Hlavní obsah

Rostliny, které uchvátí svou vůní

Právo, dip

Jedním z nejkrásnějších požitků v domácí zahradě je přivonět si k omamně vonící rostlině, která nám přivolá vzpomínky na příjemné prázdniny někde u středozemního pobřeží. Z těchto rostlin si nejdříve připomeňme levanduli, samozřejmě ale můžeme do zahrady a balkónových koryt zasadit také ostatní vonné rostliny a bylinky.

Foto: archiv firmy Unichem, Právo

U rostlin, které chceme pěstovat v nádobách, respektujeme jejich nároky na živiny, stanoviště a zálivku. Pěstební nádoby musejí mít odtokové systémy.

Článek

Neustále se objevují nové druhy, proto je výběr každým rokem větší. Je nejvyšší čas na sázení rostlin, které nás budou rozveselovat v letním období. Proč bychom je vždy vybírali pouze podle vzhledu?

Nechme se tentokrát ovlivnit také jejích vůní. Vzhled není u sezonních rostlin příliš výrazný, ale naštěstí tyto rostliny příjemně voní a jsou vhodné jak k sázení do misek, tak i do závěsných květináčů a koryt.

.: U rostlin, které chceme pěstovat v nádobách, respektujeme jejich nároky na živiny, stanoviště a zálivku. Pěstební nádoby musejí mít odtokové systémy. foto: Právo/archiv firmy Unichem.

Základní pravidla pro bujné květiny

Pravidel pro úspěšné pěstování sezónních květin je mnoho, důležitá je především volba vhodných koryt, substrátu a rostlin.

  • Zvolíme vždy pouze substrát nejvyšší kvality, podle možnosti takový, který obsahuje všech pět klíčových složek pro úspěšný růst pokojových a balkónových rostlin: živiny a minerály v odpovídajícím poměru, vlákna bio kultu pro jemnou kyprou strukturu, kvalitní humózní půdu s rašelinou, organické hnojivo ve formě guána, aktivátory kvetení.
  • Dbát musíme také na vhodnou dobu sázení, které by nemělo být předčasné. Krasavice pravidelně kontrolujeme, abychom co nejdříve objevili případné škůdce nebo nemoci.
  • Nezapomeňme, že nejlepší ochranou je prevence nebo alespoň rychlý zásah správnými, podle možnosti ekologickými přípravky.
  • Kvetoucí krasavice potřebují k neustálému bujnému vytváření nových květných pupenů velké množství živin, proto je přibližně jeden měsíc po zasazení začneme pravidelně přihnojovat vysoce kvalitním hnojivem pro kvetoucí rostliny, obohaceným vitaminy a výtažky z mořských řas, které obsahují kromě hlavních živin ještě železo, bor a měď.
  • Hnojivo rozpustíme ve vodě, kterou rostliny jednou týdně zaléváme, od začátku jara až do pozdního podzimu.

.: Jedním z nejkrásnějších požitků v domácí zahradě je přivonět si k omamně vonící rostlině, která nám přičaruje vzpomínky na příjemné prázdniny někde u středozemního pobřeží. foto: Právo/archiv firmy Unichem

Vůně moře

Středozemní ovzduší s aromatickými rostlinami, jako jsou různé druhy a odrůdy tymiánu, máty a dobromysli (Origanum), se nepochybně stává módou. Jaké další krásky nám svými vůněmi navodí příjemnou atmosféru třeba na lodžii či terase?

Indiánská máta

Saturea douglasii vyniká omamnou vůní. Protože je tato rostlina příbuzná saturejce a voní mentolem, dostala název indiánská máta. Její listy můžeme použít k přípravě osvěžujících čajů.

Levandule

Lavandula angustifolia je odolná aromatická rostlina středozemního charakteru, které se výborně daří v nejteplejších polohách. Její předností před ostatními vonícími rostlinami je to, že v závětří přežije zimu ve venkovním prostředí.

.: Vhodnou kombinací rostlin vytvoříme jedinečnou atmosféru. foto: Právo/archiv firmy Unichem

Peprmint pelargonie

Chceme-li mít voňavý koutek v polostínu, zasadíme rostlinu s výjimečně měkkými, jemně vonícími listy Peprmint pelargonii (Pelargonium tomentosum). Zajistíme ji dostatek místa, protože se rychle rozroste.

Surfinie Blue Vein

V záplavě nových druhů a odrůd převislých petunií se znovu vracíme k druhu s drobnými květy. Tyto bílé květy, ozdobené modrými žilkami, omamně voní, nejvíce zvečera. Podobně jako Blue Vein příjemně voní také modré druhy petunií, nemézií a heliotropu.

Reklama

Související články

Ozdobte si květináče na bylinky

Pažitku, tymián, meduňku, majoránku, rozmarýnu, dobromysl a další koření si můžeme pěstovat doma přímo na okenním parapetu. Když zasadíme bylinky do ozdobných...

Divoká zelenina je zdravější než kupovaná

Pod pojmem divoká zelenina rozumíme byliny (a všechny jejich části), které si natrháme v nešlechtěné podobě v přírodě a sníme je či přidáme do pokrmů čerstvé....

Jak založit skalku, aby byla korunou zahrady

Skalničky mají své zvláštní kouzlo a lidé je milují. Většinou pocházejí z vysokých hor, ale také ze suchých oblastí. Jsou často plazivé, přitisklé ke kamenům...

Výběr článků

Načítám