Hlavní obsah

Rozmanitý kakost potěší svou pestrostí i barvami

Právo, Adéla Taitlová

Vynikají svým přirozeným půvabem a nekomplikovanou povahou. Jsou rozmanité a na zahradě mají mnohonásobné použití. Kakosty si oblíbíte pro krásné barevné květy i zajímavě tvarované listy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kompaktní druhy kakostů využijeme v bordurách.

Článek

Kakosty (Geranium) patří do čeledi kakostovitých (Geraniaceae). Bohatý rod nabízí na 400 druhů. Říká se jim také geránka nebo lidově čapí či jeřábí nůsky, to podle tvaru jejich plodů. Botanické pojmenování pramení ze starořeckého slova „geranós“, což v překladu znamená jeřáb.

Váháte-li, vysaďte kakost

S kakostem nelze šlápnout vedle. Je to naprosto spolehlivá a obvykle značně dlouhověká trvalka. Nezřídka se stává sběratelskou vášní. Existují kakosty, které si poradí se suchou půdou pod stromy, na přímém slunci i ve vlhkém stinném koutě.

Kakosty najdeme na mnoha lokalitách mírného pásu: na loukách, skalnatých stráních, březích, v lesích. V Česku roste kakost luční (Geranium pratense), k. maličký (G. pusillum), k. bahenní (G. palustre) a jednoletá, dodnes využívaná léčivka kakost smrdutý (G. robertianum). Jejich zdobnější příbuzné uplatníme kdekoli na zahrádce v roli džentlmenského doprovodu, nebo i v samostatných skupinách. Kakosty patří k nejlepším výplňovým rostlinám.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kakost vznešený (Geranim x magnificum)

Značná proměnlivost

Mezi kakosty objevíme miniaturní exempláře s výškou do 10 cm i velikány přesahující 1 m. Drobné variety vyniknou nejlépe na skalce či v korytě. Střední a vysoké druhy nesmějí chybět na záhoně, kde vytvářejí husté lemy nebo se proplétají mezi ostatními rostlinami. Zatímco některé kakosty zůstávají kompaktní, jiné dokážou během několika málo let pokrýt velké plochy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Geranium Rozanne

Ty jsou jako stvořené k podsázení dřevin. Značnou proměnlivost zaznamenáme v době a délce kvetení. Květy se mohou objevit všechny naráz a vydržet několik týdnů anebo nakvétat postupně po celé měsíce. Některé dokonce remontují (tzn. opakují kvetení). Pečlivou volbou si zajistíme nepřetržitou podívanou na květy od začátku až do konce sezony.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kakost krvavý (Geranium sanguineum) Album

Květy romantické i extravagantní

Barevná škála květů sahá od sněhobílé, přes nejrůznější odstíny růžové, fialovou až k modré. Půvabné kontrastní žilkování na plátcích není žádnou výjimkou stejně tak jako odlišně barevná očka. Některé druhy dokonce zabarvení mění během kvetení. Často jsou to právě květy, jejich barva a velikost, které ovlivňují náš výběr a způsob využití. Jemné pudrové odstíny a plné květy si získají srdce romantiků. Vibrující, zářivě růžové tóny ve vteřině oživí poněkud fádní výsadbu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kakost luční (Geranium pratense) Summer Skies

Do tmavého koutu vnesou světlo velkokvěté bílé variety. Do volných přírodních partií se zase hodí jednoduché, nenápadně zabarvené kakosty s řídkým růstem. Exoticky vyhlížejí květy kakostu hnědočerveného (G. phaeum) se zpětně ohrnutými plátky.

Další přednost – listy

Většina kakostů vypadá stále pěkně, i když právě nekvetou. Mají totiž přitažlivě vykrajované listy. Některé druhy jsou stálezelené, jiné s podzimem získávají teplý žlutý, oranžový, nachový a fialový nádech nebo příjemně voní. Kořenitým aroma se vyznačuje kakost cambridgeský (G. x cantabrigiense) a k. oddenkatý (G. macrorrhizum). Ze šlechtitelských dílen vzešla řada variet s listy zlatými (G. Ann Folkard), purpurovými (G. pratense Midnight Reiter), krémově panašovanými (G. macrorrhizum Variegatum), čokoládově skvrnitými (G. phaeum Samobor). Nechybí ani šedavé olistění, které je charakteristické pro kakost Renardův (G. renardii).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kakost luční (Geranium pratense) Mrs. Kendall Clark

Pěstitelské minimum

Kakosty žádnou velkou péči nepotřebují. Můžeme je vysazovat téměř po celý rok.

  • Důležitá je správná volba stanoviště, jelikož existují jak druhy, kterým nevadí ani rozpálený štěrk, tak skupiny vyžadující vlhčí podmínky chladného koutu.
  • Na vhodném stanovišti netrpí chorobami. Padlí se objevuje zejména u vlhkomilných druhů trpících suchem. Hmyz ani plže nelákají, ale myši je mohou doslova srovnat se zemí. Není to ovšem žádná katastrofa, protože trsy znovu rychle obrůstají. 
  • Časně kvetoucí druhy po odkvětu sestřihneme, čímž přispějeme k druhé vlně kvetení. Střihem rovněž navrátíme pěkný, kompaktní vzhled neupraveným trsům s poškozenými listy. 
  • Pokud nechceme, aby se kakosty samovolně vysemeňovaly, odstraníme květy před dozráním semen. Nové rostlinky získáme dělením dospělých trsů na jaře.

Nejkrásnější druhy a odrůdy:

Geranium pratense (Kakost luční) – tento druh můžeme klidně pěstovat v původní nafialovělé formě, kterou najdeme na louce. Právě kakost luční stál u zrodu velkého počtu kultivarů. Nádherný je Mrs. Kendall Clark s perleťově šedými, růžovofialově žíhanými jednoduchými květy. Drama do záhonu vnáší Midnight Reiter s úchvatnými, temně purpurovými listy a stonky, na kterých od května do poloviny léta rozkvétají fialovomodré květy. O něco vyšší je se svými 60 až 90 cm kultivar Summer Skies s něžnými, bledě fialovými plnými květy. Jsou sterilní (neplodné), dlouho vydrží. Všechny odrůdy kakostu lučního milují slunce a rovnoměrně vlhkou, živnou půdu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Geranium Ann Folkard

Geranium sanguineum (Kakost krvavý) – bohatě kvetoucí, kompaktně rozrůstavá trvalka s výškou do 30 cm a nápadnými, karmínově růžovými květy. Daří se mu na slunci, ale toleruje i stín, kde zvláště dobře vyniká bělokvětá odrůda Album. Kvete v květnu a červnu. Přívlastek krvavý je odvozen od zářivě červeného podzimního vybarvení.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kakost sivý (Geranium cinereum) Souvenir de Rene Mace

Geranium x magnificum (Kakost vznešený) – tento druh vyniká bujným růstem, výškou 50 cm a dokonalými, sytě fialovými, 5 cm velkými květy s tmavšími žilkami. Kořenně aromatické zelené listy se s podzimem barví do žluta a červena. Hlavní vlna květu je v květnu až červnu. Roste v každé zahradní propustné zemině na slunci i v polostínu. Efektní jsou velké skupiny v popředí dřevin. Vydrží i ve váze.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kakost luční (Geranium pratense) Midnight Reiter

Geranium cinereum (Kakost sivý) – tento trpaslík mezi kakosty nepřeroste výšku 20 cm. Vyhradíme mu dobře viditelné místo na osluněné skalce. Báječně vypadá volně ve štěrku a také v nádobě. V jílovité půdě rychle zachází. Dlouho kvete růžový, červeně žilkovaný kultivar Ballerina. Francouzskou obdobou „baleríny“ je 15 cm vysoká odrůda Souvenir de Rene Mace s taktéž našedlými listy, ale kompaktnějším růstem a výraznějšími kvítky.

Geranium x cantabrigiense – nevelký druh, který časem vytváří celistvé, stálezelené, hojně kvetoucí nízké koberce tak husté, že jimi jen těžko prostoupí plevel. Leskle zelené listy při rozemnutí voní a vytrvávají i přes zimu. V chladných měsících mění barvu na červenou. K nejznámějším patří okolo 20 cm vysoký bílý, lehce narůžovělý kultivar Biokovo a růžovofialový Cambridge. Vynikající do bordur.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Geranium x oxonianum

Geranium x oxonianum – méně známý, vitální, stálezelený hybrid s množstvím růžových žilkovaných květů s vrubovanými plátky. Vydrží kvést mimořádně dlouho, od konce jara do listopadu. Dorůstá do 80 cm. Snáší stín i sucho, takže se výborně hodí k podsadbě stromů. Vyšlechtěno bylo několik kultivarů, které během kvetení mění barvu.

Geranium Ann Folkard – jedinečná a nepřehlédnutelná varieta upoutává silným kontrastem mezi zlatavým olistěním a svítivě růžovými černookými květy. Čile se rozrůstá lodyhami, a to jak horizontálně, tak, má-li příležitost, i vertikálně. Květy se objevují postupně od června do poloviny podzimu. Preferuje slunné pozice s dobře drenážovanou, živinami bohatou půdou. Nevytváří semena, ale snadno se množí dělením.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kakosty se dobře a snadno kombinují. Nádherná jsou spojení: modrofialová-oranžová, zlatápurpurová, bílá-červená, růžovátmavě zelená, modrá-žlutá.

Geranium Rozanne – je poměrně novým přírůstkem do rodiny kakostů. Uveřejněn byl v roce 2000. Silný, zdravý kříženec mezi G. himalayense a G. wallichianum Buxton’s Variety. Kvete velice bohatě a vytrvale od června do října saténově fialovomodrými květy s bledým středem a červenými žilkami. Narůstá do výšky 50 cm a šířky asi 80 cm. Dobře snáší úpal a občasné sucho.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrada, kde voní růže, dýchá romantikou

Je jich plná zahrada. „Růže mě fascinovaly už jako malou, kdy jsem k nim na babiččině zahrádce čichala celé prázdniny,“ vzpomíná naše hostitelka paní Blanka....

Výběr článků

Načítám