Hlavní obsah

S čím na střih keřů a živých plotů

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvoří dokonalou zelenou kulisu každé zahrady, péče o ně je ale nezbytná. Keře a živé ploty potřebují minimálně dvakrát do roka zastřihnout - a to nejen kvůli tomu, aby vypadaly dobře a upraveně, ale také aby mohly houstnout a dobře růst. Chystáte se vzít péči o tvar vaší zahrady do vlastních rukou? Pořiďte si k tomu šikovného pomocníka.

Foto: Mountfield, .

Keře a živé ploty budou díky plotovým nůžkám a jejich přesnému a čistému řezu vypadat jako ze žurnálu. Elektrický model FHS 1545 navíc díky nízké hmotnosti snadno obslouží i ženy.

Článek

Přesný a čistý řez

Tvarování keřů a živých plotů klasickými ručními nůžkami je už dávno minulostí. Pro dokonalý a přesný střih se osvědčí kvalitní plotové nůžky, se kterými je práce snadná, rychlá a stane se zábavou. Při výběru vhodných plotových nůžek je rozhodující, na co a jak často je chcete používat. Dalším parametrem je pak délka střižné lišty.

„Čím je lišta delší, tím bude střih rovnější a práce rychleji hotova. Pro menší keře je vhodnější lišta kratší, okolo 40 cm. Při střihu větších ploch ovšem doporučuji investici do nůžek s lištou delší, která se díky efektivitě brzo vrátí,“ vysvětluje specialista na zahradní techniku Aleš Mostecký. Důležité je si také všímat zpracování nožů na střižné liště. Kvalitní plotové nůžky mají nože řezané laserem a broušené diamantem, což je záruka dlouhotrvající ostrosti a dokonalého řezu.

Lehké a tiché – elektrické

Pro zastřihávání menších ploch živých plotů a menších keřů jsou ideálním pomocníkem elektrické plotové nůžky. Nejenže jsou lehké a tiché, mají navíc výkonné elektromotory, se kterými zvládnete práci na celé zahradě.  Výrobci přitom dbají také na bezpečnost, elektrickým modelům nechybí obouruční zapínání, transparentní ochranný štít a doběhová brzda.

S akumulátorem kdekoliv

Živé ploty a keře mimo dosah zdroje elektrické energie? Řešením jsou akumulátorové plotové nůžky, díky kterým můžete pracovat prakticky kdekoliv bez omezení kabelem. Kvalitní a výkonné Li-Ion baterie se snadno nabíjí a zajistí možnost střihu až po dobu 60 minut.

Práce pro profesionály

Pro častější střih velkých ploch živých plotů jsou pak nejvhodnější volbou nůžky benzinové, které díky výkonným motorům nabídnou svému uživateli rychlou a efektivní práci. „Poradí si s větvičkami silnými až 3 cm a díky propracované ergonomii a antivibračnímu systému je stříhání s nimi velmi pohodlné,“ vysvětluje Mostecký.

V korunách stromů

Pokud na keře a živé ploty nedosáhnete s nůžkami ze země a nechcete si práci komplikovat lezením na žebřík, budou tou správnou volbou modely nůžek teleskopických. Nejenže si díky nim poradíte se střihem ve výšce až 4,5 metru, ale navíc si můžete střižnou lištu polohovat podle požadovaného střihu. Práce tak bude pohodlná, bezpečná a výsledek střihu perfektní.

Reklama

Související články

Sekati robotem

Nová životní filozofie. Objevování nového prostoru, nových možností. Jiné plynutí času, jiné vnímání světa. Procítění svobody… A o čemže je vlastně řeč? Přece...

Podle čeho vybírat zahradní gril

Každoročně jste na jaře a v létě zváni na grilovací party k přátelům, kolegům nebo příbuzným. Že ale toužíte vzít grilování do vlastních rukou? Chce to...

Jak si vybrat solární sprchu

Skvělým způsobem, jak zadarmo získat teplou vodu k venkovnímu umytí a osvěžení, je solární sprcha.

Výběr článků

Načítám