Hlavní obsah

Skalka pro začátečníky

Novinky, Flóra na zahradě

Odrůdy, variety, množení – i bez odborných znalostí a terminologie můžete mít svoji skalku! Stačí chtít a začít.

Článek

Jestliže jste úplní začátečníci, možná vám cesta k vlastní skalce připadá bez hlubokých botanických znalostí příliš složitá. Jak tedy postupovat, když se vám skalky prostě „jen“ líbí?

Výběr místa

Chce to trochu citu, ale zahradního architekta k tomu rozhodně potřebovat nebudeme. Skalku sice máme spojenou s teplým, sluncem prozářeným místem, ale klidně může být založena i v polostínu či ve stínu. Této volbě potom samozřejmě musíme přizpůsobit výběr rostlin. Jediný a zásadní požadavek je propustnost podloží, skalku nelze založit někde, kde je vysoká hladina spodní vody, nebo kde se dokonce po deštích voda objevuje a zůstává na povrchu půdy.

Půdu lze samozřejmě odvodnit, ale je to nákladné a zbytečné opatření, které stejně neřeší základní vodní poměry na zahradě – vodu jen odvedeme, ale přitékat bude pořád. Vždy je na vybraném místě potřeba dbát na dostatečnou vrstvu drenáže, nejčastěji štěrku, která odvede srážkovou vodu od skalniček. Voda se nesmí nikde hromadit, rostlinkám by uhnily kořínky. Skalničky jsou ze svých původních stanovišť zvyklé na málo vody, nijak jim tedy neublížíme.

Výběr kamenů

Pamatujeme na to, že v přírodě nikdy nenajdeme skalku na rovině, proto se ji na rovině ani nesnažíme vybudovat, nevypadala by přirozeně. Malá terénní vlnka udělá divy, skalka je výborné řešení i pro výškové přechody mezi jednotlivými částmi zahrady. Kameny vždy vybíráme téhož druhu, nekombinujeme světlé a tmavé, vápenec a břidlici nebo valouny a kameny s drsným povrchem. Nepoužíváme jich příliš. Stačí opravdu dva tři veliké a několik menších, abychom vytvořili hezký základ. S menším počtem kamenů také snáze vytvoříme dobrou kompozici.

Výběr rostlin

Je jasné, že rostliny na tak malém prostoru musejí mít velmi podobné nároky na pěstování a stanoviště. To – na rozdíl od kamenů – nepoznáme na první pohled. Buď se musíme připravit už doma a přijít do zahradního centra s „tahákem“, nebo se zeptáme prodavače. Nesnažíme se hned vysadit mnoho druhů, můžeme postupovat po krocích, skalničky se prodávají v květináčcích, není tedy žádný problém s dobou jejich sázení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám