Hlavní obsah

Rychleji k první sklizni

Novinky, L. Valničková, časopis Flóra na zahradě

Hodláte si vypěstovat letos i vlastní sadbu? V miniskleníku či pařeništi bude mladým rostlinkám „jako v pokojíčku“

Článek

K tomu, abyste si rychle a úspěšně vypěstovali silnou sadbu či namnožili některé zahradní rostliny, nepotřebujete klasický skleník či velkou zahradu. Vystačíte si s miniskleníkem nebo pařeništěm. To můžete navíc i přemisťovat právě tam, kde ho potřebujete mít.

Pokud přemýšlíte o dostupnější variantě, řešením je studené pařeniště, kde můžete vysévat či množit rostliny až do konce dubna. Rostlinám zajistí ideální mikroklima na rychlejší klíčení a zakořeňování. Nesmíte však zapomínat na dostatečné větrání, které je prevencí proti hnilobě. I když sortiment miniskleníků a pařenišť na našem trhu není nijak rozsáhlý, jistě si vyberete.

Ilustrační foto

Ilustrační fotoFOTO:Flóra na zahradě

Studená pařeniště

I když postupně ztrácejí svůj význam a jejich funkci přebírají různé speciální fólie a netkané textilie, které zajistí podobné mikroklima, stále je na menších zahrádkách najdeme. Jde o klasická studená pařeniště, která jsou využívána na pěstování sadby otužilejších letniček a zeleniny. Výborně se hodí i pro pěstování teplomilné zeleniny, jako jsou například okurky, melouny či papriky, které potřebují chráněné místo.

Pařeniště se dobře hodí i pro druhy, které klíčí v chladu, na rychlení i na množení dřevin a trvalek z řízků. Sortiment pařenišť není nijak široký, ale přesto máme možnost si vybrat nejen podle způsobu otvírání větrací části, ale i podle jeho celkové konstrukce, která může být vyrobena z hliníku, plastu i dřeva. Velmi snadno se udržují především lehká pařeniště z hliníku s polykarbonátovými výplněmi. Tento typ pařeniště se také lehce na zahradě přemístí tam, kde ho právě potřebujeme.

Ilustrační foto

FOTO: Flóra na zahradě

Praktické rady

Společně s pařeništěm si nezapomeneme koupit i stínicí rohože.

Stínit můžeme i bílou barvou, kterou nanášíme na sklo. Snadno se ale smývá, proto nátěr musíme opakovat.

Pro ochranu jednotlivých rostlin na záhonech můžeme použít i skleněné či plastové zvony.

Dřevěné rámy konstrukce ošetřujte jen ekologickými nátěry.

Pařeništím vyrobeným z komůrkového polykarbonátu zaslepte řezné plochy silikonem, předejdete tak tvorbě řas uvnitř desek.

Nemáte-li na zahradě místo na klasický skleník, uvažujte o skleníku nástěnném, který přiléhá k domu. Také ten ale musí mít pevný základ.

Reklama

Související články

Dopřejte zahradě správnou výživu

Vrcholící předjaří už zcela ovlivňuje mnohé zahrádkářské aktivity, které rozhodnou o úspěšnosti letošního roku. Co ale dopřát půdě na zahrádce, aby květiny,...

Jarní příprava půdy na zahradě

Budete si i letos na záhoncích pěstovat oblíbené trio – rajčata, okurky, papriky? Je čas na kvalitní přípravu půdy.

Výběr článků

Načítám