Hlavní obsah

Pohodlné sekání? Osedlejte zahradní traktor

Novinky, (ha)

Je zbytečně trávit hodiny při běhání za sekačkou, když se majitelé zahrad mohou pohodlně posadit za volant elegantních a podstatně výkonnějších stojů jakými jsou ridery a zahradní traktory.

Článek

„Jsou to elegantní a vysoce výkonné stroje, které nabízejí ideální kombinaci komfortní práce a výkonu,“ říká odborník na zahradní techniku Petr Dolejší. „Rozdíl v rychlosti sekání je oproti běžným sekačkám opravdu velký. Zatímco zahradu o rozloze 700m2 sekačka poseká za 2 hodiny, traktoru na to stačí pouhých 20 až 30 minut. A to už je při práci znát.“

Podle Dolejšího je to nejen díky podstatně vyšší rychlosti traktorů, ale také i mnohem širšímu záběru. Zatímco běžné sekačky ho mají od 44 až 48 centimetrů, zahradní traktory nabízí šíři od 92 do 122 cm, tedy až dvojnásobek. „Pro řadu lidí, se s takovým strojem práce vlastně stává zábavou, kdy si místo postrkování sekačky sedí na sedadle za volantem a „jen“ se projíždějí,“ dodává Dolejš.

Ilustrační foto foto: Mountfield

Nevíte co s trávou? Vyberte si

Podstatně objemnější je i sběrací koš traktoru, který pojme 6x více posekané trávy než koš sekačky. „Nemusíte už dělat tolik přestávek na vysypávání trávy a stejnou plochu posečete až 5x rychleji,“ vypočítává Dolejší.

Výhodou je i fakt, že mechanismus vysypávání koše (manuální nebo i elektrický) obsluha pohodlně ovládá, aniž by musela vstát ze sedačky. Podle momentální potřeby si lze také vybrat jak naložit s trávou, kterou je možné nejen sekat a sbírat do koše, ale i mulčovat. V tomto případě jsou stébla trávy rozsekána na jemnou drť, která se v trávníku rozpadá a vytváří ekologické hnojivo.

Pracant, který zvládne každou práci

Za stále rostoucí popularitou zahradních traktorů je i jejich multifunkčnost. Díky velkému výběru příslušenství se stávají neocenitelnými pomocníky nejen na pohodlné udržování dokonalého anglického trávníku, ale stejně komfortně po celých 12 měsíců zvládají i komplexní úklid kolem domu, odvoz materiálů a celou řadu dalších prací.

Připojit k nim je možné například zahradní válec, dokonalý čistič trávníku, postřikovač, rozmetadlo, provzdušňovač nebo vyhrabovač staré trávy. Velmi praktické jsou i přívěsný vozík vhodný na odvoz materiálů a čelní radlice, která se právě v zimě ideálně hodí na pomoc při boji se sněhovou nadílkou.

Díky velkému výběru připojitelného příslušenství zahradní traktor využijete 12 měsíců v roce. foto: Mountfield

Moderní výbava práci zpříjemní

Mezi jednotlivými traktory je rozdíl nejen v šíři záběru nebo síle motoru, ale liší se i jejich výbava. Ta může uživateli práci velmi usnadnit a zpříjemnit. Některé modely jsou kupříkladu vybaveny hydrostatickou převodovkou, která je podobná automatické převodovce z auta. Stále častější je elektromagnetické ovládání chodu a nastavení výšky sečení, nebo elektricky ovládané vyprazdňování koše, praktický tempomat a elektrický startér. Se světlomety vás při sekání či odklízení sněhu nezastaví ani šero a nastavitelné sedadlo i volant lze přizpůsobit každé postavě.

Příslušenství k zahradním traktorům
Přívěsný vozíkVhodný pro odvoz trávy, dřeva, nářadí Důkladný čistič trávníkuTento čistič neboli sweeper z trávníku vymete listí, větvičky i jiné nečistoty, které končí v objemném koši. Soustava pružných metliček se dokáže přizpůsobit každému povrchu.Těžký travní válecIdeální pomocník při zakládání nových trávníků nebo vyrovnání stávajících. Po naplnění vodou nebo pískem dokáže rozdrtit i větší hroudy zeminy.PostřikovačVhodný pro boj s plevelem a škůdciRozmetadloLze využít jak k rozmetání hnojiv, tak i ostatních posypových látek, jako je například písek nebo sůl. Čelní radliceSnadno a rychle odklízí sníh. Úhel radlice je možné nastavit jednou pákou z místa řidiče. Odpružení brání poškození v případě střetu s překážkouVyhrabovač staré trávyJeho odolné a pružné hroty odstraní z trávníku mech i travní plsťProvdušňovač (aerator)Zajišťuje zdravý růst a krásný vzhled trávníku tím, že šetrně narušuje jeho horní vrstvu, aby zajistil lepší přístup vláhy, hnojiv a vzduchu přímo ke kořenům.

Reklama

Výběr článků

Načítám