Hlavní obsah

Řez růží před zimou

Novinky, Ing. V. Nádaský, časopis Flora na zahradě

V době, kdy tu a tam dokvétají poslední květy růží, je už zcela ukončen růst výhonků a můžeme přistoupit k jednotnému řezu růží na záhonu.

Článek

Řez je nazýván uniformní řez a obvykle se provádí na přelomu října a listopadu. Rozhodně není třeba nijak spěchat, protože růže se listů zbavují později než jiné keře. Tehdy se ukládají zásobní látky do spodních pupenů, ze kterých napřesrok vyrostou po základním řezu v březnu či dubnu letorosty a první květy.

Velkokvěté a mnohokvěté

Vysoké odrůdy velkokvětých a mnohokvětých růží snížíme řezem asi na 60 cm. Pokud jsou na záhonech zasazeny i nižší odrůdy, zkrátíme jim jen vrcholy se suchými květy. Takto upravené záhony vypadají v době vegetačního klidu pěkně. Mírně upravíme i osamoceně rostoucí keře růží – můžeme použít běžné zahradnické nůžky nebo nůžky na živý plot.

Ilustrační foto

Sadové a pnoucí

Sadové a pnoucí růže také upravíme mírným zkrácením tenkých a křehkých výhonků. Rostou-li u pergol či plotů, přivážeme je pevným motouzem, aby lépe vzorovaly těžkému, případně zledovatělému sněhu.

POZOR NA ZÁMĚNU
Podzimní vysoký řez růži nelze zaměňovat se základním nízkým jarním řezem. Někdy ale v zahradách vidíme, že pěstitelé již na podzim růže seříznou úplně při zemi. Takové keře zpravidla po dvou třech letech odumřou z důvodu nedostatku živin při jarním rašení, často nevydrží ani slabé mrazy a vymrznou.

Reklama

Související články

Růže na podzim

Nyní je ta nejvhodnější doba na jejich výběr, nákup i výsadbu. Využijte tuto možnost a už napřesrok se můžete těšit z krásných květů, které zcela změní...

Podzimní výsadba růží

Říjen a listopad jsou ty nejvhodnější měsíce pro výsadbu růží, i když rostliny v kontejnerech můžeme sázet po celou sezonu, samozřejmě pokud nemrzne.

Výběr článků

Načítám