Hlavní obsah

Pět zahradnických otazníků

Právo, Adéla Taitlová

Plánujete si založit, anebo přeměnit zahrádku? Pak před vámi stojí spousta otázek. U každé vždy pečlivě zvažte všechna pro a proti. Každé rozhodnutí totiž ovlivní to, jakou podobu váš kousek země získá, jak se na něm budete cítit a kolik péče bude vyžadovat.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zelený pažit je celoročním zdrojem uklidňující barvy, ale také prací, které k dokonalému vzhledu vyžaduje.

Článek
Sever nebo jih?

Pro: Severní strana poskytuje ideální místo pro koutek k posezení v chladivém stínu, kde se v horkém létě nádherně odpočívá. Nabízí možnost vytvořit pokojnou zelenou oázu, protože se tu dobře daří kapradinám a nenáročným rostlinám s velkými dekorativními listy, pro které je tu vždy dostatek vláhy.

Proti: Po celý rok je tu chladněji, nedostatek světla nepřeje květům. Povrchy po srážkách osychají jen pomalu, což podporuje růst mechu a kluzkost. Půda se na jaře ohřívá později a na podzim teplo rychleji ztrácí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Na místě otočeném k jihu panuje uvolněná atmosféra. V horku je tu ale nejlépe v mihotavém stínu vzrostlých listnáčů.

Pro: Na straně obrácené k jihu panuje uvolněná atmosféra mediteránu. Skýtá nejlepší podmínky pro koupání a opalování. Teplo a jas prospívá rostlinám s barevnými květy, aromatickými lístky a těm, které mají domov v jižní Evropě. Rychleji prohřátá zemina znamená možnost časného výsevu zeleniny.

Proti: Za bezvětrného počasí je tu nesnesitelné horko, takže se neobejdeme bez zdroje stínu, jako je pergola nebo plachta. Rostliny musíme zalévat častěji, protože půda rychleji vysychá. Celodenní slunce může spálit mladé listy.

Sečteno a podtrženo: Ve stínu si lépe odpočineme a ušetříme čas při péči o rostliny, ale sezóna je tu kratší. Slunečné pozice působí veseleji, také nabídka rostlin je daleko širší, nicméně pobyt na celodenním slunci může vyčerpávat.

Trvalky nebo letničky?

Pro: Trvalky neboli pereny jsou nezastupitelné, protože svými květy a listy vytvářejí ustálené barevné vyznění zahrady. Stačí je vysadit jen jednou a pak už vykvetou znovu. Existují stálezelené druhy, které umocní atraktivitu osázení.

Proti: Jen vzácně vyniknou jako solitéra nebo na mrňavém záhonku. Nejlépe vypadají ve společenství, které si žádá dostatek prostoru. Někdy uběhne i několik let, než se trvalka uspokojivě rozroste a nakvete.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Trvalky do záhonu vnášejí stabilitu a letničky každoroční svěží obměnu.

Pro: Letničky se v plné kráse předvádějí už několik týdnů po výsevu, což ocení netrpěliví zahrádkáři. Většina z nich kvete přebohatě a poměrně dlouho. Nemusejí se dělit a prospívají i v truhlíku. Každý rok s nimi můžeme vytvořit novou kompozici. Z jednoho balíčku semen získáme spoustu rostlin za bezva cenu.

Proti: Nejsou mrazuvzdorné. Stačí jedno vegetační období a je po nich. Každou sezónu nás čeká nový výsev. Nehodí se pro velkoplošnou výsadbu, protože za sebou zanechávají pustá místa. Mnohé jednoletky snadno podléhají suchu.

Sečteno a podtrženo: Trvalky tvoří základní pilíř zahrady. Přestože dokážou zapůsobit bez naší další pomoci, přítomnost letniček jim udělá dobře, podtrhne jejich vzájemnou harmonii. Letničky tak mají podobný efekt jako vhodně zvolený doplněk ke kostýmu.

Stálezelené nebo opadavé?

Pro: Stálezelené rostliny vynikají neobyčejnou rozmanitostí, vybírat můžeme nejen mezi jehličnany, ale i listnáči či trvalkami. Jsou celoročním zdrojem zeleně, zahrada díky nim získá zřetelnou, trvanlivou strukturu, takže nezesmutní ani v zimě. Tvarovaná neopadavá dřevina hravě nahradí drahou plastiku.

Proti: Stálezelené druhy vyžadují péči i v zimě, spočívá v zálivce a otřepávání těžkého sněhu. Pod hustými korunami neopadavých stromů je tma a sucho, což toleruje málo rostlin. Rozsáhlé skupiny působí moc staticky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Opadavé a stálezelené dřeviny jsou rovnocennými partnery. Ani jednoho nelze z dobře založené zahrady vyloučit.

Pro: Opadavé stromy a keře procházejí přitažlivými proměnami ročních období, zabraňují tak monotónnímu výrazu zahrady. Mnohé z nich krásně kvetou a po shození listů odhalují dekorativní borku a zajímavý tvar výhonů. Snadno se aranžují do skupin a kombinují s ostatními rostlinami.

Proti: Neuplatníme je při tvorbě celoročních pohledových clon. Čas od času potřebují listnaté keře prosvětlit, zmladit, někdy dokonce hluboce zpětně seříznout. Listy se snáze stávají terčem chorob a škůdců.

Sečteno a podtrženo: Bez stálezelených rostlin by zahradě chyběla základní kostra, ale k tomu, aby vypadala vyváženě a přitažlivěji, se neobejde bez proměnlivé tváře opadavých druhů.

Trávník nebo zpevněný povrch?

Pro: Upravený trávník je vizitkou pilného a pečlivého zahrádkáře, zahradě propůjčuje přirozený vzhled, ladně propojuje okolní výsadbu a nechává vyniknout barevným květům. Zelená barva dodává pocit klidu a bosá chůze po trávě je ohromně příjemná.

Proti: Vyžaduje bohužel celoroční péči. Při nadměrném, jednostranném využití se rychle opotřebovává. Stává se vítaným terčem krtčích nájezdů. Velká travnatá plocha může vypadat prázdně, protože na ni nelze např. trvale instalovat zahradní nábytek.

Pro: Zpevněný povrch je pochozí po celý rok, bez problémů snáší vysokou zátěž. Lépe na něm vyniknou zelené rostliny pěstované v nádobách. Pevné materiály nabízejí neomezené kreativní možnosti při volbě barev, velikostí, textury a uspořádání, které snadno přizpůsobíme libovolnému zahradnímu stylu.

Proti: Založení může být finančně náročné a vyžaduje odbornou pomoc. Pevná plocha ve stínu zůstává po dešti dlouho kluzká. V zimě hrozí poškození mrazem, potom bývá obtížné jednotlivé díly nahradit. Vyžaduje promyšlený odtok vody.

Sečteno a podtrženo: Trávník působí přirozeněji, ale není nic pro lenochy, pokud má vypadat k světu. Dlažbu lze perfektně sladit s domem, vydrží na věky, avšak kvalita něco stojí.

Živý plot nebo zeď?

Pro: Živé ploty dokreslují přírodní povahu zahrady a tvoří neutrální kulisu květinám, travám a stromům. Ceníme si jich nejen pro pěkný, zajímavý a proměnlivý vzhled, ale i prospěšnost pro živočichy, kteří v nich hledají úkryt, zázemí pro mláďata a potravu. Plot z vlastních výpěstků je úplně zadarmo.

Proti: Naprosté soukromí zajišťují pouze vzrostlé, hustě zapojené živé stěny, jakých se dočkáme až po několika letech. Stříhané ploty jsou náročné na údržbu, volně rostoucí zase na místo. Při poškození nebo napadení se obtížně doplňují.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

V živém plotě se odehrává mnoho příběhů, na rozdíl od zdi však potřebuje pravidelnou úpravu.

Pro: Kvalitně postavená zeď se stává trvanlivou, neohroženou součástí venkovního prostoru. Dodává pocit bezpečí, šetří místo, vyžaduje minimální údržbu. Slouží jako opora pro popínavé rostliny a podklad pro upevnění závěsných květinových košů. Večer uvolňuje příjemné teplo ze sluneční energie.

Proti: Masivní neozeleněné zdi a ploty mohou působit příliš tvrdě a dominantně. Některé materiály a barvy potlačují přívětivý dojem. Výstavba vyžaduje odborné znalosti, někdy i povolení. Mínusem je vyšší pořizovací cena.

Sečteno a podtrženo: Výsadbou živého plotu podpoříme život na zahradě. Než ale pořádně naroste, uplyne klidně i pět, šest let, zatímco zeď „vyroste před očima“. Za takový časový předstih si však připlatíme.

Reklama

Související témata:

Související články

Čemeřice se zimy nebojí

Polámaná stébla, rozpláclé listy, zbytky plodů – pohled na zahradu zkoušenou opakovanými mrazíky a táním koncem zimy moc nepotěší. Alespoň do doby, než se...

Výběr článků

Načítám