textilních rolet jsou k mání i rolety z přírodních materiálů – z dřevěné nebo bambusové tkaniny. Ty se buď rolují na toč nebo řasí do záhybů. Vlastnosti rolet a žaluzií kombinuje roleta Silk Shadow neboli „hedvábný stín“. Její originální koncepce spočívá v pravidelném střídání průhledných a neprůhledných pruhů látky. Překrytím dvou vrstev látky tak dochází k prolínání pruhů a plynulé regulaci světla podle volby uživatele.

Na principu tzv. římských rolet, řasených pruhů látky, je založen moderní Vario-system Decomatic. Připomíná vzdušný nadýchaný baldachýn. K jeho ovládání stačí jen stisknout tlačítko. Je funkčně velmi spolehlivý a ideální pro zastínění zimních zahrad, střešních oken nebo prosklených stropů a šikmých ploch. Systém se skládá z podélných vodicích profilů, ovládací jednotky a samotné stínicí plochy. Tkanina je podpírána soustavou všitých duralových tyček a při shrnování se neroluje, ale skládá do měkkých záhybů. Menší systémy je možné ovládat manuálně řetízkem nebo klikou.

Reklama

Související články

Tropy v ložnici

Majitelé milují tropy a vůni pralesa. Proto si postavili tropický skleník. Patří mu první pohled, když ráno vstanou, i ten poslední před spaním. Tajemné tropy...

Zahrada ve skle

Zimní zahrada může mít mnoho způsobů využití, je nutné si však předem rozmyslet, co od ní očekáváte.

Zimní zahrada není skleník

Těsné spojení člověka s přírodou v průběhu všech ročních období, rozšíření obytných prostor, kde můžete odpočívat, věnovat se pěstování různých druhů rostlin...

Výběr článků

Načítám