Hlavní obsah

Přilákejte jaro vůní

Novinky, Mirka Fenclová, časopis Pěkné bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedině s nimi, bílými a všemi možnými odstíny růžové a fialové dokážete v interiéru navodit decentní romantickou atmosféru. Vaše okna díky nim rozkvetou mnohem dříve než venkovní zahrádky a parky. Při pohledu na ně se vám bude do chladného rána vstávat veseleji. Máme na mysli hyacinty…

Článek

Jsou rozhodně tou nejvoňavější rostlinou jara, dokáží opojně provonět celý byt svěží přírodní vůní, která evokuje tolik očekávaný konec zimy. V Nizozemsku byly hyacinty populární už v 18. století, kdy se již pěstovalo přes 2 000 kultivarů, a dodnes zůstalo zemí, kde se hyacinty pěstují nejvíce. Předností hyacintů je kromě delikátní vůně a krásného tvaru květenství jejich barevná paleta. Proto se s nimi dá v interiéru velmi dobře experimentovat.

Vůně, křehká krása a úžasná barva – to jsou atributy, které nechybějí žádnému hyacintu. Kupte si ho jen tak pro sebe. Na jaře přece potřebujete dodat energii, zlepšit náladu a to všechno tyto květiny dokáží...

FOTO: Pěkné bydlení

Hyacint vykvétá při teplotě 16 až 20 °C. Obvykle kvete 21 dní, při vyšších teplotách se doba zkracuje. Hyacint není na péči náročný, kořenový bal stačí udržovat mírně vlhký, ani přihnojování není nutné. S koupí hyacintu ale dlouho neváhejte, protože v obchodech bývá k mání pouze do konce měsíce března.

S bílou variantou nikdy neprohloupíte, pokud jde o navození romantické atmosféry. Ostře růžové a modře zbarvené odrůdy zase upoutají pozornost, veselého dojmu docílíte kombinací barev květů - bílé, růžové, oranžové a žluté.

FOTO: Pěkné bydlení

Mohlo by vás zajímat…
Botanické druhy hyacintů (Hyacinthus) pocházejí ze západní Asie, Turecka a Libanonu. První hyacinty byly přivezeny do Evropy v 16. století a byly pěstovány v botanických zahradách. Především v 17. a 18. století se stal hyacint stejně jako tulipán módní záležitostí a za jedinou cibuli se platily vysoké částky.

Než si hyacint koupíte, dobře si ho prohlédněte. Rozkvétá odspodu, proto je důležité, aby ve spodní části bylo rozkvetlých jen několik květů, a to směrem vzhůru. většina poupat by měla být ještě zavřená, jedině tak vám hyacint dlouho pokvete.

FOTO: Pěkné bydlení

Reklama

Související články

Jak vzniká nová kytka

Než se nová odrůda představí „v záři reflektorů“, trvá její šlechtění dlouhé roky. Za každou novinkou se skrývá velké množství práce, ale schéma je vždycky...

Tip na výsadbu: Květinová miska

Už jste někdy zkusili sesadit několik pokojových květin do jedné nádoby? Pokud máte aspoň trochu smyslu pro kombinaci barev a tvarů, bez problémů to zvládnete.

Výběr článků

Načítám