Hlavní obsah

Šarmantní hvězdník vyniká sametovými květy a elegancí

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi typicky vánoční hrnkové rostliny patří vedle vánoční hvězdy a kaktusu také hvězdník. Jeho nápadné a elegantní květy vytvoří slavnostní atmosféru v každém interiéru. Ať už vánoční či novoroční aranžmá, vždy bude stylové v zářivých barvách.

Článek

Hvězdník má úchvatné sametové květy, které okouzlí svou rafinovanou elegancí. Na silném, dutém stonku jich může být až pět. Rostlina dostala i svůj název – Hippeastrum neboli rytířská hvězda – podle okvětních plátků uspořádaných do tvaru hvězdy.

Hvězdník je exkluzivní i proto, že je k dostání v zimním období v mnoha odrůdách s růžovými, oranžovými, bílými či červenobíle pruhovanými květy.

Je nenáročný na pěstování. Vyžaduje dostatek světla i tepla, v průběhu vývoje květu snese hojnou zálivku, ale je citlivý na průvan. Ve váze vydrží až dva týdny.

Stonky řezaného hvězdníku šikmo seřízneme a květiny vložíme do čerstvé vody. Konce stonků seřezáváme o malý kousek po několika dnech, prodloužíme tím životnost květin.

Květ roste intenzivně směrem ke světlu, proto vázu pravidelně otáčíme, aby se nepřevrhla.

Reklama

Související články

Odolné rostliny, které vydrží i přes zimu

Délka a tvrdost zimy nám diktují, co na zahradě můžeme pěstovat a co raději ne. Abychom předešli případným ztrátám, potřebujeme vědět, zda jsou rostliny dost...

Výběr článků

Načítám