Hlavní obsah

Růžové a fialové květy, které bohatě zdobí podzimní záhony

Právo, Adéla Mclintock

Říká se, že podzim je časem zrání k dokonalosti. O trvalkách s květy v královské fialové a rozpustile růžové barvě to platí dvojnásob. Jen se podívejte, jak se na rozlučku s vegetační sezonou dokonale vyfintily!

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Vzdušné sporýše (Verbena bonariensis) jsou spolu s trávami hlavními protagonisty záhonu zastřešeného korunami okrasných třešní.

Článek

Mnohé rostliny už odevzdaly energii semenům nebo ji vrátily do kořenů a od té doby lenoší.

Naštěstí existují trvalky, kterým třetí roční doba vlila do žil druhou mízu a podle záhonů topících se v jejich květech by nikdo nehádal, že i ony se pilně chystají na dlouhý spánek. Jak se jmenují?

Načechrané obláčky

Znáte tu krásnou chvíli, kdy se nebe před usnutím zachumlá do ametystově fialových peřin? Stejně úchvatně vypadá záhon, ve kterém si ustlal slunomilný sporýš argentinský (Verbena bonariensis).

Nepřezimuje u nás sice, zato se bohatě vysemeňuje a semínka, byť prošlá mrazem, spolehlivě klíčí, takže brzy je nových rostlin jako máku, když jim v tom nezabráníme. Kdo by to ale dělal? Sporýše nikoho neutiskují ani nebrání ve výhledu, jak jsou vzdušné a vysoké, někdy dokonce vyšší než dospělý člověk.

A co motýlů usrkává z jejich načechraných květenství, která sedí na rozvětvených lodyhách jako obláčky na vidlích.

Tam, kde neustále fičí, vyvážeme útlé sporýše k tyčkám nebo je chráníme živým plotem, aby se nezlomily vejpůl.

Kořeněný relax

Už od léta kvete o překot perovskie lebedolistá, kterou botanici přesunuli spolu s rozmarýnem do rodu šalvějí, proto už její latinský název nezní Perovskia atriplicifolia, nýbrž Salvia yangii.

Asi jeden metr vysoký a stejně široký polokeř miluje horko, slunce, toleruje vítr, snadno se popere se suchem, kdežto v mokru to rychle vzdává. Necháme-li rostlinu po odkvětu vysemenit, objeví se kolem ní v příštím roce semenáče, které můžeme hned vydloubnout a vysadit na další místo. Za pár let budou obšťastňovat včely hojností nektaru a vytvářet působivé scénky s podzimními sasankami, trávami a zrudlými brsleny (Euonymus alatus).

Perovskie je dokonalá relaxační rostlina. Stačí v ní utopit oči a poslouchat včelí bzukot. Když ji lehce pročísneme prsty, vydá ze sebe uklidňující kořenitou vůni.

Exotický šperk

Z pokladnice podzimních krás září jako klenoty chladem vyzlacené listy liliovky (Tricyrtis formosana) a její květy - bílé, bohatě kropenaté, jako by je někdo potřísnil červeným vínem.

Purpurový odstín mají i poupata a tenké stonky, na jejichž vrcholcích se od konce srpna do října hvězdovitě rozevírají, aby světu předvedly nápadné korunkaté blizny. Ne právě hojná trvalka, vysoká v době květu až 80 cm, vyšperkuje místa pod stromy, v okolí keřů a při dostatečné vlhkosti i záhony vyhřáté sluncem. Rozrůstá se podzemními výběžky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Delikátní květy exotické liliovky (Tricyrtis formosana) se během října otevírají nad trsy zlátnoucích listů.

Navzdory exotickému vzhledu liliovka dobře zimuje. Neuškodí však, když okolo ní prostřeme vrstvu mulče, která ochrání kořeny před holomrazy i přísušky.

Posvícení pro čmeláky

Kdyby se pořádala soutěž o nejoblíbenější čmeláčí květiny, zvítězily by echinacea (Echinacea purpurea) a rozchodníkovec nachový (Hylotelephium telephium).

Obě dlouhověké trvalky rostou způsobně, zdvořile se doplňují, pokud sdílejí jeden záhon. Ten by měl být aspoň část dne plně osluněný. Echinacea, která vypadá, jako by na stonku vysokém až jeden metr nosila schouleného ježka, potřebuje více živin než o půlku nižší rozchodníkovec s tučnými listy a hustými květenstvími, jimiž se chlubí nebi, že také umí zaplanout něžností podzimních červánků.

Kdo chce vnést do záhonu víc vzrušení, sáhne po nachově olistěném rozchodníkovci Purple Emperor a k růžovým echinacejím připojí květy rdesna (Bistorta amplexicaulis) Firedance v odstínu magenty.

Pugét jako ze sna

Japonské sasanky (Anemone x hybrida), mavuně (Centranthus ruber), jiřinky, sluncovky (Eschscholzia californica), hortenzie, hvězdnice, šalvěje - i mezi nimi najdeme vytrvale kvetoucí odrůdy v odstínech ametystu či sladkého žužu.

Ochotně zinscenují velkolepé finální představení nejen na záhoně, ale i ve džbánku, kam je můžeme aranžovat do opulentních kytic či snových pugétků.

Umotat čerstvou kytici ze zahrádky a dát ji někomu jen tak? Proč ne! Spolu s úsměvem je to nejsnazší cesta, jak darovat radost.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Pojistěte si příští jaro - vysaďte tulipány

Jakmile odletí špačci do tepla, vysadíme cibule tulipánů. Až nám svérázní opeřenci příští jaro zase vesele zachrčí nad hlavou, předvedou se kvetoucí tulipány...

Unikátní rostliny zbaví záhon všednosti

Klíč k poutavému záhonu není v tom, že z něj vyhodíme všecky trvalky, které se nám už okoukaly, nýbrž v tom, že mu občas nadělíme dárek v podobě rostlin, jež...

Výběr článků

Načítám