Hlavní obsah

Řasy v jezírku jako pomocník i nepřítel. Jak si s nimi poradit

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horké letní dny se projevují neblaze nejenom vysycháním zahrady, ale podepisují se také na kvalitě vody v jezírcích. V teplé vodě ozařované po celý den sluncem se množí řasy o sto šest. Je nejvyšší čas připomenout si pravidla boje s řasami.

Foto: Profimedia.cz

Řasy jsou přirozenou součástí biotopu každého jezírka. Pokud jich je přiměřené množství, je to v pořádku.

Článek

Řasy jsou ve skutečnosti přirozenou součástí biotopu jezírka. Jejich naprostá absence by byla tedy na škodu. Na druhé straně, všeho moc škodí a v případě řas to platí zrovna tak.

V malém množství jsou ovšem v jezírku užitečné. Snižují totiž množství škodlivin ve vodě, dodávají do ní jisté množství kyslíku a slouží jako potrava pro vodní vši, pulce i některé druhy ryb. Jinými slovy, napomáhají k biologické rovnováze v jezírku.

Čím škodí

Řasy, kromě toho že kyslík při fotosyntéze produkují, jej ale zrovna tak z vody odebírají. Tím ohrožují na životě živočichy žijící v jezírku a utlačují i ostatní zelené rostliny. Když se rozrostou tak, že zneprůhlední voda, omezují množství slunečního světla, které skrz ni proniká a které opět potřebují rostliny ke svému růstu.

Při jejich tlení se pak z vody line nepříjemný zápach a také vzhled jezírka zaplaveného řasami není vábný.

Kdo jsou ti viníci

Pavel Míča, odborník české značky Vodnář, specializující se na péči o jezírka, vysvětluje: „I když existuje více než 17 tisíc druhů řas, v zahradním jezírku dělají neplechu nejčastěji dvě formy: jednobuněčné mikroskopické řasy, které mají na svědomí zbarvení vody dozelena až dohněda a zbavují ji průhlednosti. Jejich přemnožení s sebou nese zápach, a dokonce může usmrtit ryby v jezírku. Vláknité řasy mají zase na svědomí ony zelené chomáče a zarostlé kameny a dokážou vytvořit celý podvodní les, který brání v pohybu rybám i vám, máte-li koupací jezírko.“

Jak s nimi bojovat

Je třeba si přiznat, že vzhledem k výše řečenému nelze řasy zcela zlikvidovat, pokud se chceme vyhnout použití chemie s drastickými účinky, která by pak zlikvidovala v jezírku nejenom řasy, ale i veškerý život.

Na každý typ řas je třeba jít trochu jinak. V praxi to znamená, že vláknité řasy vytvářející porosty a chuchvalce je nutné odstranit mechanicky, eventuálně použít přímo k tomu určený přípravek na vláknité řasy, anebo lze použít i přípravek, který zvýší množství kyslíku ve vodě, řasy uvolní, a ty následně vyplavou na povrch. Tam je pak stačí sesbírat síťkou nebo jezírkovým vysavačem.

„Na odstranění mikroskopických řas neboli tzv. zelené vody se používá UV lampa začleněná do systému filtrace. Má plastové nebo nerezové tělo a zářivku, jejíž výkon se odvíjí od objemu jezírka a od toho, jsou-li v něm ryby, nebo ne. Kolem zářivky proudí voda - UV záření narušuje buněčnou stěnu řas, které se pak rozpadnou,” popisuje Václav Břeha ze společnosti Jezírka Banat.

V případě, že z jakéhokoli důvodu nelze použít UV lampu, nebo je voda v jezírku extrémně zamořena mikroskopickými řasami, lze použít speciální přípravek s vločkujícími účinky. Vločky se opět odstraňují jezírkovým vysavačem.

Ale pozor, použití tohoto typu přípravků je nutné konzultovat s odborníkem, protože by mohl být jedovatý pro citlivé druhy ryb, jako jsou například jeseteři.

Sedm pravidel proti řasám

Nestavte jezírko na místě, které je po celý den na přímém slunci. Mělo by být alespoň část dne zastíněné, například zelení.

Pořiďte si kvalitní filtr, čerpadlo a UV lampu, jejichž kapacita bude odpovídat nejenom kapacitě jezírka, ale také množství ryb v něm.

V jezírku udržujte rozumný počet ryb, který odpovídá jeho velikosti.

V jezírku mějte vysazeno dostatečné množství rostlin, které jsou přirozeným konkurentem řas.

Jezírko pravidelně čistěte, odstraňujte kal, výměšky ryb, případně další nečistoty a samozřejmě zbytky potravy ryb.

Nepřekrmujte ryby. Zbytky nestrávené potravy slouží jako živiny pro řasy.

V případě problémů s vodou v jezírku je někdy možné si vypomoci speciálními chemickými přípravky. Jejich dávkování je ovšem nutné přesně odměřit a nikdy nepřekračovat, má-li přípravek pomoci, a nikoli uškodit. O použití je třeba poradit se s odborníky.

Jezírko v období sucha
V období sucha je třeba sledovat hladinu jezírka, aby příliš nepoklesla. V takovém případě by se v něm totiž zvýšila koncentrace zelené hmoty, která pak nad ránem z vody odebírá drahocenný kyslík. V tomto období je proto obzvláště důležité dostatečně vzduchovat, a v případě potřeby vodu do jezírka doplnit. K tomu je vhodnější použít spíše vodu z řadu než studniční, protože druhá jmenovaná bývá často tvrdá, což vyhovuje řasám.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemnou zahradu manželé budovali 28 let

Zahradu s tajemnou atmosférou si vybudovali manželé Anne a Brian Baileyovi z britského Wolverhamptonu. A protože se z ní nechtěli těšit jenom sami,...

Výběr článků

Načítám