Hlavní obsah

Poslední šance pro váš trávník

Novinky, Dana Novotná

S přicházejícím chladným obdobím práce na zahradě nekončí, spíše naopak. Je třeba zahradu připravit na zimu, aby ji v pohodě a bez problémů přečkala. Začít bychom měli u trávníku, protože nám celou sezónu dobře sloužil.

Článek

Během vegetačního období čelí trávník různým zátěžím a jeho pravidelným užíváním dochází ke zhušťování povrchu. V zelené ploše se kromě trávníku drží různé druhy mechů, plevelů a v neposlední řadě i zbytky posekané trávy. Všechny tyto nadbytečné rostliny tvoří dohromady travní plsť, která trávník ucpává. Travnatá plocha se tak vyloženě dusí a téměř do ní neproniká vláha ani živiny. Proto vypadá trávník mdle, nezdravě a jako by pomalu usychal.

Bez vertikutátoru to nepůjde

Dusícímu se trávníku pomůže jedině vertikutace. Tu je třeba provést v průběhu září, nejpozději však v říjnu, a to mezi předposledním a posledním sečením. A co to vůbec vertikutace je? Provádí se vertikutátorem, který vypadá jako běžná sekačka na trávu. Rozdíl je však v postavení nožů. Zatímco sekačka má nože na hřídeli umístěny vodorovně, vertikutační nože jsou ve svislé poloze.

Tyto nože lehce a opravdu šetrně nařezávají trávní drny do hloubky dvou až tří milimetrů a vytrhávají už zmíněné mechy a plevele. Vertikutace tak povrch půdy znovu otevře a umožní snadný přísun potřebných živin a vláhy. Pokud provádíte vertikutaci poprvé, možná vás pohled na vertikutovanou travní plochu vyděsí. Bude vypadat ošklivě, zničeně a oškubaně. Tak to má ale být. V trávě totiž zůstalo jen to zdravé.

Dosít, hnojit, zavlažovat

Po vertikutaci je dobré trávník podle potřeby dosít. V říjnu máme šanci využít posledních teplých dnů, aby tráva stihla vyklíčit a spojit se s původním trávníkem dřív, než začnou první mrazíky. V průběhu října a listopadu by se měla zelená plocha také hnojit, a to speciálním podzimním hnojivem s vysokým obsahem draslíku. Ten ochrání trávník před plísněmi a možným vymrznutím. Zapomínat by se nemělo ani na pravidelnou závlahu.

Pokud se vám zdá, že vertikutace a obnova trávníku před zimou nemá smysl, mýlíte se. Jestliže trávníku neposkytnete podzimní péči, zima travnatou plochu velmi oslabí. A vy tak budete na jaře kupovat drahá a nejlepší osiva a hnojiva v naději, že bude trávník opět okrasou vaší zahrady.

Pozor na listí

Kromě vertikutace, sečení, hnojení a zavlažování bychom měli dbát i na to, aby trávník nedostal plíseň ještě před zimou. Tu by mohla tráva chytit především ze spadaného listí stromů nebo z posečené a nesesbírané trávy. Proto před zimou dbejte na to, aby byla travnatá plocha čistá.

A pokud nevíte, kam s listím či trávou, pořiďte si kompostér. Do něj však dávejte jen zdravé listí. Do kompostéru můžete přidat i piliny, uvadlé květiny, drny nebo slupky od ovoce a zeleniny či skořápky od vajec.

Moderní plastové kompostéry dokáží zpracovat až 30 % celkového domovního odpadu. Nemusíte tak přemýšlet, kam se smetím tohoto typu a ještě vám bude k užitku – vytvoří se z něj dokonalé organické hnojivo.

Reklama

Související články

Štípání dřeva hrou

Léto už je ve své polovině a podzim se nezadržitelně blíží. Pro většinu majitelů krbů či krbových kamen to každoročně znamená nekonečné hodiny úmorné dřiny při...

Nákup frézy během léta? Nic neobvyklého

Během minulých tří zim ochromil sníh celé území Česka i Slovenska – desítky tisíc lidí zůstaly bez elektřiny a na mnohých místech byl vyhlášen kalamitní stav....

Výběr článků

Načítám