Hlavní obsah

Růžový dvoupatrový domeček vypadá jako z marcipánu

Novinky, Jana Nesvadbová

Domeček pro svou dceru Adélku se rozhodl postavit náš čtenář Jakub z Hejnic u Liberce. Se stavbami tohoto typu neměl žádné zkušenosti. Nahradil je tedy velice pečlivou metodickou přípravou. A vyplatilo se. Malá holčička se raduje z dvoupatrového domečku se skluzavkou, který vypadá jako z marcipánu.

Foto: Archiv čtenáře

Tatínek pro dceru vyrobil domeček jako z marcipánu.

Článek

Když se malá Adélka dostala do věku, kdy téměř každá holčička zatouží po svém vlastním malém království či hradě na zahrádce před domem, napadlo našeho čtenáře Jakuba, že by jí mohl postavit hezký domeček.

Zadání bylo předem jasné. Má být dvoupatrový a samozřejmě - růžový. Má mít také klouzačku, ale i horolezeckou stěnu.

Jakub ale nikdy nic podobného nestavěl, a tak chybějící praxi nahradil studiem knih a informací na internetu. Hledal především rady týkající se vhodných tesařských spojů a jejich vytvoření.

Brzy přišel na to, že má-li domeček něco vydržet, nemůže stát jenom tak na zemi, bude potřebovat umístit trámky na stojky, pod podlahu bude lépe dát geotextilii apod. Se všemi pracemi mu pak pomáhal bratr Jan.

Foto: Archiv čtenáře

Hotovo? Ani náhodou! Jakub plánuje přidat ještě horolezeckou stěnu a zateplení!

„Zajel jsem na pilu a objednal trámy. Vše jsem musel promyslet, například aby konstrukce bezpečně unesla střechu, jako je na domě, tj. složenou z betonových tašek,” píše Jakub.

Po sestavení hlavní konstrukce pokračoval střechou, přibyly schody a také klouzačka. Maličká stavba má půdorys 2 x 2,3 m a je přes čtyři metry vysoká.

„Na domek jsem použil OSB desky, a to kvůli zavětrování, a na to jsem přidělal palubky. Avšak domek není dodělaný, ještě musím vyrobit dveře, udělat zateplení, okapy a horolezeckou stěnu,” plánuje Jakub.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Jakou barvu byste zvolili pro domeček svého dítěte na zahradě?
Takovou, jakou si bude přát.
64,7 %
Nějakou pěknou živou, veselou.
4 %
Něco nenápadného, co se hodí do přírody.
6,1 %
Žádnou. Nechal/a bych přírodní barvu přírodních materiálů.
25,2 %
Celkem hlasovalo 572 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám