Hlavní obsah

Pět věcí, bez kterých se na jarní zahradě neobejdete

Novinky, Dana Novotná

Dny se pomalu prodlužují, slunce je vidět čím dál víc a příchod jara je cítit ve vzduchu. Taky už se nemůžete dočkat, až po několika měsících opět vkročíte na zahradu? A až budete moci přiložit ruku k dílu a odreagovat se u práce kolem domu? Máme pro vás několik tipů, které vám s jarním startem na zahradě pomohou.

Foto: WOLF-Garten, .

S vynaložením až třikrát menší síly ostříháte větve s obouručními pákovými nůžkami vybavenými převodovým mechanismem.

Článek

Pákové dvouruční nůžky

Jsou to právě stromy, kterým je potřeba věnovat na začátku sezóny pozornost. Potřebují odstranit nemocné nebo zastíněné větve, zformovat korunu nebo provést zmlazovací řez. To všechno proto, aby byly zdravé, dobře rostly a měly bohatou úrodu.

Bez kvalitních nůžek se při řezu stromů neobejdete. Vychytávkou, která usnadní čas a zjednoduší práci, jsou pákové dvouruční nůžky, které mají čepele z kvalitní oceli potažené vrstvou zabraňující ulpívání zbytků dřeva a kůry.

Jejich převodový mechanismus umožňuje stříhat s vynaložením až třikrát menší síly.

Teleskopický prořezávač

Na překážku nenarazíte ani při prořezu stromů, jejichž větve jsou vysoko v korunách. Je bezpečnější zůstávat nohama na zemi, a proto je vhodné sáhnout po teleskopickém prořezávači.

Foto: Ikra, .

Řez ve výšce až 4,5 metru? Pro teleskopický prořezávač je to hračka. Akumulátorové či elektrické modely si poradí s větvemi silnými až 17,5 cm.

Volit můžete modely na elektrický či bateriový pohon, a můžete si být jisti, že práce ve výšce až 4,5 metru bude ze země opravdu pohodlná.

Kvalitní řetězová lišta si navíc poradí i se silnými větvemi – a to do průměru až 17,5 cm.

Drtič nebo štěpkovač

Kam s ostříhanými větvemi? Zůstat ležet pod stromy by určitě neměly! Pokud chcete dřevní materiál smysluplně zpracovat, určitě se vám bude hodit kvalitní drtič nebo štěpkovač.

Foto: Archiv, .

Štěpkovač pomůže uklidit dřevní odpad. Větve silné až 4,5 cm zpracuje na štěpky, které můžete po proschnutí použít jako palivo do kamen.

Oba stroje si poradí s větvemi silnými až 4,5 cm. Drtič pomocí nožů z vysoce odolné oceli zpracuje větve na jemnou drť, která se dá použít jako mulč.

Štěpkovačem a jeho odolným ozubeným kolem zase vytvoříte z větví hrubší štěpky, které se dají po proschnutí použít jako palivo do kamen.

Vertikutátor

Chcete probudit trávník po zimě a dopřát mu opět přísun vzduchu, živin a vláhy, aby byl zdravý, krásný a dobře rostl? Podaří se vám to s pomocí vertikutátoru.

Foto: Mountfield, .

Kvalitní vertikutátory německého výrobce WOLF-Garten zbaví trávník plsti, mechu i zbytky sněžné plísně. Bude opět zdravý a krásný!

Svisle umístěné nože rozruší povrch trávníku tak, aby mohl opět snadno dýchat a také houstnout. Pružiny zase odstraní z trávníku starou plsť i mech a vyčistí místa napadená sněžnou plísní.

„Holá místa vzniklá po vertikutaci je vhodné dosít kvalitním osivem a na celý trávník aplikovat první jarní dávku trávníkového hnojiva. Za pár týdnů tak bude váš trávník jako ze žurnálu,“ vysvětluje recept na krásný a zdravý trávník specialista Jaroslav Nováček.

Tlaková myčka

Chodníky, terasy, fasády, ploty i zanesené okapy – tlaková myčka si pomocí extra silného paprsku vody bleskově poradí s jakýmkoli nánosem čerstvé, letité nebo za zimu nashromážděné špíny.

Foto: Oleo-Mac, .

Moderní, efektivní a hlavně úsporné. Tlakové myčky umí vyvinout až 40 x vyšší tlak než zahradní hadice, díky čemuž spotřebujete až o 80 % vody méně.

Na jaře tak s tímto praktickým pomocníkem uděláte snadno pořádek kolem celého domu. A myčku kromě toho využijete i na umytí auta či pneumatik po jarním přezutí.

Hodit se jistě bude také cyklistům či motorkářům pro umytí stroje před první jarní vyjížďkou. Tlaková myčka představuje moderní, efektivní a hlavně úsporný způsob úklidu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám