Hlavní obsah

Sekačky nové generace

Novinky, Mountfield

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Stejně jako v automobilovém průmyslu se také výrobci zahradní techniky snaží neustále inovovat a obměňovat modelové řady. Dosud prodávané sekačky vycházely z konstrukcí navrhovaných v 90. letech a je to na nich poznat - ať už jde o slabší výkon, nízké pohodlí při práci nebo zastaralý design.

Článek

Tento rok je ale unikátní. Do Česka totiž přišly sekačky zcela nové generace, při jejichž vývoji a výrobě už byly využity nejvyspělejší technologie. Jak a v čem se nová generace sekaček od konstrukčně zastaralých modelů liší?

Tento rok je ale unikátní. Do Česka totiž přišly sekačky zcela nové generace, při jejichž vývoji a výrobě už byly využity nejvyspělejší technologie. Jak a v čem se nová generace sekaček od konstrukčně zastaralých modelů liší?

Tento rok je ale unikátní. Do Česka totiž přišly sekačky zcela nové generace, při jejichž vývoji a výrobě už byly využity nejvyspělejší technologie. Jak a v čem se nová generace sekaček od konstrukčně zastaralých modelů liší?Špičkové motory

Sekačky nové generace jsou vybaveny motory Briggs modelové řady 2009. Ty dosahují při nižším objemu znatelně vyšších výkonů. Jsou lehčí, méně hlučné a překvapí nižší spotřebou. Velkým kladem je nový digitální systém startování READY START – snadný start, kdy odpadá otravné používání „cucáku“ a motor si v závislosti na teplotě dávkuje palivo k nastartování sám.

FOTO: Mountfield

FOTO: MountfieldOdolné materiály

Pryč jsou doby, kdy šasi sekačky bylo z obyčejného plechu, pojezd ovládán madlem z drátu a kola uložena v obyčejných ložiscích. U sekaček nové generace jsou šasi vyrobena ze speciálního hlubokotažného plechu, nebo lehkých slitin. Navíc jsou ošetřena několika ochrannými vrstvami speciálních nátěrů. Obrovský pokrok zaznamenala také ložiska u nové generace sekaček je díky němu sníženo tření kol až o třetinu. Využití našly i měkčené plasty, jimiž jsou například obalena madla. To vše zvyšuje pohodlí při sečení, výrazně ulehčuje práci a především prodlužuje životnost strojů.

Inteligentní systém pojezdu

Jsou použity nejnovější konstrukce pojezdu. Ať už jde o poloautomatické 4rychlostní převodovky, plně automatické systémy nebo i inteligentní systém ADS, kdy sekačka sama vyhodnocuje rychlost vaší chůze a přizpůsobuje se jí. Další novinkou je variátor, tedy bezestupňová převodovka, která umí plynule měnit rychlost v závislosti na náročnosti terénu či sečení. Nové systémy pojezdů výrazně přispěly k vyššímu pohodlí a rychlosti sečení.

Vynikající desing a ergonomie

Trendem je, aby sekačka také lahodila oku. Jak jsme byli informováni například jejich barva byla zvolena podle odstínu vozů Ferrari a také design kol odkazuje ke sportovním autům. Ruku v ruce s designem jde i ergonomie. Se sekačkou se musí příjemně pracovat. Například velká kola jsou nejen atraktivní, ale výrazně usnadňují manévrování i ve složitém  terénu. Praktickou samozřejmostí je centrální nastavení výšky sečení i elektrický startér.

Sběr trávy

Z výsledků testů vyplývá, že sekačky nové generace se mohou pyšnit takřka o třetinu lepším sběrem trávy a jsou navíc schopny ji posbírat i vlhkou. A to díky speciálnímu tvaru pracovního prostoru šasi. Tak jako se testují nová auta v aerodynamickém tunelu, tak se i proudění vzduchu v šasi sekačky modeluje na nejvýkonnějších počítačích. Nová šasi jsou proto výrazně účinnější co se sběru trávy týče než šasi starší konstrukce. Specialitou je i možnost jednoduchého přepínání režimu zpracování trávy mezi sběrem do koše a mulčováním. Tak můžete na reprezentativních částech zahrady sbírat trávu do koše nebo mulčovat tam, kde trávu chceme ponechat rozsekanou na tisíce kousků jako hnojivo.

Reklama

Související články

Pohodlné sekání? Osedlejte zahradní traktor

Je zbytečně trávit hodiny při běhání za sekačkou, když se majitelé zahrad mohou pohodlně posadit za volant elegantních a podstatně výkonnějších stojů jakými...

Aby nás tráva nedusila

Komerční článek - Každý jen trochu zkušenější majitel zahrady či louky ví, že trávu je třeba pravidelně sekat. Jen tak bude mít jistotu, že pažit bude stále...

Jak připravit zahradní sekačku na sezonu

Než letos poprvé vyrazíme posekat trávník, potrvá to možná ještě pár týdnů. A ty bychom měli využít k tomu, abychom se podívali, jak je na novou sezonu...

Výběr článků

Načítám