Hlavní obsah

Pro jarní aranže květin lze využít i rozbité skořápky vajíček

Novinky, nes

Při likvidování velikonoční výzdoby člověka někdy až bolí u srdce. Tolik práce dala její příprava, tolik péče jsme věnovali malování vajíček a po pár dnech by se mělo vše zase uklidit, nebo dokonce vyhodit? Nevěšte hlavu, pořád lze ještě něco z toho zachránit a využít dál. Stačí jen šikovné ruce a pár pěkných nápadů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Skořápky v aranžmá lze dozdobit téměř vším, co nám zbylo z dekorování kraslic před Velikonocemi.

Článek

Předmětem, na nějž se lze v letošní povelikonoční výzdobě soustředit, jsou skořápky vajíček. Těch se jistě v současnosti najde v každé rodině dost a dost. A rozhodně nemusejí být kdoví jak kompletní nebo jen v čisté bílé či hnědé barvě.

Foto: Petr Horník, Právo

Florista využil jako hlavní prvky pro svou kompozici modřence a světlé skořápky křepelčích vajíček.

I když to totiž možná zní neobvykle, skořápky lze stále ještě využít k dekorativním účelům. Překvapivě hezky doplňují barevná květinová aranžmá.

Tam, kde je barev květin dostatek, utlumí celkový vzhled čistá, nijak neozdobená skořápka, tam kde máme k dispozici jen světlé květy méně výrazných barev, můžeme naopak použít zbytky kraslic, kterým se nepoštěstilo přežít velikonoční veselí ve zdraví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Spávně upravené skořápky vajíček mohou v kytici imitovat květy tulipánů a vtipně doplnit ty skutečné.

Skořápky můžeme s květinami aranžovat buď samotné tak, že je prostě „zasadíme“ do podkladového materiálu, anebo jim můžeme uvít hnízdečko z několika drobných březových větviček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Skořápkami vajíček můžeme ozdobit i truhlík s hezky sesazenými květinami ve veselých jarních barvách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Méně je někdy více. Do výrazně barevných kompozic volíme už raději jen čistě bílé či světlounce hnědé skořápky.

Jinou možností je mít skořápky na špejlích, a s nimi je pak zapichovat ke květinám, anebo je zavázat do kytic, kde svým tvarem (nejsou-li příliš rozbité) mohou připomínat květy tulipánů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Loubí z narcisů doplňují dvě primulky a opět pár skořápkových tulipánů.

Foto: Malin Malíček, Právo

Doplníme-li v truhlíku volné místo mezi květinami pár drobnými větvičkami, nějakou tou skořápkou a peříčkem, snadno vytvoříme dojem hnízda, v němž se právě vyklubalo malé ptáče.

Využít ovšem můžeme i celé kraslice, které Velikonoce přestály v pořádku, a opět je vkládat do květinových aranží, případně ještě doplnit dalšími zdobícími prvky, které nám zbyly z velikonočních dekorací. Zajíčci a ptáčci se k tomuto účelu hodí přímo výtečně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Elegantní aranžmá lze vytvořit například v ošatce, kde květiny doplní několik Velikonoce přeživších kraslic. Do vícebarevných kompozic se nejlépe hodí ty vypalované.

Ať si vybereme jakýkoli způsob využití skořápek, inspirovat se můžeme u zkušených i mladých začínajících floristů, kteří do svých jarně laděných aranžmá skořápky také rádi začleňují.

Nejnověji se o umu mladých floristů mohli přesvědčit návštěvníci prvního ročníku floristické soutěže studentů středních škol nazvané Otvírání jara, která proběhla v pražských Letňanech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pár skořápek v aranžmá můžeme vždy doplnit i sem tam nějakým pírkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám