Hlavní obsah

Proč narcisy někdy nekvetou

Právo, Adéla Taitlová

Už jste to někdy určitě zažili: těšili jste se na rozkvetlou přehlídku narcisů, netrpělivě vyčkávali první květ nové odrůdy a ono – nic. Absence květů nebo jejich znehodnocení může mít mnoho příčin. Které to jsou a jak jim lze předcházet?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nově šlechtěné odrůdy jsou vůči chorobám znemožňujícím kvetení stále odolnější (rezistentnější).

Článek

Jedenáctka nejčastějších příčin

Hluboký stín. K tomu, aby narcisy vytvořily květy, potřebují minimálně několik hodin slunečního svitu denně. Jižně orientované záhony nejsou podmínkou, stačí i polostín.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Tráva pro narcisy velkou konkurenci nepředstavuje. Horší je to s kořeny dřevin, které odnímají příliš vláhy a živin.

Těžká a nepropustná půda. V místech, kde voda vůbec nebo jen stěží odtéká, cibule rychle uhnívají. Před vysazením proto přidáme do půdy hrubozrnný písek nebo jemný štěrk a organickou hmotu, čímž její propouštěcí schopnosti vylepšíme.

Mělká výsadba. Hloubka by měla odpovídat trojnásobku výšky cibule (15–20 cm). Je velice důležité rozvolnit půdu také pod touto úrovní, aby kořeny snadno a rychle prorostly. V opačném případě je cibule vytlačována blíže k povrchu, kde není dostatečně chráněná před silnými mrazy.

Příliš hluboká výsadba. Cibulky, které jsou v zemi hlouběji než 20 cm, nemají šanci proklubat se ven. V nejlepším případě se objeví jen listy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Přestože by byly bělokvěté narcisy báječnými prosvětlovači stinných míst, květů se na takovém stanovišti nedočkáme.

Předčasné odstranění listů. Seříznutí listové hmoty předtím, než dokonale tzv. zatáhne, cibuli značně oslabuje. Energie a živiny potřebné pro následující rok se z listů vracejí zpět do cibule v rozmezí až šesti týdnů.

Silná konkurence. Bujně rostoucí trvalky, stálezelené rostliny či přítomnost stromových kořenů ovlivňují hladinu dostupných živin, které narcisy potřebují. Těmto místům se vyhýbáme.

Nedostatek hnojiva. Živiny jsou pro tvorbu krásných zdravých květů zásadní. Kvalitní zahradní kompost promísíme se zeminou již při výsadbě. Rychle rozpustné hnojivo aplikujeme při rašení listů a znovu v době květu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Cibulky potřebují dokonale drenážovanou půdu, jinak uhnívají.

Nadměrné množství dusíku. Hnojiva s vysokým obsahem dusíku podporují zelenou masu na úkor květů. Namísto toho užíváme přípravky s větším podílem fosforu a draslíku.

Stres z přesazení. Některé druhy se na nové stanoviště adaptují pomaleji než ostatní, proto vyčkáme. Je totiž možné, že vykvetou až napřesrok.

Nedostatek prostoru. Narcisy se množí díky dceřiným cibulkám, tzv. brutu. Po čase se vzájemně utlačují, odebírají si živiny i vláhu. Každé tři roky cibule ze země vyzvedneme a rozdělíme.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Cibulí to začíná. Není-li zdravá, nevykvete.

Napadení chorobou či škůdcem. Mozaika narcisu a žlutá pruhovitost jsou choroby způsobené virem, který přenášejí mšice. Rostliny mohou být napadené i bakteriální a houbovou chorobou. Bakteriální poznáme podle nepříjemného zápachu. Napadení houbami se na rostlinách projevuje plísňovými povlaky a skvrnami. Ze škůdců jsou to především roztoč narcisový a cibulovka narcisová (způsobují zakrnělost a deformaci rostlin). Napadené rostliny ihned likvidujeme!

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrada v peřinách

Zahrady neztrácejí své kouzlo v žádném ročním období. Jsou krásné nejen ve dnech, kdy máme nad hlavou blankytně modrou oblohu, ale ani když z ní naopak prší...

Výběr článků

Načítám