Hlavní obsah

Stěhujeme se ven za grilováním

Novinky, Mirka Fenclová, časopis Pěkné bydlení

Počasí posledních dnů moc nepřálo pořádné grilovačce nebo lenošení v trávě pod stromem, ale připraveným štěstí přeje. S naším výběrem grilů, grilovacích pomůcek a nepostradatelných křesílek a stabilních stolků dáte otřepanému přísloví jistě za pravdu!

Článek

Ať už vás v našem přehledu grilů osloví jakýkoliv, mějte na paměti, že rozhodující je vždycky kvalita toho, co chcete grilovat. Čili masíčko či zelenina by měly být prvotřídní kvality a před grilováním dokonale odpočinuté v božské marinádě, která dodá pokrmu jedinečnou chuť a šťavnatost. S kořením ale opatrně, abyste zcela nezničili originální chuť a vůni grilované pečínky. Pokud jste si této zásady vědomi, můžeme pokračovat dál.

Plyn, elektřina, láva nebo uhlí?

Babo raď! Respektive, promyslete si technické podmínky na vaší zahradě či terase a podívejte se také do peněženky. Každý druh grilu má svá pro i proti. Rozhodující je, jestli je vám bližší grilování na přímém ohni nebo nepřímém. V prvním případě je grilovaný pokrm vystaven přímo žáru z ohně, během opékání je třeba ho obrátit, aby se dobře propekl. To je případ steaků, kotlet, karbanátků, kde je nutná trpělivost minimálně 30 minut.

U nepřímého grilování je pokrm mezi dvěma zdroji tepla – spodní část grilu a jeho víko odrážejí horky vzduch a maso se opéká pěkně rovnoměrně. Tato varianta je ideální pro velké kusy masa – šunku nebo drůbež, protože vyžadují dlouhotrvající a tepelně stálé grilování.

Zkusíte dřevěné uhlí?

Gril na dřevěné uhlí patří mezi klasické typy, nejvíce se přibližuje otevřenému ohništi. Dřevěné uhlí se spalováním mění na žhavé uhlíky a nad nimi se pokrm opéká. Působí ze všech druhů grilů asi nejromantičtěji a také nebývají tak drahé. Snadno se udržují a jsou nenáročné na manipulaci. Na druhou stranu zase chvíli trvá, než ohniště dokonale připravíte a složitější je to i s regulací teploty během grilování. Přestože vůně kouře a pečené dobroty přilákají zraky sousedů, kapající tuk, který se na uhlících spaluje, není zrovna nic zdravého…

Takže raději plyn?

Z uživatelského hlediska rozhodně – příjemně se obsluhují, zdrojem tepla bývají hořáky připojené na propan-butanovou láhev, snadno se reguluje plamen a gril se rozžhaví téměř okamžitě. Nevzniká popel ani jiné zplodiny, vyřešen bývá i odvod kapajícího tuku. Ovšem gril je závislý na zdroji plynu, musíte dokupovat PB láhve a také se už pohybujete ve vyšší cenové kategorii.

Nebo lávové kameny?

Ty budou ideální pro příznivce zdravého grilování – kameny z vyhaslých sopek leží na dně grilu a nahřívají se buď plynem, nebo elektřinou, nad nimi se griluje maso. Odkapávající tuk se do nich výborně vsakuje, protože jsou porézní, tedy se nepřepaluje, nevzniká kouř ani zplodiny. Skoro ideální. Jedinou nevýhodou při frekventovaném používání je nutnost drolící se kameny často měnit.

A co elektřina?

Sázka na jistotu se snadnou obsluhou, přesnou regulací teploty a možností použití i v interiéru. Pokrm většinou leží na teflonových deskách neb o spirálách, které se nahřívají. Tyto grily patří do vyšší cenové kategorie, navíc jste závislí na zdroji elektrické energie, která vás také něco stojí.

To jsou grily s takzvaným Radiant Turner Systémem – zdroje tepla jsou umístěny po stranách grilu, čímž se výborně urychlí a zdokonalí cirkulace tepla uvnitř grilu, nehrozí vznícení odkapávajícího tuku, hodí se pro velkou společnost. Opět ale patří do vyšší cenové kategorie a vyšší jsou i náklady na provoz.

A po práci odpočinek…

Grilování vám jde samo od ruky, počasí je nádherné, po procházce zahradou se skleničkou nápoje v ruce je ideální čas na malé spočinutí v zahradním křesílku nebo rovnou lenošce. A právě v ten okamžik zjistíte, jestli jste se tenkrát při koupi rozhodli správně.

Dřevo pro znalce

Žádný jiný materiál nesplyne lépe s vaší zahradou, než dřevo, ať už místní jehličnaté dřeviny, cenově dostupnější nebo dražší exotické druhy, například teak, maranti… Pro všechny typy ale platí, že dřevo je dřevo a zejména měkčí druhy (smrk, borovice) jsou citlivé na rozmary počasí a mechanické poškození, proto křesílka před sezónou kvalitně ošetřete, tím se jejich životnost přiblíží těm z tvrdého dřeva, jako jsou třeba akát či dub.

Hliník pro fajnšmekry

Při koupi dejte přednost výrobkům o síle stěny 1,2 až 2 mm a takovým, které mají područky, sedák a opěrák vyrobeny z teplejších materiálů, třeba ze dřeva nebo plastu. A nezapomeňte přikoupit i měkoučké bavlněné sedáky, aby se vám pohodlně odpočívalo.

Nerez a ocel pro náročné

Pevností a dlouhou životností, kvalitními sváry a skvělou povrchovou úpravou se mohou pochlubit tyto dva druhy zahradního nábytku. Spadají samozřejmě do nejvyšší cenové kategorie a bez měkkého příjemného polštářku to není ono, ačkoliv se tyto chladné a tvrdé materiály většinou kombinují se dřevem či sedáky z odolných syntetických látek.

Plast, slast?

Spíše plast mnoha tváří – mívá totiž neotřelý design v nápaditých barvách, nábytek z něho je lehoučký a snadno se udržuje, přemisťuje a stohuje (většinou). Opět dejte přednost dražším kouskům – máte zaručenu odolnost vůči vodě, UV záření a mrazu a vzhled neodradí hosty již z ulice.

Hularo a teflon

Hularo je speciální napodobenina přírodního materiálu z polyetylenového vlákna. Opěradlo z něho spletené je maximálně stabilní a pevné. Cena je srovnatelná s výrobky z ratanu nebo teaku. Hitem mezi látkovými sedáky je látka z mikrovlákna ošetřená technologií Teflon® Fabric Protector – je téměř nemožné ji znečistit, odvádí dokonale kapaliny na bázi vody i oleje, výborně si udržuje svoji barvu. Dokonalost sama.

Vybíráme gril...

Rozhodující jsou parametry. Většinou se můžete spolehnout na vyšší cenu, která vám zaručí lepší gril. „Dokonalý“ gril by měl splňovat tato kritéria:

  • skvělá funkčnost

bezpečnost (stabilita, ohnivzdorná madla, kvalitní materiál)

snadná manipulace, ovládání i údržba

polohovatelný rošt a praktické víko

prostorná odkládací plocha

praktické grilovací pomůcky

vzhled (gril by měl být třešničkou na dortu vaší zahradní slavnosti, nikoli strašákem…)

Reklama

Související články

Nové grily: více vůní, více chutí

Komerční článek - Grilování, tedy opékání pokrmů, znali lidé od chvíle, kdy se naučili zapálit oheň. Zatímco v dávných dobách si ovšem tímto způsobem jen...

Zahradní nábytek vám musí „sednout“

Proč trávit příjemné slunečné dny mezi čtyřmi stěnami, když se dá příjemně zabydlet na zahradě nebo terase? Stačí si je jen šikovně a nápaditě zařídit...

Výběr článků

Načítám