Hlavní obsah

Rozkvetlá galerie plná něžných příběhů

Právo, Adéla Mclintock

Knihovna ani kredenc po babičce nebo třeba skříň, která dřív sloužila jako šatní, nemusí do výslužby na sběrný dvůr. Důvod jim dají rostliny ve vázách a květináčích. Zimní zahradu, lodžii či verandu tak můžete obohatit o originální symbiózu vlastní kreativity a přírody.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Krásné vzpomínky. V lasturách z dovolené se zabydlely netřesky z tetiny skalky. Jonátka si zase hoví ve starodávném květníku po prababičce.

Článek

Hrnkované květiny, řezané kytice a pokojovky můžeme obměňovat podle sezony i nálady.

Když k nim přidáme předměty, které máme rádi a chceme je mít neustále na očích, promění se všední kus nábytku v galerii krásných příběhů a vzpomínek.

První krok

Nábytek natřeme jednou nebo více barvami vždy nejméně ve dvou vrstvách. Tmavé dřevo získá ten správný jarní šmrnc s mentolově zelenou a šlehačkově bílou.

Ani s barvínkově modrou, červánkově růžovou či limonádově žlutou nešlápneme vedle.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Po proměně. V policích propuklo jaro. Místo se našlo i na drobné poklady, které vyvolávají hezké vzpomínky a vyprávějí zajímavé příběhy.

Atraktivní kulisu vystaveným artefaktům zajistí tapety. Stopy po všednosti vyzmizíkují plakáty, fotografie či archy s vylisovanými květy, které připevníme pomocí dekorační washi pásky.

Nálož čerstvých květů

Energii první roční doby vnášejí do polic hrnkované prvosenky. Ty, co jim říkáme bezlodyžné (Primula vulgaris), se nikdy neokoukají! Květy chrlí bez ustání celé týdny s takovou vášní, že si ani nevšimneme listů pod nimi.

V horku a při suchu však snadno zleniví. Období květu výrazně prodloužíme, když je necháme nocovat v chladu a co nejdřív odstraníme odkvetlé stonky.

Jonátka obdaří byt náručí květů

Zahrada

Také máte s jarem spojenou modro-žlutou kombinaci nebeského azuru a sluníčka? To, že vypadá neodolatelně i v podání květin, dokazuje pugétek s narcisy a hyacinty. Aby v miniaturní vázičce vydržel co nejdéle, měníme vodu každý den. Místo vázy skvěle poslouží konvička na zalévání.

Plazí se vám na zahrádce barvínek (Vinca)? Šup s ním taky do vázy! Pokud ještě nekvete, má už jistě poupata. Z těch se doma co nevidět vyvinou modrofialové vrtulky květů.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Host ze zahrádky. Díky šťavnatě zeleným šlahounům a modrým květům barvínku vkročí interiér do nové sezony tou správnou nohou.

A kdyby ne, pozitivní náladu zaručeně přivolá šťavnatá zeleň dlouhých šlahounů, kvůli níž si trvalka vysloužila přezdívku brčál.

Skvělým parťákem mu jsou zlaté petrklíče (Primula veris), později třeba pampelišky. Anebo kouzelné divoženky sedmikrásky. Voní svěže po jaru a nic nestojí. Najdeme je všude tam, kde roste tráva nedotčená herbicidem.

Doplňky s příběhem

Věcem, k nimž se váže hezká vzpomínka nebo příběh, vyhradíme na poličkách zvláštní místo. Může to být lupa po dědečkovi, která nás naučila vidět svět kolem nás v netušených detailech. Obojek po věrném psím parťákovi. Nejrůznější úlovky z výletů či mušle od moře. V těch se pěkně vyjímají skalkové netřesky (Sempervivum), což jsou nesmírně odolné sukulenty, které si vystačí s drobtem hlíny a občasným pokropením.

Trio pokojovek s designovou hodnotou

Zahrada

Galerie by nebyla kompletní bez pokojovek. Fungují perfektně jako protipól ke křiklavým barvám jarniček a do regálů vnášejí trvanlivou zeleň. Možná vlastníte jonátku (Streptocarpus ionanthus), která s vámi putuje životem už od dětství. Nebo jinou rostlinu, kterou jste dostali možná k významnému výročí a je velká tak akorát, aby se vešla mezi police.

Nenáročné kaktusy, tlustici (Crassula ovata) s tenurou (Dracaena syn. Sansevieria) či svícník (Ceropegia woodii) můžeme v malém květináči držet dlouhou dobu, aniž by se trápily. Důležité je, aby měly dostatek světla a nestály v mokru.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Objevte kouzlo zelenokvětých čemeřic

Nejen listy mají právo na to, být zelené. Svěží barvu znojemských okurek si můžeme užívat i na květech čemeřic (Helleborus), které nás provázejí na cestě ze...

Není jara bez krásy petrklíče

Jedna z našich nejsličnějších voniček – petrklíč – dává zimě vale a s náručí plnou zlata vítá jarní pohodu na záhonech, v květináčích i lesních tišinách.

Výběr článků

Načítám