Hlavní obsah

Rostliny u bazénu

Novinky, D. Cvrčková, časopis Flóra na zahradě

Bazén je dnes už tak běžnou součástí zahrady, že se pomalu stává její povinnou výbavou.

Článek

Při výběru bazénu strávíme hodně času, porovnáváme nabídku trhu s našimi možnostmi a požadavky, které máme na velikost, tvar a typ bazénu. Ale někdy trochu zapomínáme na to, jak ho promyšleně usadit do terénu, aby nepůsobil příliš rušivě, popřípadě co kolem již vybudovaného bazénu vysadit za rostliny.

Myslíme na praktičnost

Ať už máme bazén nadzemní, či částečně nebo úplně zapuštěný do terénu nesmíme zapomínat na to, že kolem něj potřebujeme kvůli denní údržbě volný prostor. Nikdo se nebude při odkrývání plachty, práci se síťkou nebo vysavačem vyhýbat truhlíkům kolem, natož aby chtěl šlapat do záhonů.

Výsadbu v těchto partiích si zkrátka musíme dobře rozmyslet. Opravdu nebudeme muset přes záhonky tahat hadice? Nebudeme osázené partie v budoucnu potřebovat například pro solární jednotku? Dostaneme se bez problémů všude tam, kam potřebujeme? Nemáme dětské návštěvy, kterým často do výsadby vyskočí míč z vody? Jenom tehdy, když si poctivě odpovíme na všechny otázky a zařídíme se podle toho, nám bude dělat výsadba kolem bazénu radost, ne jenom starost.

Jaké rostliny

Pokud chceme bezprostřední okolí bazénu osázet, musíme vybírat takové rostliny, které vydrží na slunečném stanovišti, jež je pro bazén vždy vyhrazeno, a není třeba je často zalévat. Velmi dobře se tady uplatní nejrůznější odolné polštářové skalničky a bylinky, jako jsou například plamenky, tařice a tařičky, velké skupiny netřesků, nejrůznější druhy a odrůdy mateřídoušky, tymiánu, pěkně tady bude vypadat i levandule a šalvěj. Z letniček tu bude prospívat šrucha velkokvětá a kosmatec sedmikráskovitý – obě tyto rostlinky se během léta změní v pěkný kvetoucí koberec. Dáme-li přednost přenosné zeleni, raději si vybereme jednu dvě rozměrnější rostliny jako solitéry, které postavíme k posezení opodál bazénu. Pěkně bude vypadat například oleandr, mandevilla i osvědčená juka.

Pozor na vodu

Reklamní letáky a katalogy s bazénovou chemií často mluví o „křišťálově čisté“ vodě, kterou budeme mít pro koupání k dispozici. Každý ale ví, že voda v bazénu je vlastně koktejl nejrůznějších chemikálií, které mají jedinou funkci – udržet bazén bezvadně čistý, ale s přírodní pramenitou vodou nemá už bazénová voda mnoho společného. To musíme mít na paměti při vypouštění vody po sezoně.

A to je někdy předmětem sousedských sporů. Voda, jak známo, si hledá cestu po spádu a často se dostane i tam, kdy bychom ji ani nečekali. My vypustíme bazén a sousedovi zničíme jahodiště. Majitelé bazénů by neměli nad tímto faktem mávnout rukou s tím, že „je to jen voda“. Kbelík vody z bazénu opravdu ničemu neublíží, ale desítky a stovky litrů chemií ošetřené vody – to už je jiné.

Rostliny a chlór

Diskutabilní je i používání chlorované vody z bazénu jako zálivky na záhony nebo ke stromům. Některé druhy zahradních a užitkových rostliny chlór vůbec nesnášejí a můžete je nenávratně poškodit. Jde například o jahodník a drobné ovoce obecně – tedy rybíz, angrešt, maliník, ostružiník a borůvky, velmi citlivé na chlór jsou i jabloně, třešně a višně, ale naopak hrušně a meruňky jsou zase docela tolerantní. Také rajčata, papriky, cukety a okurky by po zálivce chlorovanou vodou vzaly rychle za své. Těžko budeme pěstovat v dosahu vody z bazénu citlivé brambory a česnek, ale právě nějaké keře drobného ovoce někde u plotu najdeme na zahrádkách docela často. Také jablůňku bychom na zahrádkách v blízkosti bazénu nehledali nijak dlouho. Ani okrasné květiny obecně nemají chlór rády, proto je před chlorovanou vodou chráníme. Proto pozor, „ekologické“ využití vody z bazénu pro zálivku by se nám nemuselo vůbec vyplatit.

Chlórovaná voda na zahradě - jak tedy postupovat:

S jejím vypouštěním počkáme co nejdéle od koupací sezony, chlór a další chemikálie se postupem doby z velké části rozloží.

Poměrně bez problémů se zálivkou chlórovanou vodou vyrovná trávník, protože má velkou hmotu kořenů a roste až do podzimu.

Je dobře vodu vypustit před deštěm, který ji ještě naředí.

Reklama

Související články

Nejvyšší čas na bazén

Koupání ve volné přírodě je omezené, nejen vzhledem k horší kvalitě vody v rybnících a na přehradách. Koupaliště jsou v létě přeplněná, hlava na hlavě, hluk,...

Koupání pro náročné

Uvažujete-li o pořízení venkovního bazénu, který nabídne komfortní relaxaci a zároveň bude sloužit mnoho let, jistě zvolíte některý ze zapuštěných bazénů. Je...

Výběr článků

Načítám