Hlavní obsah

Podzimní zahradu probarví keře s nejkrásnějšími plody

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahradní keře přispívají k podzimní atmosféře nejen svými barevnými listy, ale často i krásnými, sice drobnými, ale velice zajímavými plody. Které patří k nejkrásnějším?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hlohyně šarlatová

Článek

Není žádným tajemstvím, že jsou to právě plody, jimž mnozí zahradníci výběr keře podřizují. Důraz kladou především na jejich barevnost, tvar a četnost, ale i trvanlivost. Některé zrají již koncem léta a vydrží dlouho do zimy, kdy se na holých větvích skvostně vyjímají. Plody ovšem neplní jen estetickou funkci. Užitek z nich mají i opeřenci, pro které představují vítanou pochoutku.

Brslen evropský Euonymus europaeus

Zatímco na jaře a v létě je pro své obyčejné zelené olistění přehlížený, na podzim se stává hvězdou díky poněkud extravagantním plodům, které tvoří šarlatově růžové čtyřpouzdré, až 2 cm velké tobolky a zářivě oranžové míšky, ukrývající semena.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Brslen evropský

  • Statný, rychle rostoucí keř s výškou kolem 3 m a šířkou 2,5 m uplatníme při tvorbě volných živých plotů, báječně vypadá ve spojení se zlátnoucími okrasnými trávami.
  • Miluje živinami bohaté, vlhké, dokonce i těžké mokré půdy na slunci či v lehkém polostínu.

Hlohyně šarlatová

Pyracantha coocinea

Neproniknutelné husté stěny vytváří tento neopadavý trnitý keř, jehož oválné, tmavě zelené listy nechávají vyniknout zářivým, v závislosti na kultivaru žlutým, oranžovým nebo červeným na podzim dozrávajícím malvičkám.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hlohyně šarlatová

  • Vyhovují mu slunná až polostinná místa s úrodnou, propustnou zeminou, kde dorůstá do rozměrů až 3x3 m. Zmenšit jej lze řezem.
  • Přestože je to keř plně mrazuvzdorný, nesnáší ledový vysušující vítr.

Růže šípková

Rosa canina

V zahradách přírodního charakteru či na pozemku sousedícím s volnou krajinou by neměl chybět nám všem starý známý šípek. Jeho prosté růžovobílé květy možná nejsou největší konkurencí záhonových růží, ale z ekologického hlediska je to dřevina nepostradatelná.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Růže šípková

  • Překrásné baňkovité, sytě červené lesklé plody jsou bohaté na vitaminy, čehož využívají ptáci i lidé. Roste rychle a snáší i radikální zmlazení na výšku 20 cm.
  • Ostnité výhony mohou přivodit zranění, proto při střihu postupujeme opatrně, odstraněné části raději nekompostujeme, ale spálíme.

Krásnoplodka

Callicarpa bodinieri profusion

Jen málokterá dřevina upoutává tolik pozornosti tak, jako tento hustý, 2 až 3 m vysoký keř. V říjnu na něm mezi žloutnoucím, pomalu opadávajícím listovím dozrávají lesklé, zcela jedinečně vybarvené, tmavě fialové plody připomínající umělé korálky, které na rostlině vydrží často až do jara. Jejich síla se naplno projeví v zimě nad sněhovou pokrývkou.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Krásnoplodka

  • Nejhojněji plodí v úrodné, kyselejší, spíše vlhčí, zároveň však dobře propustné půdě na plně osluněném stanovišti, kam je sázíme v rozestupech 1,5 až 2 m.

Pámelník červenoplodý

Symphoricarpos orbiculatus

Bezproblémové pámelníky známe snad všichni jako „bouchací kuličky“. Hustý opadavý keř s tmavě zelenými listy dorůstá do výšky i šířky 2 m. Od konce léta nese svazky drobných bílých až narůžovělých, zvonkovitých kvítků, následované kulovitými, dužnatými plody.

Nejčastější je bíloplodá varieta S. albus, ale pámelník červenoplodý nabízí atraktivnější nachově červené plody, které vydrží dlouho do zimy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pámelník červenoplodý

  • Nejvíce plodí po horkém létě, nejméně pak při pravidelném střihu.
  • Nejlépe prosperuje v propustné půdě na plném slunci. Snáší ale také chudé půdy, stín i větrná a znečištěná stanoviště.

Další tipy na pěkné keře

Bez hroznatý Sambucus racemosa

Bez hroznatý Sambucus racemosa Brusnice brusinka Vaccinium vitis-idaea

Bez hroznatý Sambucus racemosa Brusnice brusinka Vaccinium vitis-idaea Cesmína ostrolistá Ilex aquifolium

Bez hroznatý Sambucus racemosa Brusnice brusinka Vaccinium vitis-idaea Cesmína ostrolistá Ilex aquifolium Lýkovec jedovatý Daphne mezereum

Bez hroznatý Sambucus racemosa Brusnice brusinka Vaccinium vitis-idaea Cesmína ostrolistá Ilex aquifolium Lýkovec jedovatý Daphne mezereum Muchovník hladký Amelanchier laevis

Bez hroznatý Sambucus racemosa Brusnice brusinka Vaccinium vitis-idaea Cesmína ostrolistá Ilex aquifolium Lýkovec jedovatý Daphne mezereum Muchovník hladký Amelanchier laevis Rakytník řešetlákový Hippophae rhamnoides

Bez hroznatý Sambucus racemosa Brusnice brusinka Vaccinium vitis-idaea Cesmína ostrolistá Ilex aquifolium Lýkovec jedovatý Daphne mezereum Muchovník hladký Amelanchier laevis Rakytník řešetlákový Hippophae rhamnoides Skalník Cotoneaster

Rady & tipy 

Bobulovité keře jsou skvělou volbou k přilákání a pozorování opeřenců. Už pouhé tři kusy různých exemplářů pro ně představují požitkářský ráj.

Větévky s plody obohacují dekorativní vazby. Zvláště dobře se k tomu hodí krásnoplodka, brslen, skalník, cesmína nebo šípková růže.

Zatímco plody růže šípkové, muchovníku, brusinky nebo rakytníku řešetlákového jsou jedlé a bohaté na vitaminy, jiné mohou být pro člověka vysoce jedovaté - např. brslen, cesmína nebo lýkovec.

Reklama

Související témata:

Související články

Čím na podzim osázet větrná stanoviště

Žádná zahrada není natolik dokonalá, aby se v ní dařilo všemu. Proto jsme se naučili využívat specifické rostliny pro suché stepní záhony, bahnité okraje...

Problémy s plevelem vyřeší mulč

Věčný boj s plevelem je noční můrou každého, kdo má zahrádku. Růstu plevele ale můžeme do značné míry zabránit. Řešením je mulčovací kůra nebo kamínky.

Výběr článků

Načítám